image

Juridische vraag: mag je een online recentie aanpassen?

zondag 20 januari 2013, 13:40 door Arnoud Engelfriet, 8 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

De komende zeven dagen een bezemwagen-editie van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag kort een vraag behandelt.

Vraag: Als ik een recensie publiceer bij een reviewsite, heb ik dan het recht deze
achteraf aan te passen?

Antwoord: Dat is een goeie. De wet voorziet daar niet echt in. Als je naam erbij staat, zou je kunnen zeggen dat die recensie een verwerking van je persoonsgegevens is. Je hebt dan het recht van correctie en verwijdering, maar dat betekent eigenlijk vooral dat ze je náám moeten verwijderen. Een bericht aanpassen (anders dan het verwijderen van gegevens over jou) is niet echt waar de Wet bescherming persoonsgegevens voor gemaakt is. Dus ik denk het niet.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (8)
20-01-2013, 15:37 door Anoniem
Ik denk dat het recht op aanpassen bestaat. De recensie is een origineel stuk tekst van de reviewer en valt volgens mij onder het auteursrecht. Volgens mij heeft een auteur recht om zijn stuk aan te passen.

Peter
20-01-2013, 16:16 door Anoniem
Rust er auteursrecht op die recensie? Zo ja, heeft dat invloed op een recht dat werk dan nog aan te passen?

Sommige websites laten je bijvoorbeeld al dan niet anoniem commentaren plaatsen, schuiven alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van zich af, en laten na plaatsing niet toe dat er nog wat verandert. Of ze laten je alleen maar de reactie terugtrekken (niet zichtbaar voor anderen maar nog wel op de site als je inlogt) maar niet aanpassen. Lijkt me toch dat als het nog jouw eigendom is dat dan anderen niet zomaar zouden mogen beslissen wat jij ermee mag doen zelfs al staat het op hun servers. Als de voorwaarden zeggen dat je ook alle rechten over de bijdrage overdraagt (en dus ook de verantwoordelijkheid voor de inhoud!) kan ik er wel inkomen dat zij beslissen wat er mag en wat niet, maar anders?

Of zijn verantwoordelijk te houden wegens smaad of laster en auteursrecht niet aan elkaar verbonden? Als niet, waarom niet?
20-01-2013, 18:59 door gogonal
Ook ik ben al jaren erg benieuwd naar het eigendomsrecht op comments. Waar ligt dat? Bij de/het website/blog/forum waar ze gepost worden? Of bij de poster?

Hoe zit dit ?
21-01-2013, 08:03 door N4ppy
Mist het netjes gebeurt zie ik niet in waarom niet.

Ik zie regelmatig

4 dagen in gebruik.

UPDATE: we hebben de maxi-xdfg nu 4 maanden in gebruik en zijn nog steeds super tevreden.


@Arnoud: Is er in de hoek valsheid nog wat te vinden. Stel ik schrijf dat maxi-xdfg zuigt (en het is geen stofzuiger ;) en pas hem dan aan omdat ik een "aanbieding" heb gehad "FANTASTISCH!! zuigt helemaal niet!!"

Zou dat dan fraude, valsheid zijn? (En wellicht dat de site betaalde recenties niet toestaat)
21-01-2013, 08:40 door Shagrath
Bij de beoordeling van webwinkels zie je vaak dat er op gemonitoord wordt. Bij negatieve shopreviews bij bijvoorbeeld tweakers.net wordt je door het bedrijf waar je de recensie voor schrijft benaderd of je de review wil aanpassen of verwijderen.

Ze willen alleen goede recensies en reviews hebben.

Je kan bij de meeste sites waar je een review schrijft en waar je moet inloggen zelf de recensie weer verwijderen of aanpassen. Dus je zou in theorie ook gewoon alle tekst verwijderen en er een - neer zetten.
21-01-2013, 09:25 door Korund
Het is recensie, niet recentie.
21-01-2013, 11:24 door Arnoud Engelfriet
@Peter: De Auteurswet noemt geen recht van correctie. Je kunt alleen aanpassing van andermans edits verlangen als die jouw reputatie als auteur aantasten.

@N4ppy: Dat kan een vorm van misleidende handelspraktijken zijn. Het is verboden je valselijk voor te doen als oprechte consument. Gaat met name over compleet valse reviews (bedrijf dat zichzelf aanprijst of concurrent afkraakt zogenaamd als consument) maar ozu in theorie hier ook kunnen passen.

@komplot: Eigendom van comments is een goeie. Auteursrecht ligt en blijft bij jou, kan alleen met handtekening worden overgedragen. Wel heeft site vaak breed gebruiksrecht, ze mogen ze doorverkopen, elders publiceren en noem maar op zonder jou vergoeding te betalen.

@Carborundum: Oeps! Ik ga niet over de titels maar toch stom...
22-01-2013, 13:20 door Anoniem
Als auteur heb ik alle rechten op het stukje. Dan lijkt het me niet nodig expliciet het recht op correctie (of meer algemeen wijziging) apart te noemen in de wet.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.