image

Belgische overheid wil meer online shoppers

maandag 15 december 2014, 12:19 door Redactie, 3 reacties

De Europese Commissie wil dat volgend jaar de helft van de bevolking zijn aankopen online doet en om dat te realiseren is de Belgische overheid nu een campagne begonnen. Op dit moment shopt namelijk 48% van de Belgen via internet. "België is dus op de goede weg deze doelstelling te halen, maar hinkt toch achterop ten opzichte van onze buurlanden", zo laat de overheid weten.

In Frankrijk (59%), Duitsland en Nederland (69%) en het Verenigd Koninkrijk (77%) ligt het percentage online shoppers veel hoger. Een andere doelstelling van de digitale agenda bepaalt dat volgend jaar 33% van het MKB online moet inkopen en verkopen. In 2013 bleek slechts 20% van de Belgische kleine en middelgrote ondernemingen onlinebestellingen te hebben ontvangen.

Volgens de Belgische overheid stijgen elk jaar de gevallen van cybercriminaliteit en onlinefraude, wat consumenten ongerust zou maken. Zo zegt 37% van de Belgische surfers ongerust te zijn over online betalen en 45% vreest het slachtoffer te worden van onlinefraude met hun bank- of kredietkaart. Om online shopping aan te moedigen is er nu een nieuw onlineplatform met tips en tricks gelanceerd om veilig online te shoppen.

Boodschap

De algemene boodschap van de nu gelanceerde campagne is dat consumenten ook bij internetaankopen hun gezond verstand moeten gebruiken. Zo nemen internetgebruikers best enkele voorzorgsmaatregelen als ze online willen aankopen. Het idee is dat waakzaamheid, samen met een aantal eenvoudige maatregelen, de internetveiligheid en het vertrouwen van de internetgebruikers kan versterken.

Om gebruikers de goede gewoontes aan te leren zijn tien korte humoristische video’s ontwikkeld met positieve tips over verschillende thema’s, zoals wachtwoorden, persoonlijke gegevens, bankkaartcode, anti-virus, algemene voorwaarden, e-reputatie, labels, https, regelmatige controle bankrekening en gezonde dosis wantrouwen.

Reacties (3)
15-12-2014, 13:43 door potshot
dode winkelstraten is een doel? vreemd
15-12-2014, 14:54 door Briolet - Bijgewerkt: 15-12-2014, 14:56
Welk belang heeft een land nu om on-line shopping te bevorderen? Fysieke winkels leveren veel meer werkgelegenheid op dan webwinkels. Blijkbaar wil België de winkelstraten leeg hebben zodat er alleen nog kroegen overblijven. Tenminste, ik zie mij nog niet zo snel een pintje in een webwinkel bestellen. Of moeten we de pilsjes ook maar per krat, thuis laten afleveren en de kroegen sluiten?
16-12-2014, 08:35 door Renellekes
"België is dus op de goede weg deze doelstelling te halen, maar hinkt toch achterop ten opzichte van onze buurlanden", zo laat de overheid weten.

Waarom is dit een probleem?? Wat maakt de overheid het nou uit of de consument iets online koopt of in de fysieke winkel?? Kunnen ze dan niet genoeg consumenten informatie verzamelen ofzo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.