image

Ransomware steelt nu ook wachtwoorden van computers

woensdag 20 augustus 2014, 12:00 door Redactie, 0 reacties

De Reveton-ransomware die voorheen alleen computers vergrendelde is van een upgrade voorzien, zodat die ook allerlei wachtwoorden op besmette computers kan stelen en klanten van Duitse banken kan aanvallen. Reveton staat vanwege de waarschuwing die het laat zien ook bekend als het "politievirus".

Volgens de waarschuwing heeft de gebruiker een misdrijf begaan en moet nu een boete betalen om weer toegang tot de computer te krijgen. Daarbij worden de namen en logo's van verschillende politiekorpsen gebruikt. De nieuwste versie die anti-virusbedrijf Avast ontdekte kan veel meer dan alleen de computer vergrendelen. De ransomware beschikt namelijk over verschillende modules om wachtwoorden te stelen.

Het gaat dan om wachtwoorden in browsers, e-mailclients, pokerclients, downloadtools, instant messagingclients, FTP-programma's en RDP/VPN-clients. Ook is er een module aanwezig om wachtwoorden uit populaire digitale valuta portemonnees te stelen, zoals bitcoin en litecoin. Verder is Reveton nu ook in staat om klanten van 17 verschillende Duitse banken aan te vallen.

Volgens Avast laat de nieuwe versie zien dat alleen de inkomsten van het vergrendelen van computers niet meer voldoende zijn, waarbij wachtwoorden die toegang tot systemen en digitale portemonnees geven ook geld opleveren. Gebruikers die met deze Reveton-versie besmet zijn krijgen het advies om na het verwijderen van de ransomware alle wachtwoorden te wijzigen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.