image

Kroes: Europa moet cyberdreigingen proactief aanpakken

woensdag 1 oktober 2014, 16:08 door Redactie, 3 reacties

Europa moet cyberdreigingen proactief aanpakken en online security moet de nieuwe norm worden, zo heeft Eurocommissaris Neelie Kroes tijdens de tiende verjaardag van het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) laten weten.

Als het gaat om cyberdreigingen zou Europa veel ambitieuzer en proactiever moeten zijn. "We kunnen niet wachten totdat er iets gebeurt dat een enorme impact op de Europese kritieke infrastructuur zou kunnen hebben", aldus Kroes. "Denk alleen aan de gevolgen als telecomnetwerken of elektriciteitsnetwerken niet werken." De scheidend Eurocommissaris merkte op dat security nog te vaak als belemmering en kostenpost wordt gezien, terwijl het voor een competitief voordeel kan zorgen.

Nieuwe norm

Om een veiliger digitaal Europa te realiseren riep Kroes op tot drie zaken. Ten eerste moet online security de nieuwe norm worden. "Net zo vanzelfsprekend en natuurlijk als het op slot doen van je deur in de ochtend. Zowel voor burgers, bedrijven, onderzoeksorganisaties en publieke diensten." Daarbij is het niet nodig om helemaal opnieuw te beginnen ging Kroes verder. "We hebben al nieuwe regels voor e-identificatie. Dat is een echte manier om een verschil te maken."

Het tweede punt waar Kroes op inzet is dat producten en diensten veiliger moeten worden en cyberaanvallen kunnen weerstaan. "Alleen dan kunnen ze hun waarde, zowel economisch als sociaal, behalen. Je moet weten met wie je praat en die kunnen vertrouwen, en dat je communicatie veilig en beschermd is", liet Kroes weten. Hiervoor zal er uiteindelijk een industriële strategie worden ontwikkeld en uitgezet.

Als laatste waarschuwde Kroes om niet over nieuwe dreigingen in paniek te raken, maar ze ook niet te negeren. "Ik wil dat Europa bewust, geïnformeerd en uitgerust is. In staat is om de juiste experts aan te spreken, mensen die ons kunnen vertellen hoe we risico's kunnen begrijpen, beheren en oplossen." Iets waar ENISA volgens Kroes een belangrijke rol in kan spelen.

Reacties (3)
02-10-2014, 07:33 door Anoniem
De grootste bedreiging op cybergebied is in mijn ogen de staat. Nu weer met het kunnen profileren van alle belasting betalende burgers. En reken maar dat daar misbruik van wordt gemaakt. En de illegale crimineel glipt weer eens door de mazen van de wet. Een onschuldige belastingbetaler wordt wederom als een crimineel behandeld. Net als dat iedereen met een telefoon en/of internet aansluiting als een potentiele kinderpornoterrorist wordt behandeld.
Het enige wat Kroes doet is oproepen de deur nog verder open te zetten voor nog meer maatregelen die de grootste cybercrimineel in dit land nog meer macht en opties voor mogelijke repressieve acties geeft.
02-10-2014, 16:40 door Anoniem
Leuk die e-identificatie maar zorg er nou eerst maar eens voor dat werkelijk alles versleuteld over de lijnen gaat en dat er een standaard wordt ontwikkeld die aangehouden dient te worden gericht op het security vlak, zodat sites niet meer met bosjes omvallen en gelijk hele databases met (gebruikers)gegevens op straat komen te liggen. Daar valt veel meer winst mee te behalen. Er worden nog te veel fouten gemaakt omtrent de meest voor de hand liggende zaken die gewoon op orde moeten zijn. Tevens moeten we af van de situatie van wantrouwen tussen de (rechts)staten en de burgers. Dat is nergens voor nodig.
02-10-2014, 19:35 door perplex0
Ik vraag me af, waar mijn reactie van vanochtend 08.00 uur is gebleven.
Censuur?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.