image

Assange zegt ambassade van Ecuador binnenkort te verlaten

maandag 18 augustus 2014, 12:38 door Redactie, 3 reacties

Julian Assange, oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks, heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat hij de ambassade van Ecuador in Londen binnenkort zal verlaten. De 43-jarige Australier verblijft al sinds 2012 in de ambassade, om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen.

Daar wordt hij gezocht wegens verkrachting. Assange is echter bang dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren. Een reden voor zijn aangekondigde vertrek uit de ambassade gaf Assange niet. Hij zou echter niet ziek zijn, zoals door de media van Rupert Murdoch beweerd werd, aldus de Australiër. Er gingen geruchten dat hij hart- en longproblemen zou hebben.

Wel gaf Assange aan dat het moeilijk is om in een kleine kamer te verblijven en dat dit de gezondheid van elk gezond persoon zou aantasten, zo meldt The Guardian. Verder ontkent Assange de berichten dat hij de ambassade zal verlaten om zich aan de politie over te geven. Het enige dat hij aangaf was dat hij "binnenkort" zou vertrekken.

"Hij staat klaar om te vertrekken zodra de belachelijke belegering buiten stopt en hij een veilige doortocht krijgt", zo liet WikiLeaks-woordvoerster Kristinn Hrafnsson weten. Volgens Hrafnsson is Assange niet van plan om zich aan de politie over te geven. Ricardo Patino, de Minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador die ook bij de persconferentie van Assange aanwezig was, hoopt in de komende weken de zaak met de Britse Minister van Binnenlandse Zaken te bespreken.

Reacties (3)
18-08-2014, 14:07 door Vandy
Sinds jaar en dag staan Britse politieagenten hem buiten de ambassade op te wachten. Zodra hij naar buiten komt, volgt ongetwijfeld een enkeltje Guantanamo.
18-08-2014, 23:00 door Anoniem
in de gevangenis mag ie nog naar buiten en sporten en bewegen, hier niet eens.
19-08-2014, 10:27 door Anoniem
Hij kan wegkomen uit de ambassade van Ecuador.Wellicht kan hij na 2 jaar verblijf in de ambassade van Ecuador (welke officieel grondgebied is van Ecuador de Ecuadorese nationaliteit aanvragen en krijgen en dan vervolgens als personeelslid een diplomatiek paspoort.Het enige wat de Britten dan nog kunnen doen is hem als ongewenst persoon uitwijzen hij zou dan naar Ecuador kunnen reizen en daarvandaan naar bijv.Brazilie,Cuba,Rusland of naar Australie. Een andere manier is om hem uit de ambassade naar het vliegveld te transporteren en hem in een vliegtuig vd Ecuadorese regering te zetten,dit zal echter moeten gebeuren zonder dat hij ook maar 1 voet op Brits grondgebied zet.Je kan dan bijv. denken aan het aan boord van het vliegtuig hijsen vanuit de diplomaten -auto met openschuifbaar dak,ja of gewoon de hele auto met Assange daarin in het regerings- vliegtuig te laden.Of de Britten dat toelaten indien Assange zelf geen diplomatieke status heeft blijft de vraag.Dan blijft er nog het risico dat de geheime diensten van VK en/of de VS een scherp/sluipschutter inzetten om Assange op het laatste moment voor vertrek nog te elimineren.Want hij weet teveel over de geheimen van de Amerikanen en wellicht ook de Britten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.