image

CBP bestudeert kabinetsreactie over voortzetting bewaarplicht

zaterdag 22 november 2014, 07:08 door Redactie, 12 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) bestudeert de kabinetsreactie om de bewaarplicht telecomgegevens voort te zetten, zo heeft de privacytoezichthouder laten weten. Deze week maakte minister Opstelten bekend dat de bewaarplicht niet zal worden afgeschaft, ook al werd de richtlijn dataretentie in april nog door het het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard.

Kritiek op de opslag van telecomgegevens is niet nieuw. Al in 2002 stelde het CBP dat een systematische opslag van deze gegevens voor een periode van een jaar of meer onevenredig is en in geen geval toelaatbaar. Ook in latere adviezen uit 2005, 2006 en 2007 hebben zowel het CBP als de gezamenlijke Europese toezichthouders benadrukt dat een algemene bewaarplicht van telecomgegevens in strijd is met het Europees recht.

Noodzaak

Eén van de kritiekpunten richt zich op het feit dat er gedurende het wetgevingstraject op geen moment werd aangetoond waarom het bewaren van deze gegevens noodzakelijk zou zijn. Evenmin is gerechtvaardigd waarom gegevens van alle burgers zouden moeten worden bewaard, ook van mensen die niet verdacht worden van strafbare feiten. "Zo’n algemene opslag van persoonsgegevens zou kunnen leiden tot een ongekende, voortdurende en doordringende controle van de communicatie en activiteiten in het dagelijks leven van iedereen", aldus het CBP.

Volgens minister Opstelten is de opslag van alle burgers noodzakelijk, omdat niet op voorhand bij de opslag al kan worden onderscheiden tussen verdachte en niet-verdachte burgers. "Dat staat lijnrecht tegenover één van de uitgangspunten van onze rechtsstaat: je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Je hebt recht op het respect voor je persoonlijke levenssfeer en alleen als er een gerichte en concrete verdenking van een strafbaar feit tegen je bestaat mag de overheid dat recht tijdelijk en met strikte waarborgen opzij schuiven", zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom.

Micha Schimmel van advocatenkantoor SOLV stelt dat het belangrijkste bezwaar van het Hof van Justitie onbesproken blijft. Namelijk de essentie van de bewaarplicht, dat van alle telecomgebruikers, alle gegevens worden opgeslagen. Ook miskent het kabinet volgens Schimmel dat het enkele opslaan van de verkeersgegevens zonder aanziens des persoons al een ontzettend vergaande inbreuk op de persoonlijke levenssfeer vormt, ook als die gegevens vervolgens niet worden ingezien. Na het verschijnen van de kabinetsreactie lieten SP, GroenLinks en D66 weten dat ze van de bewaarplicht af willen.

Reacties (12)
22-11-2014, 08:47 door Anoniem
Eens kijken of het CPB zich laat afpoeieren door opa ivo "houwdegen" o. Zal hij weer met het negeren van de regels wegkomen?
22-11-2014, 10:01 door Bati - Bijgewerkt: 22-11-2014, 10:02
"Volgens minister Opstelten is de opslag van alle burgers noodzakelijk, omdat niet op voorhand bij de opslag al kan worden onderscheiden tussen verdachte en niet-verdachte burgers."

Hallo denk eens na, daar ligt gelijk de kern van de zaak: ongericht versus gericht verzamelen/opslaan van gegevens. Het verschil tussen alles verzamelen en opslaan omdat er wel eens iets verdachts tussen kan zitten en de situatie waarin iemand wordt verdacht en er daarom data wordt verzameld. Natuurlijk kan dit wel.
22-11-2014, 11:11 door Anoniem
"Volgens minister Opstelten is de opslag van alle burgers noodzakelijk, omdat niet op voorhand bij de opslag al kan worden onderscheiden tussen verdachte en niet-verdachte burgers."


Dus als je geboren word ben je een verdachte tot je dood.
22-11-2014, 12:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-11-2014, 12:10
[Verwijderd]
22-11-2014, 12:50 door Anoniem
@Picasa3: Helaas is de omgekeerde bewijslast al jaren aan een opmars bezig binnen de overheid. De burger wordt stukje bij beetje monddood gemaakt. Slechts degenen met voldoende (financiële!) middelen kunnen hier nog tegenstand aan bieden. Voor Jan en Annie Modaal is dat niet weggelegd.
22-11-2014, 18:16 door Anoniem
Er is maar één oplossing die werkt om ze op hun plaats te zetten. Massaal geen belastingen meer afdragen tot ze inbinden.
22-11-2014, 22:55 door Anoniem
Het begon al bij wet mulder. Flitspaal acht weggebruiker schuldig tot dat gebruiker kan aantonen dat hij onschuldig is of dat hij/zij daadwerkelijk die overtreder is.
Maarja. Dan kun je geen miljoenen bekeuringen uitschrijven.
24-11-2014, 09:29 door Vandy - Bijgewerkt: 24-11-2014, 09:29
Door Anoniem: "Volgens minister Opstelten is de opslag van alle burgers noodzakelijk, omdat niet op voorhand bij de opslag al kan worden onderscheiden tussen verdachte en niet-verdachte burgers."


Dus als je geboren word ben je een verdachte tot je dood.
Vervang slechts een paar woorden, en je begrijpt dat Opstelten het liefst dictator voor het leven wordt:

"Volgens minister Opstelten is het opsluiten van alle burgers noodzakelijk, omdat niet op voorhand bij een controle al kan worden onderscheiden tussen verdachte en niet-verdachte burgers."
24-11-2014, 10:05 door Anoniem
Door Anoniem: Er is maar één oplossing die werkt om ze op hun plaats te zetten. Massaal geen belastingen meer afdragen tot ze inbinden.

Beetje domme reactie, hoeveel mensen denk je dat dit werkelijk gaan doen?
Ik zou zeggen begin jij maar als eerste met het niet betalen van je belasting.

Veel volgers zul je niet hebben, en tevens schiet je er geen barst mee op.

Dus even nadenken voor je iets doet posten
24-11-2014, 10:09 door Anoniem
Wat ik mis in deze securitypost, of dit nog een staartje gaat krijgen?
Dus security.nl hoe zit het ermee?

Komt hier nog een tegenreactie op van SP, GroenLinks en D66 of Bof.nl?
24-11-2014, 19:30 door Anoniem
Je woning doorzoeken mag men ook straks zonder zware verdenking; fietsen zonder licht ? inval en doorzoeking in je huis.
Voor bijna niets de cel in ; baan kwijt ; gezin kwijt ; leven kwijt en dat allemaal naar Amerikaans model ; waakzaam en dienstbaar.
Waanzin, waarom pikken we dit ?!!
24-11-2014, 19:42 door Anoniem
Uteraard krijgt dit een staartje:

https://www.security.nl/posting/409730/CBP%3A+nieuwe+boetebevoegdheid+maakt+ons+tandeloos
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.