image

Internationale cybercrime taskforce J-CAT gelanceerd

maandag 1 september 2014, 11:50 door Redactie, 1 reacties

Vandaag is er een internationale cybercrime taskforce gelanceerd die vanuit het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol in Den Haag zal worden aangestuurd en zich zal gaan bezighouden met de bestrijding van cybercriminelen, waarbij de nadruk op botnets, banking Trojans en het 'darknet' ligt.

De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), een initiatief van het EC3, de EU Cybercrime Taskforce, de FBI en de de Britse National Crime Agency (NCA), wordt geleidt door Andy Archibald van de NCA en zal cybercrime zowel in de Europese Unie als daarbuiten gaan bestrijden. Inmiddels zijn Oostenrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onderdeel van J-CAT.

Pilot

J-CAT is vooralsnog een pilot die zes maanden duurt en door de European Cybercrime Task Force (EUCTF) van de Europese Unie zal worden gemonitord. De taskforce zal voornamelijk onderzoeken naar cybercrime coördineren. "Vandaag is een goede dag voor degenen die cybercrime in Europa en daarbuiten bestrijden", zegt Troels Oerting, hoofd van het EC3. Volgens Oerting is het de eerste keer in de moderne politiegeschiedenis dat er in Europa een multilaterale en permanente cybercrime taskforce is.

"Het doel is niet alleen puur strategisch, maar ook operationeel. Het doel is om cybercrime te voorkomen, het te verstoren, boeven te vangen en hun illegale opbrengsten in beslag te nemen. Dit is de eerste stap op een lange weg naar een open en transparant, vrij maar ook een veilig internet", aldus Oerting.

De taskforce zal informatie over specifieke cybercrime-onderwerpen uit nationale databases en van relevante overheden en private partners verzamelen en deze "ruwe gegevens" tot bruikbare inlichtingen verwerken, alsmede doelen en netwerken voor onderzoek voorstellen. Ook zal JCAT bijeenkomsten met belangrijke spelers in de private sector en Europese Computer Emergency Response Teams organiseren om hun input te verzamelen over de dreigingen waarmee ze zelf of de samenleving te maken hebben.

Reacties (1)
01-09-2014, 22:06 door Anoniem
Dit is de eerste stap op een lange weg naar een open en transparant, vrij maar ook een veilig internet", aldus Oerting.

Deze meneer snapt niet dat wanneer de politie de vrije hand krijgt in het inbreken bij en hacken van burgers, dat voor nogal wat burgers weinig met veiligheid, openheid of transparantie te maken heeft.
https://tweakers.net/nieuws/92287/terughacken-door-politie-is-gevaar-voor-integriteit-rechtszaken.html

Het is eerder een aanslag op de vrijheidsbeleving en het vertrouwen in de overheid, voor door politie beoogde totale veiligheid en controle dienen nogal eens democratische waarden te wijken voor het willen scoren op de eigen targets.
https://www.security.nl/posting/378361/Europol+maakt+zich+zorgen+over+sterke+encryptie

Politiediensten bedrijven steeds meer politiek door te proberen met een eigen beeldvorming de politieke veiligheids agenda te bepalen.
Soms is het wel heel dunnetjes en valt men ermee door de mand.
https://www.security.nl/posting/388873/Europol+waarschuwt+voor+gratis+beveiligingsproducten

Het doel is om cybercrime te voorkomen, het te verstoren, boeven te vangen en hun illegale opbrengsten in beslag te nemen.

Daar kan niemand tegen zijn, de gewenste en gehanteerde methoden daartoe schuiven steeds een beetje verder op ten koste van de rechten van de meerderheid van de burgers.
Dat dient vanuit de langetermijn bescherming van de democratie misschien wel beter voorkomen te worden.
Achteraf er bij nader inzien niet mee eens zijn is voor altijd te laat.

Politiediensten zijn pragmatische uitvoerders.
Politici zijn beleidsmakers.
Niet andersom.
Wanneer dat wel steeds meer het geval lijkt is dat een slechte zaak.

Tijd dat er weer een meer gezonde inhoudelijke moraal gaat terugkeren bij politici en de politiek weer zelf een gezonde inhoudelijke politieke veiligheids agenda gaat bepalen om scoringsdrang van diensten, financiële en efficiëntie argumenten weer wat meer naar de achtergrond te dringen bij het bepalen van beleid.

Kan daarna de discussie eventueel verder worden gevoerd of het democratisch gezien nog wel wenselijk is een huidige hoeveelheid concentratie macht neer te leggen en te handhaven op belangrijke welbekende ministeriële staatssecretariële veiligheidsposten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.