image

CBP krijgt nieuwe naam en mag meer boetes opleggen

maandag 24 november 2014, 14:29 door Redactie, 10 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat voortaan als de Autoriteit persoonsgegevens door het leven en mag in meer gevallen een bestuurlijke boete opleggen aan overtreders van privacyregels. Dat blijkt uit een wetswijziging van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) die mede namens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het Cbp mag nu alleen een bestuurlijke boete opleggen bij een overtreding van een administratief voorschrift, bijvoorbeeld de verplichting om de verwerking van persoonsdata te melden.

Straks kan dat ook bij schending van meer algemene verplichtingen die de wet stelt aan gebruik en verwerking van persoonsgegevens. Bijvoorbeeld als persoonsgegevens niet op een behoorlijke en zorgvuldige manier zijn verwerkt of langer worden bewaard dan noodzakelijk is, maar ook als de beveiliging niet deugt, het beheer van persoonsgegevens slecht is georganiseerd of gevoelige informatie over burgers zoals hun politieke voorkeur of levensovertuiging is misbruikt.

De bestuurlijke boete varieert van maximaal 20.250 euro in de laagste categorie tot maximaal 810.000 euro in de hoogste categorie. Dit sluit aan bij de bedragen die in het strafrecht worden gebruikt. De hoogste boete is bedoeld om ook overtredingen aan te kunnen pakken die opzettelijk en herhaaldelijk worden gepleegd, vaak met grote maatschappelijke gevolgen. Dat kan het geval zijn bij handel in persoonsgegevens.

Het Cbp legt niet onmiddellijk een boete op, maar geeft eerst een zogeheten bindende aanwijzing. Dat is een op herstel gerichte, corrigerende maatregel. Wordt de aanwijzing niet binnen een bepaalde termijn uitgevoerd, dan volgt de boete. Wat betreft de nieuwe naam, Autoriteit persoonsgegevens, sluit die volgens Teeven meer aan bij Europese ontwikkelingen, in het bijzonder de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming van de Europese Unie die in de loop van het volgend jaar wordt verwacht.

Reacties (10)
24-11-2014, 14:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-11-2014, 14:41 door mcb
Ben benieuwd of ze hun nieuwe bevoegdheden daadwerkelijk gaan gebruiken. Vooropgesteld natuurlijk dat die wet er doorheen komt.
Zou wel ironisch zijn als de overheid zelf de eerste boete krijgt.
24-11-2014, 15:09 door Anoniem
Eerste boete die ze kunnen opleggen: het tegen de regels van de EU (en dus internationale verdragen) handhaven van de bewaarplicht.
24-11-2014, 15:24 door Anoniem
Het is nou niet echt een teken van vastigheid dat iedere keer dat er een nieuwe trend door ambtelijk Nederland waait, allerlei winkeltjes hun naam veranderen. Kijk maar wie er ondertussen "autoriteit" in hun nieuwe naam gefrommeld hebben. Maargoed, "justitie" heeft er ook "veiligheid" voorgeschoven gekregen toen opa ivo o. en fredje t. het roer overnamen. Kun je zien wat er belangrijk was. *winkel in stoelen beginnen doet*
24-11-2014, 16:21 door Anoniem
denk niet dat ze iets kunnen mbt tot bewaarplicht; er staat nl letterlijk in de wet dat als iets wordt gedaan om aan een andere wet te voldoen de wbp niet opgaat. Bovendien is het namens opsporingsinstanties en die zijn voor vrijwel alles gevrijwaard in de wbp.
24-11-2014, 16:26 door Anoniem
Oude wijn in nieuwe zakken. Het uitdelen van boetes is een wassen neus want boetes kunnen alleen worden gegeven indien er opzet in het spel is om gegevens te verhandelen of te misbruiken. Onder het mom van terrorisme en staatsveiligheid is elk gebruik van persoonsgegevens goed te praten want tegenwoordig zijn we allen schuldig aan enig strafbaar feit totdat we onze eigen onschuld hebben bewezen. Om vast te leggen dat we allen inderdaad schuldig zijn aan enig strafbaar feit moet de roverheid uiteraard alle gegevens hebben die ze technisch kunnen verwerken.
Er zullen sporadisch hier en daar een paar tikken op vingers worden uitgedeeld maar echt veel meer gaat dit nieuwe CBP niet doen met dezelfde mensen. Nieuw bloed zou daar welkom zijn in de vorm van echte privacy voorvechters.
24-11-2014, 16:44 door Anoniem
Blij met de naamsverandering aangezien de afkorting CBP al makkelijk te verwarren is met CPB (Centraal Plan Bureau)
24-11-2014, 18:09 door Anoniem
Ik vond college beperking persoonsrechten nou net zo passend,

Ivo
25-11-2014, 09:15 door Mapa
Door Anoniem: Oude wijn in nieuwe zakken. Het uitdelen van boetes is een wassen neus want boetes kunnen alleen worden gegeven indien er opzet in het spel is om gegevens te verhandelen of te misbruiken. Onder het mom van terrorisme en staatsveiligheid is elk gebruik van persoonsgegevens goed te praten want tegenwoordig zijn we allen schuldig aan enig strafbaar feit totdat we onze eigen onschuld hebben bewezen. Om vast te leggen dat we allen inderdaad schuldig zijn aan enig strafbaar feit moet de roverheid uiteraard alle gegevens hebben die ze technisch kunnen verwerken.
Het CBP zegt niet alleen iets over hoe de overheid met onze gegevens om mag/moet gaan, maar geldt voor alle bedrijven in Nederland. Zij kunnen dus ook een boete opleggen als een webwinkel je gegevens doorverkoopt of anderszins op straat legt.
25-11-2014, 18:28 door Anoniem
Dit soort boetes wordt toch nooit betaald? Het is net zo iets als de "spam boetes" waar je wel eens wat over leest.
Ik geloof nooit dat er ooit wel eens een betaald is. Als er een opgelegd wordt dan wordt het in alle media rondgetetterd,
maar in hoger beroep worden deze boetes allemaal teruggedraaid of voorwaardelijk gemaakt (daar hoor je dan nog maar
in heel beperkte kring wat over, dat vindt het nos journaal kennelijk geen interessant nieuws), of anders gaat het bedrijf
gewoon failliet en start weer onder een andere naam door waardoor ze niet meer hoeven te betalen.
Zal met deze boetes vast niet anders gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.