image

Telefoonscammers dreigen met internetafsluiting

zaterdag 30 augustus 2014, 07:01 door Redactie, 20 reacties

Telefoonscammers lijken een nieuwe methode te hebben gevonden om mensen via de telefoon op te lichten, waarbij ze zich niet meer voordoen als medewerker van Microsoft, maar als de helpdesk van een internetprovider. Brett Christensen van Hoax Slayer werd onlangs thuis door een oplichter gebeld.

De man deed zich voor als een helpdeskmedewerker van de Australische internetprovider Telstra en vertelde dat de computer van Christensen door hackers was overgenomen. Als hij niet zou doen wat de zogenaamde helpdeskmedewerker vertelde, zou Christensen binnen een uur van het internet worden afgesloten. Om te bewijzen dat de computer was overgenomen liet de oplichter Christensen de Event Viewer van Windows starten.

Vervolgens claimde de man dat hij de problemen die in de Event Viewer stonden vermeld kon oplossen als er vooraf een bedrag via creditcard werd betaald en Christensen software downloadde waarmee de oplichter de computer op afstand kon besturen. Daarop confronteerde Christensen de man dat hij een oplichter was. In eerste instantie bleef de scammer volhouden dat hij echt voor Telstra werkte, maar verbrak uiteindelijk de verbinding.

Christensen stelt dat veel doorsnee internetgebruikers niet met de Event Viewer bekend zijn en daarom denken dat de meldingen die hierin staan inderdaad op problemen wijzen. Ook het jargon dat de telefoonscammers gebruiken kan onbekend voor mensen zijn. "De scammers maken misbruik van dit gebrek aan kennis om mensen mee te laten werken", zo merkt hij op. Onlangs werd een Nederlandse vrouw nog door een telefoonscammer voor 195 euro opgelicht.

Reacties (20)
30-08-2014, 08:02 door Anoniem
Vraag me af of dit in Nederland ook gaat lukken. Tot nu toe heb ik alleen Indiërs of Paki's aan de lijn gehad. De kans dat mensen dit slikken als zo'n schertsfiguur in slecht verstaanbaar Engels beweert een medewerker van Ziggo te zijn, lijkt me toch wat minder groot. Al heb je natuurlijk altijd mensen die álles geloven...
30-08-2014, 10:28 door Anoniem
Rond 09.30 uur vandaag ook gebeld door tel.nr 005000101. Slecht Engels sprekend man met een Indiaas accent die namens Microsoft belde. Virus op mijn pc, heel gevaarlijk hij wilde dit er wel even afhalen. Aangehoord en gezegd dat ik het zelf wel zou regelen. Kon niet bla, bla Maar vriendelijk gedag gezegd en opgehangen.
30-08-2014, 10:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-08-2014, 10:40
[Verwijderd]
30-08-2014, 12:50 door GerBNL
Vooral niet meteen de hoorn op de haak gooien, daar bewijs je ze alleen maar een dienst mee. Dit soort scams kun je onaantrekkelijk maken door ze lekker lang aan het lijntje te houden.
30-08-2014, 14:49 door Anoniem
Door gerb: Dit soort scams kun je onaantrekkelijk maken door ze lekker lang aan het lijntje te houden.

Precies. Gewoon de telefoon op intercom zetten en verdergaan met je normale werk. Alleen af en toe kreten gebruiken als:

I'have to switch my PC on first… It is still booting up… It indeed takes long, could be a virus indeed… I see a cursor, its almost ready… I try to reboot again, please have patience…
30-08-2014, 15:52 door Reinder
[Verwijderd door moderator]
30-08-2014, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem: Vraag me af of dit in Nederland ook gaat lukken. Tot nu toe heb ik alleen Indiërs of Paki's aan de lijn gehad. De kans dat mensen dit slikken als zo'n schertsfiguur in slecht verstaanbaar Engels beweert een medewerker van Ziggo te zijn, lijkt me toch wat minder groot. Al heb je natuurlijk altijd mensen die álles geloven...

>>> Onlangs werd een Nederlandse vrouw nog door een telefoonscammer voor 195 euro opgelicht.

Dus wel.
30-08-2014, 21:48 door Anoniem
Door Picasa3: Ik heb ze nog nooit iets horen zeggen over: "You have problems with your Mac, Cupertino is speaking here".
Heb voor de grap eens gezegd dat ik alleen maar Macs had. 'No problem sir, I transfer you to our Apple helpdesk.' En volgens mij kreeg ik toen dezelfde figuur weer aan de lijn... :D

Maar vind het wel leuk om ze aan de lijn te houden, door mij bijzonder dom voor te doen. Laatst belde er weer een (wordt zo'n 2 tot 4x per maand wel gebeld) en die werd op het laatst zo kwaad dat hij mij zelfs in het Nederlands begon uit te schelden! Hoewel, het was eigenlijk maar 1 woord dat hij kende, dat ik niet zal herhalen hier.
31-08-2014, 13:14 door Anoniem
Nooit op ingaan,je kunt voor de zekerheid (bij twijfel) even zelf kontakt opnemen met je internetprovider om te vragen of ze je gebeld hebben en er problemen zijn,maar in 99,9 procent krijgt men dan te horen dat er niet gebeld is en dat er niks aan de hand is met je internetaansluiting;
31-08-2014, 14:21 door Anoniem
http://blog.emsisoft.com/2014/08/29/what-happens-when-a-tech-support-scammer-cold-calls-a-security-expert/

What Happens When a Tech Support Scammer Cold Calls Emsisoft?

