image

Overheid vraagt Twitter 5 keer om gebruikersgegevens

vrijdag 1 augustus 2014, 11:11 door Redactie, 5 reacties

De Nederlandse overheid heeft in de eerste helft van 2014 Twitter vijf keer om gegevens van gebruikers gevraagd. Dat laat de microbloggingdienst in een nieuwe versie van het transparantierapport weten. De verzoeken worden volgens Twitter vooral in het kader van politieonderzoeken gedaan.

De vijf Nederlandse overheidsverzoeken hadden betrekking op acht Twitteraccounts. In 20% van verzoeken werd de gevraagde informatie geheel of gedeeltelijk overhandigd. Verder ontving Twitter drie verwijderverzoeken van Nederlandse overheidsinstanties, de politie of andere partijen. De verzoeken hadden betrekking op drie accounts en één keer werd er een tweet verwijderd.

Verenigde Staten

Van de 2058 verzoeken tot accountgegeven die Twitter in de eerste zes maanden van dit jaar ontving, waren er 1257 van de Amerikaanse autoriteiten afkomstig, wat neerkomt op 61% van alle overheidsverzoeken. De verzoeken hadden op 1918 accounts betrekking en in 72% van de verzoeken werden er gegevens overhandigd. Twitter laat echter weten dat de cijfers van de VS niet compleet zijn, aangezien het geen cijfers van het aantal national security requests mag noemen.

Reacties (5)
01-08-2014, 11:28 door Anoniem
En de rest van de aanvragen werden gedaan door de AIVD, en die gegevens worden niet openbaar gemaakt, i.v.m. de zogenaamde staatsveiligheid.
01-08-2014, 13:31 door Anoniem
De vijf Nederlandse overheidsverzoeken hadden betrekking op acht Twitteraccounts. In 20% van verzoeken werd de gevraagde informatie geheel of gedeeltelijk overhandigd.

Dat betekent dat dus in 1 geval de gevraagde informatie geheel of gedeeltelijk werd overhandigd. Is het zo moeilijk om bij 1 geval aan te geven of dat geheel of gedeeltelijk was?

Peter
01-08-2014, 13:48 door Anoniem
Dan gebruiken deze Twitteraars zeker een buitenlandse ISP, anders hebben ze het niet nodig ...
01-08-2014, 17:32 door johanw
Door Anoniem: En de rest van de aanvragen werden gedaan door de AIVD, en die gegevens worden niet openbaar gemaakt, i.v.m. de zogenaamde staatsveiligheid.
Twitter heeft niks te maken met de "staatsveiligheid" van Nederland, die zullen die cijfers gewoon meenemen. Alleen de USA inlichtingendiensten hebben natuurlijk een uitzonderingspositie omdat Twitter daar zit.
02-08-2014, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: En de rest van de aanvragen werden gedaan door de AIVD, en die gegevens worden niet openbaar gemaakt, i.v.m. de zogenaamde staatsveiligheid.

Dus jij denkt dat in een (eenvoudig) opsporingsonderzoek door politie en justitie de AIVD wordt benaderd om via hen de gegevens bij Twitter op te vragen omdat dat beter staat in de statistieken?

Dan moet je toch eens wat vaker door het wetboek van Strafvordering bladeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.