Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

computerhulp-bedrijf steelt schijnbaar pc memory van mijn pc (geen grap!)

31-10-2014, 16:11 door Anoniem, 13 reacties
Ik heb een vraag: ik heb de afgelopen dagen mijn beide pc's door een( hier niet nader te noemen) computerhulp-bedrijf laten schoonmaken,formateren en windows herinstalleren.Toen de pc's terugkwamen ontdekte ik bij een dat de D schijf is verdwenen,die kan natuurlijk zijn samengevoegd met de C schijf,maar ..en nou komt het,de andere pc,een Acer laptop had voor hij de deur uitging met de pc hulpverlener mee 4GB aan geheugen en toen ik hem terugkreeg 2GB! Ik heb navraag gedaan en volgens hen had de laptop al slechts 2GB geheugen toen hij daar aan kwam.Nou echt niet,hij had 4GB geheugen,maar ja hoe bewijs je dat? Ja op de laptopsticker naast het toetsenbord staat toch ook echt geheugen 4GB,en ik heb er niks vanaf gehaald of laten halen.Wie gaat er nou zn pc geheugen verminderen? Vergroten zou logischer zijn.Maar verkleinen,nee! Wat moet/kan ik nu doen? Aangifte doen bij de politie tegen de pc hulpdienst en de betreffende medewerkers?Of een juridische procedure beginnen tegen de webwinkel? Of...???? Mischien kan de security.nl huisjurist mij zeggen wat ik hier juridisch kan doen?
Reacties (13)
31-10-2014, 17:30 door Anoniem
als de geheugen dim niet defect blijkt zou ik gewoon aangifte doen. het is immers diefstal.
31-10-2014, 17:49 door Spiff has left the building
@ topicstarter, Anoniem 16:11,

Als het werkelijk zo is dat je je laptop teruggekregen hebt met een verkeerde geheugenmodule, 2 GB RAM in plaats van 4 GB, dan zou het misschien zo kunnen zijn dat het betreffende computerhulp-bedrijf slordig is geweest en na het tijdelijk demonteren van je geheugenmodule per ongeluk een andere rondslingerend geheugenmodule heeft teruggeplaatst. Dat lijkt me bijzonder slordig, maar ik zou dat zeker niet uitsluiten.

Ter oplossing van je probleem zou je dat wat ik hierboven aangaf nog eens kunnen navragen bij dat bedrijf - Kan er misschien per ongeluk een omwisseling van de geheugenmodule hebben plaatsgevonden? - en eens zien of ze je probleem willen oplossen.
Zo niet - dan lijkt het zelf kopen van een nieuwe geheugenmodule me het snelste en simpelste. Alle andere opties die je noemde zullen veel tijd vergen en de kans dat je er iets mee opschiet lijkt me klein. Dit is dan een geval van jammer maar helaas en een volgende keer dat bedrijf mijden.
31-10-2014, 18:05 door Anoniem
Ja,ik zal een volgende keer zeker geen zaken meer doen met dit bedrijf,dat is 1 ding wat zeker is! Even er van uitgaande dat het geen foutje was,maar opzet, wat voor gevoelige zaken/data staan er op zo'n RAM-geheugen? Want daar ben ik nog het meest bevreesd voor,kunnen ze bijv.inloggegevens van website-accounts,creditcardbetalingen achterhalen? Kijk,ik heb geconstateerd dat zo'n geheugen hooguit een paar tientjes kost,dus dat valt nog wel mee.Maar als ze idd iets hebben verwisseld of RAM geheugen is bij pc schoonmaakwerkzaamheden beschadigt geraakt,zouden ze me dat toch gewoon eerlijk kunnen vertellen!?
31-10-2014, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem: Mischien kan de security.nl huisjurist mij zeggen wat ik hier juridisch kan doen?
Die moet je dan wel even zelf mailen!
Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Persoonlijk heb ik voor nog geen tientje per maand een Rechtsbijstandverzekering afgesloten voor dit soort zaken, em geloof me, die kosten zijn er al laaaaang uit.
Je wordt soms opgelicht waar je bij staat, ik zou er dan ook, indien het werkelijk klopt wat je stelt, werk van maken!

