image

7 essentiële privacytools voor Snowden-documentaire

donderdag 30 oktober 2014, 11:47 door Redactie, 4 reacties

Twee weken geleden ging de documentaire Citizenfour over klokkenluider Edward Snowden in première, maar voor het maken ervan waren 7 privacytools essentieel, aldus documentairemaakster en journaliste Laura Poitras. Poitras was al vanaf het begin bij de onthullingen van Snowden betrokken.

Om veilig met Snowden en anderen te communiceren, ook voor het maken van de documentaire, gebruikte ze verschillende programma's. Het gaat om anonimiseringsnetwerk Tor om locatie, IP-adres en identiteit te verbergen, het privacy-OS Tails voor het gebruik van Tor, GPG-encryptie voor versleutelde e-mailcommunicatie, Off-The-Record (OTR) instant messaging voor versleutelde chat, Truecrypt voor het versleutelen van bestanden, SecureDrop voor journalisten die de identiteit van hun bronnen willen beschermen en als laatste het gebruik van GNU/Linux.

"Misschien dat de meeste mensen na het zien van Citizenfour geen zin hebben om van besturingssysteem te wisselen, maar het is zeker de moeite waard om te verkennen", aldus Parker Higgins van de EFF. Hij merkt op dat de onthullingen van Snowden grote impact hebben gehad op de manier waarop mensen over privacy en massasurveillance praten. "Het is bemoedigend om te weten dat zelfs tegenover enorme spionageprogramma's, doorsnee computergebruikers toegang tot krachtige tools hebben om hun communicatie tegen luistervinken te beschermen", stelt Parker.

Reacties (4)
30-10-2014, 18:21 door potshot
guttegut,hoe crimineel of hoe paranoide moet je zijn om al deze meuk te gaan gebruiken..
je vestigt juist de aandacht op je en gaan ze je eens lekker onder de electronen microscoop leggen.
ga dan ook niet naar buiten want daar kunnen mensen ook zomaar meeluisteren en zien wat je doet.
bij de bosjesmannen wonen is dan de oplossing.
31-10-2014, 00:55 door Anoniem
Goed idee, heb je toevallig een ipadres of telefoonnummer van een bosjesman?
31-10-2014, 08:33 door superglitched - Bijgewerkt: 31-10-2014, 08:39
@potshot uw reactie slaat op een normale gebruiker neem ik aan. Want we mogen er vanuit gaan dat Snowden zeer maar dan ook zeer scherp in de gaten wordt gehouden.
31-10-2014, 08:34 door ITBeacon702
Goed te vermelden dat de hierboven genoemde tools nooit volledig 100% bescherming bieden. TOR-verkeer kan -indien dit niet is versleuteld cq niet in combinatie met VPN wordt gebruikt- bij de exitnode worden getapt.

OTR is afhankelijk van of je de 3rd party (die het verkeer routeert) vertrouwd; tip is om dit via de relays van de Chaos Computer Club (ccc.de) te doen.

TrueCrypt bleek volgens de makers niet meer zo veilig te zijn als men had gedacht, oa doordat Microsoft haar XP versie niet meer ging ondersteunen.

GNU/Linux heeft de absolute voorkeur als het gaat om het gebruik van een zo veilig mogelijk OS tenzij je precies weet wat je doet en hoe je het configureert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.