image

"Cybercriminelen verruilen e-mailbijlages voor linkjes"

donderdag 18 december 2014, 11:37 door Redactie, 5 reacties

De afgelopen maanden hebben cybercriminelen hun tactiek om internetgebruikers met malware te infecteren veranderd. In plaats van de verspreiding van besmette e-mailbijlagen worden nu steeds vaker linkjes gebruikt. In oktober bevatte nog zeven procent van de kwaadaardige spamberichten een link.

Dit steeg in november naar 41% en is in december verder aan het oplopen. "Hoewel veel kwaadaardige e-mails een bijlage bevatten, kunnen organisaties dit soort berichten blokkeren", zegt Jo Hurcombe van Symantec. Door linkjes te gebruiken zouden cybercriminelen proberen om beveiligingsproducten te omzeilen die op kwaadaardige bijlages scannen. De e-mails die nu rondgaan stellen dat de ontvanger een fax- of voicemailbericht heeft klaarstaan, maar ook valse facturen en niet afgeleverde bestellingen worden als onderwerp gebruikt.

De link in de e-mails wijst naar een besmet bestand op een gehackte website. Het bestand is een malware-downloader die na te zijn geopend aanvullende malware downloadt. Volgens Hurcombe laat de verschuiving naar links in e-mailberichten zien dat security een kat-en-muisspel is. Gebruikers krijgen dan ook het advies om links en bijlagen in ongevraagde, onverwachte en verdachte e-mails niet te openen.

Reacties (5)
18-12-2014, 12:19 door Anoniem
De Symantec AV engine is notoir slecht in het detecteren van malware die in emails binnenkomt. Het laat veel malware ongedetecteerd passeren en het duurt erg lang voordat updates beschikbaar komen.
18-12-2014, 12:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2014, 12:50 door Skizmo
email... pffff prutsers.
18-12-2014, 12:59 door Anoniem
Door Skizmo: email... pffff prutsers.

en wat wil je daarmee zeggen?
18-12-2014, 16:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Skizmo: email... pffff prutsers.

en wat wil je daarmee zeggen?
Dat hij de cybercriminelen pfffff prutsers vindt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.