image

F-Secure beste zakelijke virusscanner op Windows XP

donderdag 30 mei 2013, 11:11 door Redactie, 4 reacties

Bedrijven die nog Windows XP gebruiken kunnen het best de virusscanner van het Finse F-Secure gebruiken en die van Microsoft vermijden, zo blijkt uit een vergelijkende test van negen zakelijke virusscanners. De test werd uitgevoerd door het Duitse testorgaan AV-Test.org, dat eerder ook 26 virusscanners voor consumenten op bescherming, gebruik en prestaties met elkaar vergeleek.

In totaal konden de 9 virusscanners voor elke van de drie categorieën 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.

De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.

Test
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. Net als bij de consumententest scoort Microsoft's virusscanner bij de detectie van malware zeer slecht. Security Essentials scoorde een 1 waar 6 punten mogelijk zijn. Bij de zakelijke test werd Microsoft System Center Endpoint Protection getest.

Deze scanner scoort bij de detectie van malware een 0,5. Aangezien de Microsoft scanner als 'basislijn' fungeerde werd het niet gecertificeerd. F-Secure, Kaspersky en Symantec haalden in deze categorie de volle 6 punten.

Uitslag
Wat betreft prestaties eindigt Microsoft System Center Endpoint Protection met een 5 op een gedeeld tweede plek. Alleen Webroot SecureAnywhere Complete weet op dit onderdeel 6 punten te scoren. Als het gaat om bruikbaarheid weet Microsoft's scanner wel 6 punten te scoren, net als Fortinet en Symantec.

F-Secure scoort uiteindelijk 16,5 punten in totaal, gevolgd door Symantec met 16 punten. Microsoft System Center Endpoint Protection eindigt met 11,5 op een laatste plek. Hieronder het volledige overzicht.

Reacties (4)
30-05-2013, 11:48 door Anoniem
Als bedrijf heb je niet zo veel aan dit soort momentopnames.
Je installeert zo'n scanner op veel computers, moet meestal ook een beheerconsole/server optuigen en
vaak een contract afsluiten voor 1 of meer jaren, en je kunt er dan weinig mee als er ieder kwartaal weer
een lijstje gepubliceerd wordt waarin weer een andere scanner bovenaan staat dan die je net geinstalleerd
hebt.

Bovendien gaat het ook altijd over resultaten uit het verleden, en die bieden zoals bekend weinig garantie
voor de toekomst. De volgende false positive ramp is altijd om de hoek.
30-05-2013, 17:49 door dymi-b
Zeer goed dat beveiligingsbedrijven Windows XP nog altijd (willen) ondersteunen en dit getest wordt, maar het wordt binnenkort toch tijd om zich, naar mijn mening, alleen te gaan richten op de meer moderne besturingssystemen, gezien de ondersteuning van XP binnenkort op z'n einde loopt.
30-05-2013, 20:53 door vimes
De ondersteuning van xp mag dan wel bijna afgelopen zijn, maar reken maar dat xp daarmee niet weg is.
Dat hoeft ook niet persé. Er zijn best beveiligde omgevingen mogelijk waarin een xp systeem nog prima kan meedraaien. Zelfs zonder viruschecker.

Dat er AV bedrijven zijn die nog aandacht besteden aan deze commercieel minder aantrekkelijke markt is alleen maar toe te juichen. F-prot ondersteunt xp ook nog overigens.

Ik ben verder wel benieuwd welke bedrijven deze ondersteuning blijven voortzetten na april 2014.
18-06-2013, 14:18 door Anoniem
Ik vond zelf de F-Secure antivirus op OS X tegenvallen.
Getest met eicar en met somefool.dat maar beiden kon ik gewoon openen terwijl F-Secure lekker aan het spinnen was.
De windows versie is top maar ik zou graag willen zien dat de aangeboden virussscanner van Xs4all ook beter wordt voor het OS X platform en dat er een android versie wordt aangeboden via het service center.
Over de windows versie niks meer dan lof.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.