image

"Waarschuwing voor mobiele malware is bangmakerij"

dinsdag 16 december 2014, 14:52 door Redactie, 4 reacties

Elk jaar waarschuwen beveiligingsexperts en anti-virusbedrijven voor de uitbraak van mobiele malware, maar volgens beveiligingsbedrijf Damballa is dit alleen bangmakerij en zal er ook in 2015 geen uitbraak plaatsvinden. "De hype rondom mobiele malware komt gewoon niet overeen met de werkelijkheid", aldus de beveiliger, die al het nieuws en waarschuwingen rond mobiele mobiele malware als FUD bestempeld.

Er wordt gewezen naar een recent onderzoek waaruit zou blijken dat slechts 0,65% van de 7 miljard mobiele apparaten besmet is. De verspreiding van malware zou vooral een probleem in opkomende markten zoals China zijn. Mocht er volgend jaar meer mobiele malware worden waargenomen, dan zal het voornamelijk in deze regio's zijn waar sterke app stores ontbreken.

Damballa zegt 33% van het mobiele dataverkeer in Noord-Amerika te monitoren en stelt aan de hand van deze gegevens dat mobiele malware-infecties voor de rest van de wereld in het komende jaar een klein risico zullen zijn. Gebruikers moeten wel blijven opletten, maar in de meeste gevallen moet men het gezond verstand gebruiken. Zo moeten gebruikers voorzichtig zijn met links in e-mails en de bestanden die ze downloaden. Apps moeten daarnaast alleen worden gedownload via bekende stores, zoals de Apple App Store en Google Play.

Reacties (4)
16-12-2014, 16:01 door mcb
onderzoek waaruit zou blijken dat slechts 0,65% van de 7 miljard mobiele apparaten besmet is
Hij mag dat dan bagataliseren maar volgens mij zijn dat er nog steeds 45 miljoen!
16-12-2014, 16:57 door Anoniem
Het is maar wat je onder malware verstaat:
A global survey of more than 1,200 mobile apps has discovered that the vast majority (85 per cent) fail to provide basic privacy information.

The global survey faulted apps for accessing large amounts of personal information without adequately explaining how they were collecting, using and disclosing personal information. Almost one in three apps appeared to request an excessive number of permissions to access additional personal information.
http://www.theregister.co.uk/2014/09/11/mobile_app_privacy_survey/
Als het nou nog slordigheid van de ontwikkelaars was, maar in dat artikel wordt gesteld dat "apps are increasingly set up to make money from data collection first and offer a service second." Voor mij is dat spyware, en dus malware.
17-12-2014, 10:42 door Anoniem
tja, als je moet rooten om basisbeveiliging (firewall) te mogen installeren, moet je niet gek staan te kijken dat je mobieltje zo lek als een mandje is.

Maar malware zie ik niet als grootste risico (dat is privacy), op plaats 2 staat het gemak waarop je met een paar batterypowered rasberries in grid, alle automatisch met wifi verbinding makende mobieltjes in de stad kunt hijacken door de RPIs automatisch voor te laten doen als de provider waarnaar wordt verzocht. bv je huisverbinding, of die vd ns.
en als je dan ook nog zo digibeet/naief bent dat je via je mobieltje betaalt, dan is het hek helemaal van het dam.
Maarja, dat is een kwestie van tijd voor we in de krant mogen lezen dat iedereen in een bepaald gebied digitaal beroofd is.
17-12-2014, 15:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.