image

CBP legt Google sanctie op wegens privacyschending

maandag 15 december 2014, 14:34 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-12-2014, 16:00

Het CBP heeft Google wegens het overtreden van de privacywetgeving een last onder dwangsom opgelegd die tot 15 miljoen euro kan oplopen. Reden voor deze sanctie is dat de in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van de zoekgigant in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Uit eerder gepubliceerd onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Het gaat daarbij niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken, of mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen.

Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vraagt. Dat is in strijd met de wet, aldus het CBP.

Eisen

Het CBP eist nu dat Google ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit de verschillende Googlediensten. Verder moet de informatie in het privacybeleid worden aangepast zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens door de verschillende diensten van Google worden gebruikt.

Ook eist de privacytoezichthouder dat Google duidelijke informatie verstrekt over het feit dat YouTube onderdeel is van Google. Google lijkt op dit punt inmiddels maatregelen te hebben genomen. De zoekgigant heeft tot eind februari volgend jaar om de overtredingen te beëindigen. Daarna zal het CBP controleren of Google aan alle eisen heeft voldaan.

Update 16:00

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt de last onder dwangsom een goede ontwikkeling. "Het aan elkaar koppelen van al deze gegevens kan niet zomaar - en al helemaal niet zonder jouw toestemming. Het is dus hoog tijd dat Google ophoudt met het overtreden van de Nederlandse wet. De Nederlandse wet geldt voor iedereen - en dus ook voor Google", zegt Ton Siedsma in een reactie.

Reacties (3)
15-12-2014, 16:13 door Vandy
Zijn ze vlot mee, met een sanctie voor de in 2012 aangepaste voorwaarden.
16-12-2014, 07:53 door Anoniem
Ook eist de privacytoezichthouder dat Google duidelijke informatie verstrekt over het feit dat YouTube onderdeel is van Google.

Waarom, het feit dat een bedrijf een dochtermaatschappij is van een ander bedrijf, daar is toch niets nieuws aan ? Het feit dat Youtube van Google is, weet vrijwel iedereen die zich in dat soort zaken interesseert.

Ik vind het net zinnig als dreigen tegen Lipton dat je ze een boete geeft, indien ze niet duidelijk op hun Ice Tea zetten dat Lipton een dochteronderneming is van Unilever. Op de website staat verder ook gewoon vermeld dat Youtube onderdeel is van Google. Vrij duidelijk lijkt mij.

Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vraagt.

Incorrect. Hier geef je toestemming voor wanneer je de diensten gebruikt, aangezien je dan instemt met de algemene voorwaarden, Wel kan gekeken worden of het duidelijker moet worden omschreven. Pretenderen dat zaken waarvoor je expliciet toestemming geeft zonder toestemmen plaats vinden vind ik toch merkwaardig.

Ook kent iedereen vandaag de dag het business model van Google, en eenieder weet dat je in ruil voor het ''gratis'' gebruik van de diensten informatie over jezelf afstaat. Weet je dat niet, dan loop je wel heeeel erg achter. M.b.t. de overige argumenten in het artikel; geheel mee eens.
16-12-2014, 11:34 door Anoniem
Dan mogen ze minister Opstelten en consorte ook een boete opleggen met hun stiekeme gegraai van data, illegaal opslaan van data zonder toestemming bij de belastingdienst. Dus CBP doe je huiswerk en leg je collega's uit dat de wet ook voor de overheid geldt. En leg ze boetes en beperkingen op. De overheid is er voor de bevolking en niet andersom!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.