image

XS4ALL: Opstelten moet bewaarplicht nu aanpassen

donderdag 11 december 2014, 11:45 door Redactie, 10 reacties

Internetprovider XS4ALL wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de bewaarplicht nu aanpast om te laten zien dat hij de democratie toch goed gezind is. De provider wijst naar de plannen van de minister om de bewaarplicht door te zetten, ook al is dit in strijd met de grondrechten.

"We wijzen de minister er in een brief op, dat hij ons in een onmogelijke positie dwingt door ons te verplichten onwettig te handelen en zo het vertrouwen van onze klanten te beschamen", aldus Ronald Renes van XS4ALL in een blogposting. De internetprovider roept de minister op om zelf alvast maatregelen te nemen in afwachting van de consultatie over de bewaarplicht en de verdere procedure voor aanpassing van de wet.

Voorstel

Een aantal van de door Opstelten voorgestelde wijzigingen kunnen nu al namelijk worden uitgevoerd. In zijn wetsvoorstel schrijft de minister dat bepaalde gegevens alleen nog moeten kunnen worden opgevraagd voor de zwaarste categorie misdrijven, en hij stelt dat voor het inzien van de opgeslagen gegevens niet alleen een handtekening van de officier van justitie, maar ook van de rechter-commissaris nodig zal zijn.

Beide maatregelen kunnen volgens XS4ALL nu al worden ingevoerd. Ook zonder wetswijziging kan de minister van het OM eisen dat gegevens voortaan alleen worden ingezien na goedkeuring door de rechter-commissaris, en dat bepaalde gegevens alleen worden opgevraagd wanneer ze nodig zijn in een onderzoek naar zeer zware criminaliteit.

Democratie

"Door deze maatregelen nu al in te voeren, zou de minister laten zien dat hij de democratie toch goed gezind is. Zo zou hij ons uit onze onmogelijke situatie helpen, zodat wij hem met een gerust hart kunnen helpen de wet te verbeteren door te reageren op de consultatie", aldus Renes. De provider is dan ook niet van plan om een rechtszaak aan te spannen maar de officiële procedure te volgen en te reageren op de consultatie.

"Gelukkig zien we in de consultatie een aanwijzing dat minister Opstelten misschien toch bereid is te luisteren naar onze bezwaren. We hopen daarom dat voor dit probleem in dialoog een oplossing gezocht kan worden, in plaats van in de rechtszaal", merkt Renes op.

Reacties (10)
11-12-2014, 13:29 door Anoniem
In zijn wetsvoorstel schrijft de minister dat bepaalde gegevens alleen nog moeten kunnen worden opgevraagd voor de zwaarste categorie misdrijven.
Dus ik mag hieruit concluderen dat de dataretentie gewoon blijft bestaan?
Dat was toch niet de uitspraak van het Europese Hof hè?
11-12-2014, 13:32 door Anoniem
Opstelten en luisteren? Ik zie het somber in. Deze man heeft dictatoriale trekjes als hij ook de grondwet aan zijn laars lapt.
11-12-2014, 14:25 door Bati
Door Anoniem:
In zijn wetsvoorstel schrijft de minister dat bepaalde gegevens alleen nog moeten kunnen worden opgevraagd voor de zwaarste categorie misdrijven.
Dus ik mag hieruit concluderen dat de dataretentie gewoon blijft bestaan?
Dat was toch niet de uitspraak van het Europese Hof hè?

Ja, dat is ook mijn conclusie, om iets op te kunnen vragen moet je het wel eerst bewaren.
11-12-2014, 14:41 door Eek-A-Mouse
Door Anoniem: Opstelten en luisteren? Ik zie het somber in. Deze man heeft dictatoriale trekjes als hij ook de grondwet aan zijn laars lapt.
Opstelten moet zijn grote vrienden (o.a. Amerika) te vriend houden.
Hij was ook als een van de weinige (door boven genoemde reden) tegen legalisering van wiet, terwijl het (medisch) veel positieve effecten heeft.
11-12-2014, 15:22 door Anoniem
Wordt de naamsbelofte van XS4ALL, toegang voor iedereen, na 20 jaar eindelijk ingelost?
Met een dergelijke aanpak werken zij actief mee aan het concept van tijdrekken met consultatie dat hier overduidelijk aan ten grondslag ligt.
Consultatie is een wassen neus, het is geheel vrijblijvend van aard.
In tegenstelling tot een rechterlijke uitspraak hoeft men zich van providers advies helemaal niets aan te trekken.
Privacy imago op slimme wijze gered met mooie woordjes.
Alsnog iets van zich laten horen, wat afwachten en wat polderen, een doorzichtige veilige commerciële middenweg met een boterzachte vrijblijvende vuist op tafel.
Het resultaat van een dergelijke houding laat zich voorspellen.
12-12-2014, 01:18 door Eric-Jan H te D
Ik krijg toch stellig de indruk dat Xs4All er niet op vertrouwt dat zij een rechtszaak kunnen winnen, wanneer zij eigenstandig het bewaren van gegevens staken.
12-12-2014, 04:34 door Anoniem
Door Anoniem: Opstelten en luisteren? Ik zie het somber in. Deze man heeft dictatoriale trekjes als hij ook de grondwet aan zijn laars lapt.
Laat hem maar nog even zo door aanrommelen, en overmoedig worden. Dan compromitteert ie zichzelf.
12-12-2014, 07:24 door Anoniem
In Nederland is er flink wat ophef over de bewaarplicht voor metadata, maar internationaal waait een andere wind. En in strafzaken kan lang niet altijd met succes een beroep worden gedaan op deze materie, zoals bijvoorbeeld blijkt uit deze uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2014:2028
12-12-2014, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland is er flink wat ophef over de bewaarplicht voor metadata, maar internationaal waait een andere wind. En in strafzaken kan lang niet altijd met succes een beroep worden gedaan op deze materie, zoals bijvoorbeeld blijkt uit deze uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2014:2028

Als het bij de buren kan .... http://www.heise.de/security/meldung/Keine-Vorratsdatenspeicherung-mit-neuem-IT-Sicherheitsgesetz-2485524.html
12-12-2014, 21:27 door Anoniem
Dat verzoek van Xs4all zal weinig indruk maken op autocraat Oppuhhstelluhtuhhh; uhh, Opsteltuhh weet uhhh zelf uhh wel uhhh wattuhhh het uhhh bestuhhh is uhhh voor uhhh Neduhhhrland.
Dat zie je mooi aan het wietpasverhaal. Die man is echt ver over zijn houdbaarheidsdatum.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.