image

Ontwikkelaars bouwen privacybewust Skype-alternatief

dinsdag 2 september 2014, 11:14 door Redactie, 3 reacties

Een groep ontwikkelaars werkt aan een programma dat als alternatief voor Skype moet gaan fungeren en privacy op de eerste plaats zet. De software heet Tox en wordt door de ontwikkelaars als een nieuw soort van instant messaging omschreven die gebruikers tegen overheidssurveillance moet beschermen.

Daarbij probeert Tox, dat volledig van Microsoft losstaat, peer-to-peer en bellen te combineren. Het is dan ook meer dan alleen een programma om mensen via internet te bellen. Het is een protocol voor versleutelde peer-to-peer datatransmissie. "Tox is gewoon een tunnel naar een andere node die versleuteld en veilig is", zegt David Lohle, woordvoerder van het project tegenover Wired. Alles kan via deze tunnel worden verstuurd.

Zo is één ontwikkelaar bezig om het protocol te gebruiken als e-mailalternatief. Daarnaast werkt een andere ontwikkelaar aan een opensource-alternatief voor BitTorrent Sync. Het gebruikt daarbij dezelfde technologie die BitTorrent gebruikt om directe verbindingen tussen gebruikers op te zetten. Er is dan ook geen centraal knooppunt om te bespioneren of uit de lucht te halen.

Skype

Het kernteam van Tox richt zich echter op de features die nodig zijn voor een Skype-alternatief. Inmiddels zijn er zeker 10 verschllende Tox messaging- en voice-clients, die allemaal andere features ondersteunen. Uiteindelijk zal er voor elk groot besturingssysteem en "officiële" client verschijnen. Voor de encryptie gebruiken de Tox-ontwikkelaars de NaCI crypto library, die door ervaren ontwikkelaars is gemaakt en in hoog aanzien bij de securitygemeenschap staat, zegt Jacob Hoffman-Andrews van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Om ervoor te zorgen dat Tox ook echt veilig is zijn de ontwikkelaars geld aan het sparen zodat ze de code, als die bijna klaar is, door een professioneel beveiligingsbedrijf kunnen laten controleren. "Op dit moment vertrouwen we nog op de opensourcegemeenschap", zegt Lohle. "Er zijn zo'n vijftien mensen die soms dagen of weken naar de code kijken."

Reacties (3)
02-09-2014, 16:38 door Anoniem
Hopelijk weer een fatsoenlijke Skype alternatief...eigenlijk wat Skype in het begin was, voordat het werd overgenomen door Microsoft. NaCl bibliotheek zit ook redelijk goed in elkaar, dus laat maar komen!
02-09-2014, 19:03 door sabofx - Bijgewerkt: 02-09-2014, 19:03
Een soortgelijk initiatief is onderweg van de ontwikkelaars van het bittorrent protocol:
http://labs.bittorrent.com/experiments/bleep/
02-09-2014, 23:06 door Anoniem
Door sabofx: Een soortgelijk initiatief is onderweg van de ontwikkelaars van het bittorrent protocol:
http://labs.bittorrent.com/experiments/bleep/
Inderdaad een interessant alternatief, omdat het gedecentraliseerd is heb je geen meta-data die bij verschillende end-to-end encrypted communicatie programma's wel zou hebben.(Al is daar dan vaak wel een server compromise nodig, maar goed als de NSA erin wil vraag ik me af of de servers lang clean blijven.)
Helaas is Bleep closed source en dus voor mij iig geen acceptabel alternatief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.