image

"NAVO kan cyberaanval als militaire aanval beschouwen"

dinsdag 2 september 2014, 15:59 door Redactie, 6 reacties

Tijdens de NAVO-top deze week in Wales zal er een verdrag worden ondertekend waarbij een cyberaanval op één van de lidstaten als een militaire aanval op alle NAVO-leden kan worden beschouwd. Vergelijkbaar met een grondinvasie of een luchtaanval, zo meldt de New York Times.

Al in februari was het plan aangekondigd. "Ons mandaat is puur cyberdefensie", zo liet Fogh Rasmussen, vertrekkend secretaris-generaal van de NAVO, onlangs nog laten weten. "Onze verklaring is een begin, maar ik kan je niet zeggen dat het een complete strategie is." De nieuwe definitie van een "militaire aanval" van de NAVO zal echter niet precies omvatten waar een cyberaanval aan moet voldoen voordat artikel 5, waarbij een aanval op één een aanval op allen is, van toepassing zal zijn. De Amerikaanse ambassadeur van de NAVO stelde in juli dat het vooral van de impact afhankelijk zal zijn.

"Als er een conventionele oorlog of kernoorlog plaatsvindt zijn er gedetailleerde plannen over hoe we zouden reageren en welke mogelijkheden de militaire structuur van de NAVO tot zijn beschikking heeft. We hebben dat niet in het cyberdomein", aldus een NAVO-functionaris tegenover de New York Times. Dit zou voornamelijk komen omdat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland de andere NAVO-leden niet willen laten weten over welke capaciteiten ze beschikken.

Reacties (6)
02-09-2014, 16:29 door Anoniem
Ik ben zojuist aangevallen door een Azure gebruiker..
Ik zeg nato bommen op.........
Ohnee. Dit soort dooddoenertaal is alleen voor de minder erge vijanden..
02-09-2014, 19:59 door Anoniem
Vroeger kon alleen een staatshoofd de oorlog verklaren, niet zo lang geleden is die macht ook aan drugs, "terreur" en andere Statenloze dingen verleend en vanaf komend weekend kan dus iedere kleuter met een beetje handigheid dat in feite ook.

Fijn... :(
02-09-2014, 21:45 door Anoniem
Gevaarlijke taal: Er wordt met expres vaag gehouden termen gesmeten. Daar kun je alle kanten mee op, en dus gewoon lekker doen waar je zelf zin in hebt. Met je militaire macht.
03-09-2014, 09:05 door Anoniem
Op https://wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Security/Theory/Cybersecurity_and_Cyberwar.pdf is algemene achtergrond informatie te vinden.
03-09-2014, 11:15 door spatieman
klinkt als een manier om een land de oorlog te verklaren bij een DDOS of wat dan ook.
oh, wacht, made by usa natuurlijk.
03-09-2014, 13:00 door Anoniem
Wat betreft cyberwarfare is op http://spectrum.ieee.org/aerospace/military/electromagnetic-warfare-is-here een erg interessant artikel te vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.