image

Onderzoekers luisteren gesprek af via gyroscoop smartphone

vrijdag 15 augustus 2014, 15:49 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University en het Israëlische National Research & Simulation Center zijn erin geslaagd om gesprekken via de gyroscoop van een smartphone deels af te luisteren. Een gyroscoop is een bewegingsmeter die de bewegingen en positie van de telefoon meet.

De gyroscopen in moderne smartphones zijn volgens de onderzoekers gevoelig genoeg om akoestische signalen in de buurt van de telefoon op te vangen, zo stellen ze in het onderzoeksrapport "Gyrophone: Recognizing Speech From Gyroscope Signals" (PDF). De signalen bevatten alleen zeer lage frequenties, maar via verschillende bewerkingen is het toch mogelijk om bepaalde informatie te achterhalen, zoals wie er aan het praten is, waardoor de gyroscoop als een soort van grove microfoon fungeert.

Aangezien iOS en Android geen speciale permissies vereisen om de gyroscoop te benaderen kunnen apps en actieve webcontent die de microfoon niet kunnen gebruiken toch informatie over gesprekken in de buurt van de telefoon afluisteren. Tijdens het onderzoek haalden de onderzoekers een succespercentage van 50% bij het identificeren van een spreker uit een groep van tien sprekers.

Ook was het mogelijk om bepaalde woorden te achterhalen. Het gaat dan voornamelijk om cijfers, wat bijvoorbeeld zou kunnen helpen om creditcardnummers of social security nummers te stelen die over de telefoon worden genoemd. De onderzoekers ontwikkelden ook een Android app genaamd Gyromic (APK) ter demonstratie. Volgende week zal er tijdens het 23ste USENIX Security Symposium in San Diego een presentatie over het onderzoek worden gegeven.

Reacties (1)
15-08-2014, 15:59 door Anoniem
Begint er wel een beetje op te lijken of we aan de windrichting hier de vliegrichting van de vlinder (van het Butterfly effect) in Japan kunnen bepalen.

Toch maar weer de oude spionnentruc uit de kast halen: "Gesprek in de badkamer voeren met de douche aan"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.