image

NWO steunt onderzoek naar cybersecurity met 3,3 miljoen euro

dinsdag 9 september 2014, 11:56 door Redactie, 1 reacties

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat elf onderzoeksprojecten die de veiligheid in de digitale samenleving moeten vergroten zonder dat dit ten koste van de privacy gaat met een bedrag van bij elkaar 3,3 miljoen euro ondersteunen.

Het gaat onder andere om onderzoek naar e-Identity, het bestrijden van cybercrime en botnets, autonome controle van ICT-infrastructuren, veilige vingerafdrukken op smartcards, anomaliedetectie in smart grids, gegevensbescherming en privacy by design en de bescherming van publieke organisaties tegen DDoS-aanvallen.

Van de kennisinstellingen die de projectvoorstellen hebben ingediend wordt verwacht dat ze samenwerken met het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Bij het beoordelen van de projecten speelden de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoekvoorstel, de factor kennisbenutting en de relevantie van het onderzoek voor de Nationale Cyber Security Strategie een belangrijke rol.

Apps

Eén van de gekozen onderzoeksprojecten is het "Security Requirements for SERIOUS apps" van de Universiteit Twente. Het doel van het SERIOUS-project is om de gebruiker te helpen verstandig om te gaan met de veiligheids- en privacyrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van apps. Het project richt zich daarbij vooral op apps die voor serieuze doeleinden worden gebruikt, zoals advies van de overheid aan burgers of advies van zorgverleners aan patiënten. In dit project werken sociale wetenschappers en ingenieurs samen om kennis over menselijk gedrag te vergaren, en om die kennis te verwerken in slimme software.

Privacy komt ook aan bod bij het Patterns for Privacy (P4P) project van de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens Jaap-Henk Hoepman die het project leidt is het niet mogelijk om privacybescherming aan een bestaand systeem toe te voegen. Privacy design patterns kunnen systeemontwerpers helpen om privacyeisen al vroeg tijdens het ontwerpproces mee te nemen en hen in het ontwikkeltraject te steunen met de juiste richtlijnen en hulpmiddelen.

Identiteit

De Radboud Universiteit Nijmegen is ook verbonden aan het "Own Your Own Identity" project van professor Bart Jacobs. Een nieuwe ontwikkeling in de elektronische wereld is het gebruik van attributen in plaats van identiteiten. Daarmee kan iemand aantonen dat hij boven de 18 jaar of Nederlander is, zonder iets anders van hemzelf te onthullen.

Nu al bestaat er een prototype chipkaartsysteem, de IRMA-kaart, waarmee dit soort attributen op een veilige en privacyvriendelijke wijze kunnen worden getoond. Binnen dit project worden deze technieken uitgebreid naar mobiele telefoons, door de benodigde cryptografische berekeningen op de simkaart ofwel in een beveiligde omgeving (Trusted Execution Environment) op de telefoon te zetten.

Reacties (1)
09-09-2014, 14:50 door Anoniem
Whoehahaha.. een veilige chipkaart...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.