image

SP stelt Kamervragen over gebruik spionagesoftware politie

maandag 11 augustus 2014, 14:22 door Redactie, 5 reacties

De SP heeft Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over het gebruik van de spionagesoftware FinFisher door de Nederlandse politie. Onlangs wist een aanvaller bij de aanbieder van de spyware, Gamma International, in te breken en maakte een database met gegevens buit.

In de database werden ook verwijzingen naar de Nederlandse politie gevonden. SP-Kamerlid Gesthuizen wil nu weten of de Nederlandse politie softwareprogramma’s afneemt van Gamma International en of er op dit moment licenties actief gebruikt worden. Verder vraagt Gesthuizen of de softwareprogramma’s die de Nederlandse politie gebruikt ook over de functie beschikken om computers van verdachten op afstand te hacken en over te nemen, en of hier al gebruik van wordt gemaakt.

"Kunt u uitgebreid toelichten voor wat voor soort onderzoeken de politie dergelijke spyware op dit moment al inzet, zoals bijvoorbeeld het maken van schermafdrukken, het kopiëren van bestanden of het meeluisteren aan de telefoon?", aldus het Kamerlid. Ook wil Gesthuizen weten op welke manier de politie de spionagesoftware inzet, bijvoorbeeld door een bestand te versturen.

Verder moet Opstelten aangeven of er in de aanloop van de Wet Computercriminaliteit III al door de Nederlandse politie geëxperimenteerd wordt met het overnemen van computers van verdachten en hoe vaak dit dan zou gebeuren en op welke manier. In totaal gaat het om 16 Kamervragen die Opstelten binnen drie weken moet beantwoorden. Gamma International heeft nog altijd niet op de inbraak gereageerd.

Reacties (5)
11-08-2014, 14:54 door Anoniem
"Experimenteren" met een licentie van 1.4 Miljoen?
11-08-2014, 16:37 door Anoniem
Meer Finfisher nieuws
"Leaked Docs Show Spyware Used to Snoop on U.S. Computers"
https://www.propublica.org/article/leaked-docs-show-spyware-used-to-snoop-on-u.s.-computers

Gamma Group is 'maar' een van de vele bedrijven op 'dit' gebied, er valt van nog veel meer bedrijven software af te nemen.
Zie het op deze interactieve landen kaart.
Doe de test en kijk of er namen van bedrijven tussen zitten die je bekend voorkomen.
"The Spyfiles - The Map"
https://wikileaks.org/The-Spyfiles-The-Map.html

Genoeg stof voor nieuwe inzichten en het stellen van vele vragen.
11-08-2014, 19:24 door Anoniem
Vind deze kamer vragen zeer goed in verband dat op 12 mei invallen zijn gedaan in geheel Nederland en hierbij is veel wetten gebroken en privacy geschonden van mensen en ook van bedrijven die hun servers in beslag werden genomen omdat ze als grondslag de waarheid aan de dag licht wou laten brengen vindt dit zo onder de min op basis van heel weinig informatie en dan gaan invallen bij mensen en spioneren na de inval.
11-08-2014, 22:47 door Anoniem
Hier geeft de hacker de nodige uitleg over hoe triviaal de hack was;
http://pastebin.com/raw.php?i=cRYvK4jb
11-08-2014, 23:18 door Anoniem
Gamma International heeft nog altijd niet op de inbraak gereageerd.
"Dat zeg ik, Gamma Int.!" :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.