image

Mac OS X bewaart niet opgeslagen bestanden in de cloud

woensdag 5 november 2014, 15:44 door Redactie, 9 reacties

Mac OS X bewaart nog niet opgeslagen documenten, screenshots en andere bestanden automatisch in de iCloud van Apple en niet op de harde schijf, zo waarschuwt beveiligingsonderzoeker Jeffrey Paul. De bestanden kunnen zodoende automatisch worden geopend, ook als gebruikers niet op opslaan klikken.

Volgens Paul doet het probleem zich voor na de upgrade naar OS X Yosemite. "Dit gebeurt voor alle applicaties die voorheen bestanden in de "Saved Application State" directory bewaarden. Elk open en niet niet opgeslagen document binnen een app wordt nu stilletjes en automatisch naar de iCloud Drive geüpload en daardoor in het verlengde naar de overheid." De onderzoeker noemt het gedrag onacceptabel.

Gebruikers kunnen de optie uitschakelen via Documents & Data > Apple > System Preferences > iCloud > Documents & Data of het lege bestand opslaan voordat er met typen wordt begonnen, zo laat Slate weten. De website ontdekte op de website van Apple dat de 'autosave feature' mogelijk al sinds eind december vorig jaar actief is. Critici op Reddit vinden alle ophef onterecht, omdat het hier om een opt-in feature zou gaan.

Reacties (9)
05-11-2014, 17:04 door Anoniem
Die optie "Documents & Data" herken ik niet...
05-11-2014, 18:00 door Anoniem
Ach het is een opt-in feature. Met andere woorden: als je instemt om iCloud te gebruiken ben je je natuurlijk bewust dat je EN de iCloud gebruikt, EN wat Apple met je gegevens doet zonder het je goed uit te leggen.
Wat is de logica dat als je van een service gebruik maakt je een leverancier meteen alle deugden geeft om te bepalen wat goed voor je/leverancier is? Dan kan er nog zo'n leuke optie naast zitten om je iCloud service 'beter' af te stellen: de service zit zo in elkaar dat een doorsnee gebruiker niet door heeft waar toestemming voor is gegeven. Zelfs een beveiligingsonderzoeker moet moeite doen om te achterhalen wat Apple heeft geconfigureerd en wat dat tot resultaat heeft. Dat soort opt-out opties op een opt-in optie zijn als een contract met heel veel kleine lettertjes. Waarom zou je accoord gaan dat dat een leverancier dat zomaar kan aanbieden?
05-11-2014, 18:05 door Anoniem
Ik gebruik de hele cliud al niet,dus heb zo wie zo geen last van deze bug.
05-11-2014, 18:11 door Briolet
Gebruikers kunnen de optie uitschakelen via Documents & Data > Apple > System Preferences > iCloud > Documents & Data

Volgens mij bestaat de optie "Documents & Data" niet eens in Yosemite. In elk geval heeft mijn Nederlandstalig systeem niets dat er ook maar een beetje op lijkt. Volgens mij betreft het hier dan een beschrijving voor het oudere 'Mavericks". Laat Slate dan eerst zijn systeem updaten naar de nieuwste versie voordat hij beweringen doet want volgens Jeffrey was dat bij Mavericks juist geen probleem.
De iCloud heeft in Yosemite diverse veranderingen ondergaan en het in de iCloud bewaren van "work-in-progress" is er blijkbaar één van.

Ik zie het probleem echter niet. Als je er voor kiest om de iCloud te gebruiken, dan wil je ook op alle locaties bij je documenten waar je aan bezig bent. Zet dan de iCloud uit, zoals ik ook gedaan heb. (Ik doe liever alles via een eigen cloud server)
05-11-2014, 18:18 door didrix
Mac OS X bewaart niet opgeslagen bestanden in de cloud
No shit Sherlock! Dit is een feature. Wanneer je iCloud activeert kan je op je andere apparaten verder werken aan een (niet opgeslagen) document waar je mee bezig was. Hoe dacht die kerel dat dit werkte? En dat noemt zichzelf een beveiligingsonderzoeker?
05-11-2014, 22:00 door Anoniem
Nieuws met een baaaaaaaard. Op andere sites al twee weken geleden voorbij gekomen.
En inderdaad mist in de instelling het vinkje bij iCloud om documentopslag te activeren.
05-11-2014, 22:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-11-2014, 22:05
[Verwijderd]
05-11-2014, 22:58 door Anoniem
Door didrix:
Mac OS X bewaart niet opgeslagen bestanden in de cloud
No shit Sherlock! Dit is een feature. Wanneer je iCloud activeert kan je op je andere apparaten verder werken aan een (niet opgeslagen) document waar je mee bezig was. Hoe dacht die kerel dat dit werkte?


Dat was ook wat ik ongeveer als eerste dacht.

Het verhaal en een analyse gingen trouwens nog wat verder op 26 oktober , op delen geldt dit al vanaf OS X 10.8

http://mjtsai.com/blog/2014/10/26/yosemite-uploads-unsaved-documents-and-recent-addresses-to-icloud/

In conclusion, I don’t think there’s anything new here with Yosemite. Apple seems to be providing the options that they should, although I would argue that the default behavior should be not to upload user data without asking. I think the main problem is that the OS doesn’t explain what it’s doing and, as a result, few people seem to understand how the iCloud features work and interact. The vast majority of users don’t know that when you click the box to enable iCloud—which you pretty much have to do these days—that this is one of the results.

Schneier had er uiteindelijk ook nog wat over, mogelijk leveren de reactie nog wat inzichten op voor iemand.
https://www.schneier.com/blog/archives/2014/10/apple_copies_yo.html#c6681643

(Triest systeem trouwens dat je mag anoniem reageren onder het label 'Anonymous Coward'.
Raar dat iemand die regelmatig schrijft over overheids surveillance reageerders op het eigen blog zo labelt.
Waar staat die Schneier eigenlijk voor? Voor dubbele boodschappen, ironie, Geuzennamen voor privacy liefhebbers?)
06-12-2014, 11:18 door Briolet
Gebruikers kunnen de optie uitschakelen via Documents & Data > Apple > System Preferences > iCloud > Documents & Data

Dat is natuurlijk niet de methode omdat je de gehele iCloud dan uitzet. De goede methode is via de terminal:

On de iCloud als default opslag uit te zetten:
defaults write NSGlobalDomain NSDocumentSaveNewDocumentsToCloud -bool false

en weer aan met
defaults write NSGlobalDomain NSDocumentSaveNewDocumentsToCloud -bool true
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.