In Security Knowledge by stan on August 29, 2014 | Deutsch, English, Français

It’s called the Microsoft Tech Support scam, and it’s been around for years. Last week, Emsisoft and Bleeping Computer intercepted one of these scammers, and in addition to messing with him for a good three hours, we took detailed notes on how the Microsoft Tech Support scam works.

En verdere teksten ...
31-08-2014, 17:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-09-2014, 12:55 door Anoniem
Ben net gebeld door dit nr niet opgenomen vond het een vreemd nr even Googlen en ja hoor
waarom halen ze toch steeds ons nummer eruit
11-09-2014, 14:31 door Anoniem
Door Picasa3: Ik heb ze nog nooit iets horen zeggen over: "You have problems with your Mac, Cupertino is speaking here". (Ja, helaas, ik heb een Mac). Ook Linux valt buiten hun competenties lijkt het wel (Linux heb ik ook). Dus: Indiaas of Pakistaans accent? Problemen met je Windows-computer? Dan meteen de hoorn op de haak.

Ook ik werd zojuist gebeld door dit nummer en het bekende Indiase accent. Ook ik had Windows-problemen vanwege 'geïnfecteerde bestanden' maar toen ik zei dat ik een Mac had bleken die daar ook op te staan en kom men mij daar ook bij 'helpen'. Ik vroeg om de bestandsnamen zodat ik ze zelf op kon ruimen maar die kon hij me onmogelijk geven want daarvoor moest je over grote technische expertise beschikken... Ik heb toen maar gezegd dat ik wel wist dat hij een zwendelaar was en opgehangen. Ben wel benieuwd wie hier nu precies achter zit...
18-09-2014, 13:59 door Anoniem
Zojuist ook gebeld door dit nummer: 005000101 een aziatische vrouw met gebrekkig engels aan de lijn gehad en begon direct over een Virus op mijn Microsoft Windows systeem. Heb Direct de telefoon weggedrukt.
18-09-2014, 14:57 door Anoniem
Ik ben ook vandaag gebeld door 005000101, door een vrouw die Engels sprak met een Aziatisch accent. Ze vertelde een heel verhaal over mijn computer maar de verbinding was niet zo goed dus toen ze door had dat ik haar niet kon verstaan, hing ze op zonder groet of afscheid.
22-09-2014, 00:12 door Anoniem
Ook ik ben gebeld, deze beller (weer met een Indiaas accent) meldde zich wél zogenaamd namens de Tech Department van Microsoft. Toen ik meldde "you are a fraude" hing hijzelf direct op.
09-10-2014, 14:00 door Anoniem
Grappig. Ze zijn nu ook weer actief en belde zelfs terug toen ik aangaf dat de lijn te slecht was om haar te begrijpen.
Ze richtte zich inderdaad ook bij mij op een aanwezige Windows pc met internet explorer en email problemen.
Toen ik aangaf dat ze me wat meer moest toelichten om het juiste device te selecteren moest ik ze allemaal maar proberen.
Vervolgens lokte ik haar uit de tent met de vraag of ik bij de proxie moest beginnen werd prompt de verbinding verbroken :-)
16-10-2014, 10:50 door Anoniem
Vanmorgen werden we gebeld gewoon privé thuis door een Engels sprekende man met hevig Indiaas accent.
Hij wist mijn achternaam en vroeg of we een PC hebben. Omdat ik niet meteen antwoord wilde geven, want wat gaat het hem aan of wij thuis een pc hebben, raakte hij geirriteerd en werd opdringerig. Do you have a pc or not mam? en bleef drammen.
ik zeg of course everyone has a pc, we have an old one.
Onze pc was niet goed en ik moest van hem de pc aanzetten en het klonk zelfs bedreigend. Volgens hem infecteert onze pc hun pc en nog meer klets.Toen had ik er genoeg van en heb de hoorn erop gegooid. Meteen op de telefoon het nummer opgezocht:0019098989839
en gegoogled
toen kwam bovenaan de pagina: telefoon hackers
dus als je door dit nummer wordt gebeld gewoon niet opnemen.
Kunnen we ergens een melding maken van deze oplichters?? doet de politie hier nog wat aan?
20-10-2014, 14:39 door Anoniem
Ben net gebeld door een een slecht Engels sprekende vrouw (005000101). De verbinding was miserabel, ik vertrouwde het niet helemaal en heb de verbinding verbroken. Door het nummer te googlen kwam ik op deze site en zie daar: mijn wantrouwen was terecht!
16-02-2015, 19:47 door Anoniem
Vanmorgen gebeld (00999947) door een engels sprekende vrouw met indiaas accent.
Heb haar laten praten. Ze zei dat ze van Microsoft was en er een virus op
mijn computer zit. Hmmmm??
Na een tijdje heb ik gezegd dat ik geen pc heb en haar een fijne dag gewenst en gezegd dat ik geen interesse had...
Toen zei ze dat ik echt problemen krijg met dat virus als ik een pc heb. Daarop
Daarna gesprek afgesloten en opgehangen.
Meteen melding gemaakt op www.fraudehelpdesk.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.