image

Europese banken samen met Europol tegen cybercrime

maandag 22 september 2014, 16:01 door Redactie, 3 reacties

De Europese Bankenfederatie (EBF) en het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol hebben vandaag een akkoord ondertekend voor nauwere samenwerking tussen opsporingsdiensten en de financiële sector. Het gaat onder andere om de bestrijding van malware en phishing.

Door de gesloten overeenkomst wordt het mogelijk om expertise, statistieken en andere strategieën tussen het EC3 en de EBF uit te wisselen. Beide organisaties vervullen een belangrijke schakelfunctie. De EBF vertegenwoordigt zo'n 4500 banken, terwijl het EC3 de cybercrime-divisies van de EU-lidstaten bij elkaar brengt. Het uitwisselen van informatie over dreigingen moet ervoor zorgen dat banken zichzelf kunnen beschermen, terwijl het opsporingsdiensten moet helpen om de verantwoordelijke daders op te pakken.

"Onze leden werken al nauw samen met hun nationale politiediensten om financiële cybercrime tegen te gaan", zegt Wim Mijs, hoofd van de EBF. "Onze samenwerking met Europol voegt een Europese dimensie aan dit belangrijke werk toe. Internationale samenwerking tussen banken en opsporingsdiensten is essentieel omdat criminelen geen grenzen kennen."

Reacties (3)
22-09-2014, 16:42 door Anoniem
Usual suspects: Alle klanten. Zo gaan ze nu al met je om dus is dit maar een kleine stap, een logische ontwikkeling.
23-09-2014, 10:26 door Anoniem
Dit gaat richting het voorstel voor een "Cyber War" samenwerking tussen de Amerikaanse banken en een 8-tal overheidsinstanties waaronder Homeland & NSA http://www.bloomberg.com/news/2014-07-08/banks-dreading-computer-hacks-call-for-cyber-war-council.html. Banken kunnen zichzelf klaarblijkelijk niet beschermen zonder verlies te maken, dus willen ze een nauwe samenwerking met de overheid aangaan om gegevens uit te wisselen die andere bedrijven en organisaties niet krijgen. Goede lobbyclub die Sifma.
Langzaam worden meer en meer burgerrechten buiten de deur gezet, te beginnen met de CISA https://www.eff.org/deeplinks/2014/07/eff-joins-35-organizations-companies-and-security-experts-calling-president-obama
Zie ook http://www.theregister.co.uk/Print/2014/07/09/ex_nsa_boss_keith_alexander_joins_cyber_war_council/
25-09-2014, 09:10 door Anoniem
Waarom krijg ik toch het idee dat Bitcoin onder cybercrime geschaard gaat worden....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.