image

Privacykijkwijzer voor mobiele apps gelanceerd

maandag 8 december 2014, 13:33 door Redactie, 2 reacties

Om ervoor te zorgen dat mensen beter weten wat mobiele apps met hun privacy doen is er nu een privacykijkwijzer ontwikkeld die de algemene voorwaarden door middel van eenvoudige icoontjes samenvat. Uit onderzoek zou blijken dat 93% van de internetgebruikers de algemene voorwaarden niet leest voordat zij op akkoord klikken. De DataWijzer van de Nationale DenkTank moet de voorwaarden verduidelijken.

"Wij gebruiken vier icoontjes zodat het voor gebruikers in één oogopslag duidelijk wordt wat er met hun gegevens gebeurt", aldus Eva de Leede, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2014. "De DataWijzer geeft aan hoe lang je gegevens worden bewaard, welke gegevens precies worden opgeslagen, of je gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden en of de voorwaarden onder Nederlandse wetgeving vallen of niet.” Op deze manier weten gebruikers beter waarmee zij instemmen.

Image

Reacties (2)
08-12-2014, 15:11 door johanw
Dan moeten de aanbieders het wel ondersteunen, anders kun je bij elke app met internettoegang en Google ads in elk geval aangeven dat je gegevens onbeperkt doorgegegven worden. Gelukkig zijn er tools om dat tegen te gaan op een geroote telefoon. Liever blokkeren dan een of ander documentje.
09-12-2014, 08:34 door Anoniem
Wat een simpele zielen bij de Nationale Denktank, snappen er helemaal niets van. Les 1 in privacy is dat je toegang tot gegevens niet moet regelen d.m.v. afspraken (want daar houdt toch geen hond zich aan) maar de toegang er toe technisch moet beperken (Privacy by Design). Standaard zou er geen toegang moeten zijn en de gebruiker moet zelf kunnen bepalen tot welk gegeven wie toegang krijgt. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn want een beetje intelligente interactieve app firewall kan dat prima regelen. Maar goed, dat zal vast het verdienmodel in de weg staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.