image

40% Android-toestellen is zo lek als een mandje

zondag 2 juni 2013, 15:43 door Redactie, 8 reacties

Zo'n veertig procent van alle smartphones en tablets met Android draait een versie van het mobiele besturingssysteem waarin de meeste beveiligingslekken aanwezig zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Google Dashboard, dat het marktaandeel van de verschillende Android-versies bijhoudt en waaruit blijkt dat veel toestellen met verouderde versies werken.

Android 2.3, ook bekend als Gingerbread, verscheen in december 2010. Ondanks alle lekken die in deze versie zijn aangetroffen blijkt dat 38,5% van alle Android-toestellen deze versie gebruikt. Kwaadaardige apps kunnen via deze lekken volledige controle over het toestel krijgen.

Volgens het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro is het op dit moment voor de meeste mobiele malware nog niet nodig om deze kwetsbaarheid te gebruiken. De meeste kwaadaardige apps gebruiken de standaard persmissies om bijvoorbeeld frauduleuze sms-berichten te versturen.

Controle
Google heeft wel stappen genomen om de problematiek van de verschillende versies en de risico's van malware aan te pakken. Zo beschikt Android 4.2, ook bekend als Jelly Bean, over anti-malware features. Zo wordt er op kwaadaardige apps gecontroleerd en waarschuwt Jelly Bean de gebruiker als een app een sms-bericht wil versturen en geeft vervolgens de mogelijkheid dit te stoppen.

Veel impact heeft deze maatregel nog niet gehad, aangezien Jelly Bean op slechts 2,3% van de toestellen is geïnstalleerd. Om updates sneller onder telefoonfabrikanten uit te rollen kondigde Google de 'Android Update Alliance' aan.

Het lijkt er echter op dat het alleen bij een aankondiging is gebleven, aangezien er verder niets van de alliantie is gehoord, aldus Trend Micro.

Reacties (8)
02-06-2013, 16:01 door Anoniem
Ach,ja komt zeker omdat ze teveel van Linux willen overnemen met Android,maar dan met hun eigen smaak.
Android,is weer de zoveelste Unix variant.
Je kan niet met afsplitsingen doorgaan met systemen,door dat kan je wel verwachten dat er vroeg of laat problemen gaan ontstaan.
02-06-2013, 16:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2013, 20:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2013, 23:10 door typecast
Door Windmolentje: Een beetje onzinnig verhaal. Zelf heb ik Gingerbread op mijn pasgekochte (goedkope) smartphone zitten mét virusscanner. Dus kom niet aan met verhalen dat kwaadaardige Apps het apparaat zomaar kunnen overnemen. Dat kan wel geprobeerd worden, maar de scanner steekt (en stak!) daar een stokje voor. Gebruikte scanner is overigens TrustGo Security en die kan gratis op de Androïd telefoons worden geïnstalleerd via de Store. Bovendien moet men geen Apps installeren van een onbekende bron. Dit is overigens via het toestel in te stellen.
Je bent wel extreem naief als je denkt dan een virusscanner alles tegen kan houden.
03-06-2013, 02:00 door Jos H
@ typecast:

Wat is er volgens jou dan wel nodig om zo goed mogelijk beveiligd te zijn op een Androïd smartphone (ook voor de oudere modellen)?
03-06-2013, 08:37 door SecOff
@Jos H

Als je een ouder model hebt waarbij je geen software updates krijgt waarin de beveligingslekken verholpen zijn is er eigenlijk maar één optie: Kijk of je toestel ondersteund wordt door een up-to-date custom rom zoals bijvoorbeeld cyanogenmod en installeer deze.
03-06-2013, 10:15 door typecast
Door Jos H: @ typecast:

Wat is er volgens jou dan wel nodig om zo goed mogelijk beveiligd te zijn op een Androïd smartphone (ook voor de oudere modellen)?
Dat is het nou juist, er is gewoonweg niets dat je 100% bescherming geeft.
Gewoon je hersens gebruiken en nadenken over wat je doet kom het verste mee.

Dit geld voor elke telefoon/computer of wat voor ding dan ook dat virus/inbraak gevoelig is.
03-06-2013, 10:47 door Jos H
@ SecOff:

Dank voor deze reactie; hier kom ik verder mee!!
Ik ga er mee aan de slag.

@ typecast:

Ik ben er van op de hoogte dat er geen 100% bescherming bestaat.
Mijn hersens gebruiken doe ik al jaren en ik ben daar al ver mee gekomen.
M.a.w. met dit soort opmerkingen/algemeenheden kom je dus echt niet verder!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.