image

Postcode Loterij krijgt boete wegens spam

donderdag 21 maart 2013, 13:01 door Redactie, 9 reacties

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft de BankGiro Loterij, Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en de overkoepelende Holding Nationale Goede Doelen een boete van 200.000 euro opgelegd wegens spam. De Goede Doelen Loterijen verstuurden in de periode van 1 oktober 2009 tot en met 30 juni 2010 ruim 78 miljoen commerciële e-mails.

Hiervoor was volgens OPTA geen toestemming gegeven of was er op onzorgvuldige wijze toestemming gevraagd. De toezichthouder stelt dat het voor consumenten niet of onvoldoende duidelijk was dat zij na deelname aan een online spelletje vervolgens commerciële e-mails van de Goede Doelen Loterijen zouden ontvangen.

Spam
Ook ontvingen deelnemers van de Goede Doelen Loterijen commerciële e-mails terwijl ze niet aangegeven hadden op de hoogte te willen worden. Verder was de drempel om te voorkomen deelnemers van de Goede Doelen Loterij e-mails ontvingen onnodig hoog. Om zich af te melden moesten deelnemers een brief per post versturen.

Door het gebruik van verschillende nieuwsbrieven en verzenders, moesten ontvangers hun verzoek herhaaldelijk indienen om ervoor te zorgen dat zij definitief geen e-mails meer van de Goede Doelen Loterijen ontvingen. OPTA ontving zowel via ConsuWijzer als spamklacht.nl klachten over de werkwijze van de loterijen.

Plan
Aangezien de Goede Doelen Loterijen tot nu toe twee keer zijn beboet voor het overtreden van de telemarketingregels heeft OPTA concrete plannen geëist waarmee de loterijen consumentenirritatie over hun e-mails en telefoontjes willen verminderen. Inmiddels zou er een compliance-programma zijn overhandigd met uitleg over de bedrijfsprocessen en -cultuur bij de loterijen.

Reacties (9)
21-03-2013, 13:06 door SecurityBlasterx
Lekker voor ze! Want ik werd gek van die spam!
21-03-2013, 13:12 door maxton
Nou zeg werd een tijd, hier hebben we het over E-mail spam maar ik krijg met regelmaat ook in mijn brievenbus op mijn huisadres ongenodigd mail die ik helemaal niet wil hebben, de truc die ze dan gebruiken is geadresseerd aan alle bewoners en dergelijke Post posten bezorgers die gewoon in je brievenbus ook al heb je een NEE NEE sticker ! daar zouden ze ook iets aan moeten doen ik heb al eens een een stop reclame melding afgeven! zou dat maar eens opnieuw moet gaan doen.
zo vinden ze altijd wel iets om jou te verleiden!?
21-03-2013, 13:28 door Anoniem
Het werd inderdaad tijd, ergerde mij vooral aan BankGiro loterij. Ze proberen als het waren geld van je te troggelen om (zogenaamd) de Goede Doelen te 'ondersteunen' waar slechts 0.015% van het bedrag daadwerkelijk naartoe gaat.

Maar ontopic: had helemaal niet geweten dat je via Opta site een klacht kon indienen anders had ik dit zeker meerdere malen gedaan. Wij werden continue gebeld op huis/zakelijk doch mobiele nummers -- meerdere keren per brief (aangetekend), mail en telefonisch tijdens het gesprek aangegeven niet gewenst te zijn van hun belletje. Alsnog bleven ze je opbellen. Ook was ik ingeschreven via belmeniet register, maar heb zo'n vermoedde dat dat een telefoonboek is geworden voor ze.

Verder vind ik 200.000 euro boete voor 78million spam absoluut TE weinig OPTA, als ik 78m spam verstuurde voor een andere doeleinde dan was het boete veel hoger!!

Volgende keer dien ik iedere tel, mail een klacht in bij OPTA tegen BankGiro en andere loterijen.
21-03-2013, 14:11 door Anoniem
Die boete stelt toch niets voor jongens. Hier hebben ze vele malen meer aan verdiend en ze lachen er om!
Via de brievenbus komt de Postcodeloterij bijna wekelijks hier binnen.
21-03-2013, 14:27 door john west
Boete is veel te laag,een lachertje ,begin met 1.000.000 €

Daarom wil ik ook niet mee doen met loterijen.

Waar ik me meer aan erger zijn die reclame's begrafenis verzekeringen.

Krijg je ongewenste post,stuur het zonder postzegel retour als verkeerde adres,naam.
22-03-2013, 02:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-03-2013, 08:37 door Anoniem
Zou me ook niks verbazen als ze zo'n boete gewoon vooraf incalculeren bij het budgetteren van zo'n spam-campagne.
22-03-2013, 15:16 door Mysterio
Door Anoniem: Zou me ook niks verbazen als ze zo'n boete gewoon vooraf incalculeren bij het budgetteren van zo'n spam-campagne.
Net als de NS doet ;)
24-03-2013, 03:44 door _____
En wie betaalt de boete uiteindelijk? 3x raden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.