image

"Online moord in nabije toekomst onwaarschijnlijk"

donderdag 9 oktober 2014, 14:59 door Redactie, 5 reacties

Een moord die via internet wordt gepleegd is in de nabije toekomst onwaarschijnlijk, zo stelt Robert Masse, directeur van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant. Masse reageert op een rapport van Europol. Daarin laat de opsporingsdienst weten dat er steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn en er nieuwe soorten kritieke infrastructuur ontstaan, waardoor er ook meer gerichte aanvallen kunnen plaatsvinden.

Deze aanvallen zouden tot "fysiek letsel en mogelijke dood" kunnen leiden. In de media werd vervolgens gesteld dat Europol in de nabije toekomst de eerste "online moord" voorspelde. De uitspraak van Europol is gebaseerd op een voorspelling van Internet Identity. Dit bedrijf had vorig jaar voorspeld dat in 2014 de eerste moord via een met het internet verbonden apparaat zou plaatsvinden. "Dit noem ik een filmplot", aldus Masse tegenover Vice.

Hij stelt dat het risico zo klein is dat mensen meer kans hebben om door de bliksem te worden getroffen. "Het is eenvoudiger om iemand 20.000 dollar te betalen die je met een honkbalknuppel in elkaar slaat. Criminelen kiezen de weg van de minste weerstand. Ze gaan niet met dit soort krankzinnige aanvallen aan de slag." Doorsnee personen hoeven zich volgens Masse dan ook geen zorgen te maken. Voor de meeste criminelen is het niet haalbaar om een cyberaanslag uit te voeren, aangezien pistolen en fysiek geweld prima werken.

Reacties (5)
09-10-2014, 15:25 door Preddie
"Voor de meeste criminelen is het niet haalbaar om een cyberaanslag uit te voeren, aangezien pistolen en fysiek geweld prima werken"

Euh, is dat niet een beetje zwart-wit ? pistolen en fysiek geweld laten nogal wat sporen na en je moet op locatie zijn .... dat zijn nogal wat nadelen ..... "Criminelen kiezen de weg van de minste weerstand" dat lijkt me ook niet altijd waar, anders zouden deze mensen wel oude vrouwtjes beroven in plaats van online banken te beroven.

Criminelen kiezen voor balans, een balans die gevonden moet worden in het bereiken van het doel en de kans om daarvoor opgepakt te worden. Volgens mij past dit precies in de karakteristiek precies bij een cyberaanval..... als kortsluiting plaats vindt denk met niet direct aan een cyberaanval op bijv. een slimme meter of een crimineel die een drone om tovert tot kamikaze drone ;)
09-10-2014, 17:09 door Anoniem
doet mij denken aan minority report de film.
09-10-2014, 20:59 door Anoniem
Al zou het gebeuren of zijn gebeurd dan is de kans dat er ontdekt wordt dat het daadwerkelijk een misdrijf is via cybercrime zeer klein tot nihil. De gemiddelde politieagent / recheurcheur heeft geen tot weinig kennis van het internet en cybercrime, dit is in Nederland zo maar ook zeker in welk ander land dan ook. Het is al een onmogelijke opgave om van een simpel geval van cybercrime aangifte te doen bij iemand die ook snapt waar het over gaat, laat staan dat er vervolgens onderzoek plaats vind. Alleen de mediagevoelige zaken en 'grote' zaken komen terrecht bij de mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben.

Het lijkt mij stug dat mocht er inderdaad een hack hebben plaats gevonden op een medisch apparaat waardoor iemand om het leven komt er ook maar bij iemand het idee op komt dat scenario te onderzoeken.
09-10-2014, 21:22 door mcb
Door Predjuh:"Criminelen kiezen de weg van de minste weerstand" dat lijkt me ook niet altijd waar, anders zouden deze mensen wel oude vrouwtjes beroven in plaats van online banken te beroven.
Er zullen heus wel uitzonderingen zijn, maar ik denk dat een gemiddelde cyberbankkraak meer oplevert dan de aow van een oud dametje.
11-10-2014, 10:23 door Anoniem
Toen ik het kopje "Online moord in nabije toekomst onwaarschijnlijk" las, dacht ik, gaan ze alle schiet spelletjes verbieden dan?

Maar dit rapport (https://www.europol.europa.eu/iocta/2014/) van Interpol is interessant. Maar "onwaarschijnlijk" is niet absoluut. De toekomst moet uitwijzen hoe onwaarschijnlijk het gaat worden. De quote "Adding to the complexity of the dynamic cybercrime picture, the 2014 iOCTA emphasises that criminals predominantly operate from jurisdictions outside of the EU which, combined with outdated legal tools and insufficient response capacities, allows them to operate with minimum risk." Interessant.

Zet mij weer aan het denken. Over zaken als internet criminaliteit. Maar defensie netwerken met hun communicatie met predator drones, mogelijk ook ander soort moord werktuig wat nog uitgevonden gaat/moet worden.

Maar ook het oproepen tot geweld, oproer oproepen, pesten, of ander soortig gedrag. Een mens blijft een mens.

Leuk en interessant artikel van de Redactie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.