image

Google onthult nieuwe beveiliging in Android 5.0

donderdag 30 oktober 2014, 11:30 door Redactie, 4 reacties

Binnenkort zal Android 5.0 genaamd Lollipop verschijnen die allerlei belangrijke beveiligingsverbeteringen bevat, zo heeft Google laten weten. De eerste maatregel die een impact moet gaan hebben is de slimme schermvergrendeling. Veel mensen zouden nogal altijd geen wachtwoord of pincode instellen om hun toestel te vergrendelen omdat dit te lang duurt, terwijl dit een belangrijke beveiligingsmaatregel is om de impact van verlies of diefstal te beperken.

De nieuwe Smart Lock-feature moet het eenvoudiger maken om telefoons te ontgrendelen via Bluetooth pairing, Near Field Communication (NFC) of alleen een "glimlach". Daarnaast wordt het mogelijk om bepaalde meldingen op het vergrendelde scherm weer te geven, zodat het niet altijd nodig is om de telefoon te ontgrendelen, waardoor het toestel beschermd blijft.

De tweede belangrijke maatregel is het standaard versleutelen van gegevens. Zodra gebruikers de eerste keer hun toestel aanzetten wordt het standaard volledig versleuteld. Hiervoor gebruikt Google een encryptiesleutel die op het toestel blijft. "Dit is de veiligste manier om je toestel te versleutelen", aldus het Android-ontwikkelteam.

Een andere maatregel die gebruikers extra bescherming moet gaan bieden is de aanwezigheid van SELinux. Hierdoor wordt het bestaande beveiligingsmodel van Android verder versterkt. Dit zou het eenvoudiger moeten maken om audits en monitoring uit te voeren. De maatregel is vooral gericht op organisaties die strenge beveiligingsregels hanteren, zoals overheden. Android 5.0 zou in november moeten verschijnen.

Reacties (4)
30-10-2014, 15:54 door Anoniem
De nieuwe Smart Lock-feature moet het eenvoudiger maken om telefoons te ontgrendelen via Bluetooth pairing, Near Field Communication (NFC) of alleen een "glimlach".

En als ik niet in de mood bent om te glimlachen naar mijn smartphone?
30-10-2014, 17:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2014, 02:18 door Anoniem
Daarnaast wordt het mogelijk om bepaalde meldingen op het vergrendelde scherm weer te geven, zodat het niet altijd nodig is om de telefoon te ontgrendelen, waardoor het toestel beschermd blijft.

Ik heb hier een probleem mee. Normaal gesproken komt de melding alleen in de statusregel langsscrollen en dat niet eens bij alle apps die van die regel gebruikmaken. Als de inhoud echter getoond wordt op het lock-screen, zou iedereen die het toestel in handen krijgt die informatie al kunnen bekijken. Ik geloof dat dat wel een beetje een privacy issue is. In hoeverre dat ook echt zo uitpakt, weet ik niet. Ik heb nog geen definitieve versie gezien en mijn ervaring is dat een aantal zaken nog best kunnen wijzigen voordat de definitieve versie uitkomt.

Peter
31-10-2014, 13:29 door Anoniem
De weergave van de meldingen zullen hopelijk uit te schakelen of/en aan te passen zijn zoals op een Apple, anders is het geen vooruitgamg maar een achteruitgang voor Android 5.0
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.