image

Britse geheime dienst lanceert encryptie-app voor scholieren

vrijdag 12 december 2014, 14:17 door Redactie, 7 reacties

De Britse geheime dienst GCHQ heeft een gratis app gelanceerd die kinderen allerlei informatie over cryptografie geeft en zelf versleutelde berichten laat maken en uitwisselen. Cryptoy, zoals de app heet, is bedoeld om basale kennis over encryptie bij te brengen en gaat in op de geschiedenis van cryptografie. De app maakt het ook mogelijk om versleutelde berichten te maken die vervolgens via sociale media kunnen worden gedeeld.

Hoewel het Government Communications Headquarters (GCHQ) de app aanbiedt is die eigenlijk gemaakt door studenten die bij de geheime dienst een vorm van stage liepen. De app werd tijdens het Cheltenham Science Festival gedemonstreerd, alsmede op andere evenementen. Sindsdien zouden allerlei leraren de geheime dienst hebben benaderd om de app voor lesdoeleinden te mogen gebruiken, waarop het GCHQ heeft besloten de app openbaar te maken.

Volgens de inlichtingendienst is het van groot belang dat Groot-Brittannië kennis over cybersecurityvaardigheden opdoet. "Het leren over encryptie en de bijbehorende academische disciplines zijn daarbij belangrijke onderdelen", aldus de aankondiging. Hoewel de cryptografie die in de app wordt uitgelegd gedateerd is zijn de ontwerpprincipes hetzelfde als bij moderne encryptie.

Naast het uitleggen van de uitdagingen die komen kijken bij het ontwerpen van goede cryptografie, demonstreert de app ook hoe leuk het kan zijn om het cryptografisch ontwerp te kraken waarvan iemand anders dacht dat het veilig was, aldus het GCHQ. De Cryptoy-app werkt vooralsnog alleen op Androidtablets. Mogelijk dat er volgend jaar een versie voor iPads verschijnt.

Reacties (7)
12-12-2014, 14:41 door Anoniem
Als je encryptie toepast wil je toch dat niemand erbij kan. In dit geval zal GCHQ ongetwijfelt toegang hebben.
12-12-2014, 15:19 door Anoniem
Tja ik denk dat de Britse geheime dienst er wel een backdoor in heeft zitten in dat apje hoor.
12-12-2014, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem: Als je encryptie toepast wil je toch dat niemand erbij kan. In dit geval zal GCHQ ongetwijfelt toegang hebben.

Dit is ook geen encryptie app.

Zie artikel:
dienst GCHQ heeft een gratis app gelanceerd die kinderen allerlei informatie over cryptografie geeft en zelf versleutelde berichten laat maken en uitwisselen.
(de) app, is bedoeld om basale kennis over encryptie bij te brengen en gaat in op de geschiedenis van cryptografie.
https://www.security.nl/glitch/javascript
12-12-2014, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: Als je encryptie toepast wil je toch dat niemand erbij kan. In dit geval zal GCHQ ongetwijfelt toegang hebben.

Het gaat er niet om dat niemand er bij kan.
Er staat expliciet dat het oude methoden zijn en dat het de scholieren uitdaagt om te proberen te ontsleutelen. Het mooie daarvan is dat het scholieren aanzet om niet iedere versleuteling te vertrouwen en actief op zoek te gaan naar betere methoden om te gebruiken.
In het verleden was het standpunt dat GCHQ e.d. naar buiten bracht, dat versleuteling veilig was. Experts wisten wel beter en tegenwoordig is dat ook bekend bij anderen. Dat GCHQ dat nu zelfs naar buiten brengt is verhelderend en zeker verrassend.

Peter
12-12-2014, 15:36 door Orion84
Door Anoniem: Als je encryptie toepast wil je toch dat niemand erbij kan. In dit geval zal GCHQ ongetwijfelt toegang hebben.
Je begrijpt dat deze app puur bedoeld is voor educatie over encryptie, niet als tool om daadwerkelijk gevoelige informatie mee uit te wisselen?

In dat laatste geval zou ik sowieso een tool nemen met een wat meer bijdetijds cryptosysteem, in plaats van de antieke substitiemethoden die in deze app worden uitgelegd.
12-12-2014, 18:59 door Anoniem
Ja, wat willen ze nu? Eerst roepen ze dat encryptie alleen voor kinderverkrachters en terroristen is, nu geven ze het aan studenten? Kunnen die geheime diensten nu niet eens niet als een blad aan de boom wapperen?
13-12-2014, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, wat willen ze nu? Eerst roepen ze dat encryptie alleen voor kinderverkrachters en terroristen is, nu geven ze het aan studenten? Kunnen die geheime diensten nu niet eens niet als een blad aan de boom wapperen?

Zoals elke (grote) organisatie zijn er veel afdelingen, en veel doelen die soms ietwat tegenstrijdig zijn.

Ook GCHQ heeft blijkbaar een afdeling voorlichting,communicatie ,HR/werving, en waarschijnlijk ook wel een bedrijfshistoricus .
Vanuit die afdelingen is een speel-en-ontdek app met klassieke (en voor kinderen/studenten/beginners nog goed te begrijpen cryptografie) volkomen logisch. En dat is een andere boodschap dan de wens dat 'professionele' tegenstanders liever geen te goede cryptografie zouden moeten hebben.

De NSA heeft een naar het schijnt heel fraai museum met klassieke codeermachines e.d (ja, open voor publiek) . Ook daar werken mensen die, meestal richting pensioen of gepensioneerd, gewoon hun vak heel mooi vinden en dat graag laten zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.