image

Koenders noemt aanval op Sony zeer zorgelijk

zaterdag 20 december 2014, 09:22 door Redactie, 15 reacties

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de aanval op Sony zeer zorgelijk genoemd. Hij reageerde op de beschuldiging van de Verenigde Staten dat Noord-Korea achter de aanval zit. "Als inderdaad sprake is van een dergelijke aanval met cybermiddelen, is dat zeer zorgelijk. Dat zou een serieuze inbreuk zijn op het internationaal recht. Daarnaast is het ernstig als gezwicht wordt voor intimidatie."

Vanwege dreigementen door de aanvallers besloot Sony de film "The Interview" terug te trekken. Volgens Koenders is internationaal overleg over het gebruik van dit soort cybermiddelen essentieel. Mede daarom zou Nederland volgend jaar de Global Conference on Cyberspace organiseren, waar het kwaadwillend gebruik van cybermiddelen door staten hoog op de agenda staat. "Deze casus onderstreept eens te meer de kwetsbaarheid van onze digitale afhankelijkheid, en daarmee de noodzaak van weldoordacht, gecoördineerd optreden en overleg over de dreiging die van cyberaanvallen uitgaat", aldus de minister.

Reacties (15)
20-12-2014, 09:49 door Anoniem
Ik weet nog dat ik veel mensen heb moeten helpen om die rootkit van Sony van hun systeem af te krijgen. Sony is nooit afdoende gestraft voor die rotstreek. Wie weet gaan ze hier iets van leren wat blijft hangen. Ook erg is dat zo'n mannetje dat zich minister mag noemen de gelegenheid gebruikt om een golf domme propaganda over ons uit te braken.
20-12-2014, 10:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-12-2014, 23:07
[Verwijderd]
20-12-2014, 16:28 door Anoniem
In het eerste contact van de leakers/hackers werd nergens over deze film gepraat, alleen om een grote som geld.

Later komt opeens het Noord-Korea verhaal te voorschijn waar de media en VS zich op stort, de echte hackers lachen zich helemaal rot nu ;-)

Blijkbaar is het zoals gewoonlijk pas erg als een of andere westerse Megacorp schade lijkt, Stuxnet (VS & israel) staat waarschijnlijk niet zo hoog op de agenda van Koenders.
20-12-2014, 16:28 door Anoniem
Ik heb die griezel van dichtbij meegemaakt. Gaat em niet om de inhoud maar enkel om hoe hij in de pers naar voren komt. Weer een gevalletje media puntjes scoren.
20-12-2014, 16:34 door Anoniem
Koenders en buitenlandse zaken vinden it en beveiliging zo belangrijk dat ze de eigen ict afdeling de deur hebben uitgetrapt. Dat zit vanaf 29 december bij elkaar in een veel te grote rijksbrede en vooral ambtelijke vergaarbak belasting miljoenen te verdampen.
20-12-2014, 19:02 door Anoniem
"Deze casus onderstreept eens te meer de kwetsbaarheid van onze digitale afhankelijkheid""

Oh Noes, een door de wet gesteunde uitbuiter van het fantoom "intellectueel eigendom" loopt een deukje op en wij hebben wel weer iemand die zicht Minister mag noemen om ter verdediging het een en ander te brallen. De ene nietsnut steunt de andere.
20-12-2014, 19:54 door johanw
Ja, dit is misschien wel bijna net zo erg als de hack van Belgacom door de Britten, of het afluisteren van de Amerikanen. Maar wel goed dat er van Sony (voorheen Columbia) Pictures nu wat smerige plannen over het censureren van internet uitgelekt zijn.
20-12-2014, 21:29 door Anoniem
Aan de andere kant hebben ze het wel over zichzelf afgeroepen. Waarom moet je nou perse een persoon,(dictator of niet) belachelijk maken? Als Buddhist zie ik hier helemaal het nut niet van in. Ik zeg altijd maar, "zorg dat je jezelf niet in een situatie manouvreerd die nadelig is voor een ander. (wet van Karma.) Dus Sony, eigen schuld!!
21-12-2014, 03:52 door Anoniem
Mja er zijn steeds meer geluiden dat de aanvallers wellicht ex-personeel zouden kunnen zijn. Was de dreigende taal naar Noord Korea te voorbarig? Eenmaal uitgesproken is het moeilijk terug te nemen.

Attribution is altijd het moeilijkste deel. Je ontdekt op een gegeven moment dat je gecompromiteerd bent maar een aanvaller kan veel zaken inzetten om onderzoekers op een dwaalspoor te zetten. OS taal kan voor compilatie geswitched worden, malware code wordt gedeeld in de ondergrond dus met wat connecties kun je van alles krijgen en hergebruiken, je kunt met opzet strings in Russich, Chinees, of Koreaans in de executable stoppen, etc.
21-12-2014, 07:23 door Anoniem
Als de (eigen) economische belangen gevaar lopen, zijn ze er snel bij, die politici ...

It's the economy, stupid! (Of meer bepaald de macht en rijkdom van de 1%.)
21-12-2014, 09:49 door Anoniem
Tsja , in ons land is de propaganda wat mooier verpakt dan in Noord-Korea en Clown Koenders geeft daar weer een mooi voorbeeld van .
21-12-2014, 21:35 door Anoniem
Gezien de onwaarschijnlijkheid dat het iets anders dan een inside job was, en de zekerheid waarmee men pretendeert te weten dat noord korea er achter zit, bevat het alle ingredienten van een digitale false flag (eentje die behalve slechts tegen NK, tegen de hele internet populatie gebruikt kan worden.)
22-12-2014, 12:01 door Anoniem
Als inderdaad sprake is van een dergelijke aanval met cybermiddelen, is dat zeer zorgelijk.

Denkt Koenders dat er enige twijfel bestaat dat de aanval heeft plaatsgevonden ofzo?
22-12-2014, 12:03 door Anoniem
Gezien de onwaarschijnlijkheid dat het iets anders dan een inside job was, en de zekerheid waarmee men pretendeert te weten dat noord korea er achter zit, bevat het alle ingredienten van een digitale false flag

Nou, ik zou zeggen onderbouw eens dat het een inside job was. En stel dat er inderdaad een insider bij betrokken was, hoe zegt dat iets over de vraag wie er verder bij betrokken waren, en of het zou gaan om een ''false flag'' ? Een insider kan immers ook met elke partij samenwerken, en het zegt niets over het motief achter de aanval, alsmede de verantwoordelijkheid.

Overigens zijn er al drie eerdere aanvallen geweest, waarschijnlijk door dezelfde groep. En op basis daarvan zijn er inderdaad redelijk wat aanwijzingen m.b.t. de mogelijke achtergrond.
22-12-2014, 12:06 door Anoniem
Aan de andere kant hebben ze het wel over zichzelf afgeroepen. Waarom moet je nou perse een persoon,(dictator of niet) belachelijk maken? Als Buddhist zie ik hier helemaal het nut niet van in. Ik zeg altijd maar, "zorg dat je jezelf niet in een situatie manouvreerd die nadelig is voor een ander. (wet van Karma.) Dus Sony, eigen schuld!!

Met andere woorden, jij praat het goed wanneer mensen het recht in eigen hand nemen, wanneer een film script hen niet aan staat ? Als Boeddhist zou je toch beter moeten weten, en zou je dergelijk verwerpelijk gedrag niet goed behoren te praten ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.