image

2,5 jaar cel geëist tegen Rotterdammer wegens hacken

vrijdag 14 november 2014, 14:39 door Redactie, 8 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist tegen een 33-jarige Rotterdammer wegens het "hacken" van een groothandel, poging tot computervredebreuk en oplichting. Ook had de man een miljoen bankrekeningnummers in het bezit. Ongeveer 1300 rekeningnummers waren van ING-klanten. Volgens de bank had de man die handmatig via de 'naam-nummer-controle' binnen Mijn ING verzameld.

De verdachte, die een HBO-opleiding informatica volgde, vertelde tegen de rechter dat het op school vaak over de veiligheid van websites ging. Door dit zelf te gaan onderzoeken wilde hij extra studiepunten halen. De officier van justitie merkte op dat de docenten van de man hier niets van wisten, zo laat het AD weten. Volgens zijn advocaat wilde de man als ICT-student van meerdere websites, waaronder die van de ECT en ING, de veiligheid testen.

Ook zou de Rotterdammer goederen hebben besteld zonder te betalen, waaronder voor 10.000 euro aan Chinese hardstenen tegels voor de tuin en allerlei kazen. Daarop liet de man weten dat iemand anders dit had gedaan en hij zijn laptop wel vaker uitleende. "Voor iemand die zich zorgen maakt over de veiligheid van websites gaat u wel heel makkelijk om met uw eigen laptop...", aldus één van de rechters. Verder zou de man valse biljetten van 50 euro hebben gebruikt, zo meldt RTV Rijnmond.

Image

Reacties (8)
14-11-2014, 15:03 door Anoniem
1300 nummers handmatig verzamelen? Wellicht een les over programmeren of scripten overgeslagen :-)
Geen idee hoe de ING site precies werkt, waarschijnlijk was het wel via Burp te automatiseren.
14-11-2014, 15:22 door Anoniem
hacken is geen strafbaar feit; hoe vaak moeten we daar nog over in discussie met het OM?
14-11-2014, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: hacken is geen strafbaar feit; hoe vaak moeten we daar nog over in discussie met het OM?

Ligt aan de definitie van Hacken. Maar 'even' een server van een gemiddeld webwinkel benaderen zonder dat je er wat te zoeken hebt, wordt niet op prijsgesteld.
14-11-2014, 18:36 door Anoniem
Het OM kijkt toch net iets te graag naar het buitenland, het VK en vooral de VS, waar ze blanket bans op "computer hacking" gezet hebben zonder te definieren wat dat nou betekent. Zo kun je alles wel veroordelen, en dat doen ze dan dus ook met graagte. Lijkt me niet echt wenselijk, zeker niet hier.

We hadden namelijk best een aardige wet die "computervredebreuk" strafbaar stelt, wat best een aardig ladingdekkende term is. Dat het OM zich dan dus moedwillig en bij herhaling bedient van een vage en omstreden term in plaats van de ladingdekkende Nederlanse en Juridische term, moet toch te denken geven.

Maargoed, de voortvarende daadkracht gepretendeerd door de bewindslui op "justitie en veiligheid" blijkt in werkelijkheid nog niet een derde van waar ze prat op gaan, dus dat er op het OM evenzogrote lichten dit soort berichten de wereld inslingeren is dan ook weer niet heel raar.
14-11-2014, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: hacken is geen strafbaar feit; hoe vaak moeten we daar nog over in discussie met het OM?
Ligt aan de definitie van Hacken.
De grondslag van de rechtsstaat kan niet zijn willekeur. Dan past het dus ook niet om maar even een definitie aan te passen zodat hij ineens strafbaar is voor de een, en wellicht niet voor de ander. Dan moet je als rechtsstaat zeggen, niet strafbaar.

Dat er zo'n verwarring over is kun je grotendeels op de FUDmachinaties van de computerbeveiligingsindustrie schrijven, die eigenlijk compleet bestaat uit opgeschoten s'kiddies die met elkaar bekvechten welke kleur hoed ze ophebben en wat dat dan moet betekenen. Het simpelst is te zeggen dat dat allemaal geen hackers zijn, wat ze zelf ook mogen zeggen, en we kiezen een apart woord voor computergerelateerde strafbare handelingen. Daarmee laten we de actie, het woord, en het strafbaar zijn mooi samenvallen, en zijn van het eindeloze gebekvecht af.

We hebben zelfs al zo'n woord in het Nederlands, "computerkraken", en dus de pleger als "computerkraker", voor het spraakgebruik. De juristen hebben ook al een term, "computervredebreuk", die ze liever niet vergeten alstublieft graag dank u wel. En dan nu nog een woord voor het OM en andere sensatiebeluste juristen, journalisten en hoedjesdragende s'kiddies die desondanks moedwillig "hacker" er overal aan de haren bij moeten slepen: Luie lutsers.
15-11-2014, 14:29 door potshot
Door Anoniem: hacken is geen strafbaar feit; hoe vaak moeten we daar nog over in discussie met het OM?

en dan nog durven velen te beweren dat we in een politiestaat leven..
15-11-2014, 16:31 door Anoniem
Hij is veroordeeld over het geheel, als hij nu alleen wat onderzocht had, dit had gedeeld met zijn begeleider op school en verder geen rare kwatsen had uitgehaald komt zijn verhaal wat geloofwaardiger over...
16-11-2014, 12:35 door jefdom
SUKKEL
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.