NB: Ik weet niet hoe oud je laptop is, maar oude geheugenmodules kunnen best lastig zijn om te verkrijgen, ook al zijn ze relatief goedkoop.
31-10-2014, 19:24 door Anoniem
De laptop is al een jaar of zeven oud.Inderdaad,lastig te krijgen die oude geheugenmodules.Ik wacht met smart op windows 10 zodat ik een nieuwe laptop kan kopen met windows 10 erop, ik las ergens dat die helaas pas over een jaar in de winkel zullen liggen,dus voorlopig nog even zien door te gaan met dit oude beestje.En ja om even op de RAM geheugen terug te komen,dit is idd diefstal,niet alleen van het fysieke apparaat,maar ook vd evt.(gevoelige) data die daar wellicht op staat,dat vindt ik erger dan een paar tientjes schade voor een nieuw RAM-geheugen.Wat evt.aangifte van diefstal betreft, ik denk niet dat de politie daar achteraan zal gaan,maar in elk geval heb ik het voorval dan officieel vastgelegd ,in geval van evt.data-misbruik.
31-10-2014, 19:53 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 18:05 uur:
wat voor gevoelige zaken/data staan er op zo'n RAM-geheugen? Want daar ben ik nog het meest bevreesd voor,kunnen ze bijv.inloggegevens van website-accounts,creditcardbetalingen achterhalen?
Anders dan een harde schijf (HDD of SSD) of een USB-stick, bewaart RAM geheugen enkel informatie zolang het in gebruik is en spanning krijgt. Bij het uitschakelen van de computer en bij het verwijderen van RAM geheugen verliest het de eerdere informatie. Dus dat is niet het probleem, er zijn geen gegevens van je RAM geheugen te ontfutselen.
31-10-2014, 21:04 door Anoniem
Het kan bijna niet anders dan een misverstand of verwisseling van modules zijn zoals Spiff al opmerkte. Er is toch geen bedrijf ter wereld dat de goede naam opoffert voor een enkele module die nauwelijks enige waarde heeft?
Juridische stappen zijn niet realistisch, dit in verband met de kosten.
31-10-2014, 22:00 door Anoniem
voor het antwoord uit
is deze ervaring ook van jou?
https://www.security.nl/posting/401465#posting404911
31-10-2014, 22:43 door Anoniem
Door Anoniem: voor het antwoord uit
is deze ervaring ook van jou?
https://www.security.nl/posting/401465#posting404911
Antwoord:Ik ben daarvan NIET de topic-starter,maar heb daar wel op gereageerd.Hoezo?
31-10-2014, 22:54 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan bijna niet anders dan een misverstand of verwisseling van modules zijn zoals Spiff al opmerkte. Er is toch geen bedrijf ter wereld dat de goede naam opoffert voor een enkele module die nauwelijks enige waarde heeft?
Juridische stappen zijn niet realistisch, dit in verband met de kosten.
Ja,ik vindt het ook vreemd.Zoals ik nu verneem dat er geen data van belang op zal staan, dan is het nog vreemder dat dit gebeurd. Mischien hebben ze het RAM geheugen met dat van een andere klant verwisseld,of ze zijn hem gewoon kwijtgeraakt,of hij is tijdens de werkzaamheden beschadigt geraakt,maar dan zouden ze me dat toch gewoon kunnen zeggen? Wellicht zijn ze ook verzekerd tegen beschadigingen aan of verlies van de eigendommen van hun klanten (er zal maar eens een vrij nieuwe laptop op de grond vallen),ongelukken gebeuren nu eenmaal,het blijft mensenwerk.Ik had plannen om nog vaker en meer klussen aan mijn beide pc's aan hen uit te besteden,en wellicht zelfs bij hen in de nabije toekomst een nieuwe pc te kopen,maar nu zijn ze mij kwijt als klant.Dom van ze.
01-11-2014, 06:41 door Anoniem
Zet op de oude laptops gewoon Ubuntu of Mint. gratis, supersnel en degelijk.

Met een nieuwe laptop met windows10 sta je toch weer binnen 3 weken met een gecrashte laptop bij een computerboer.
En dat ligt dan alweer aan windows..niet aan de gebruiker.
01-11-2014, 08:13 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan bijna niet anders dan een misverstand of verwisseling van modules zijn zoals Spiff al opmerkte. Er is toch geen bedrijf ter wereld dat de goede naam opoffert voor een enkele module die nauwelijks enige waarde heeft?
Een BEDRIJF doet dat niet, maar je moet nooit uitsluiten dat een MEDEWERKER van het bedrijf een laptop op zijn
bureau krijgt en denkt "hee dat is er net zo een als ik zelf heb, maar deze heeft 4GB en de mijne 2GB" en dan even
de modules tussen zijn eigen laptop en die op het bureau omwisselt.
Dat is natuurlijk dom, want als het uitkomt kost het hem vast zijn baan, maar je moet niet onderschatten hoeveel domme
(en ook asociale) mensen er op deze wereld zijn. Als dat niet zo was dan was deze hele site niet nodig.
01-11-2014, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Zet op de oude laptops gewoon Ubuntu of Mint. gratis, supersnel en degelijk.

Met een nieuwe laptop met windows10 sta je toch weer binnen 3 weken met een gecrashte laptop bij een computerboer.
En dat ligt dan alweer aan windows..niet aan de gebruiker.

Juist ja. Waar hadden we het ook alweer over?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.