image

Hacker laat kat kwetsbare wifi-netwerken opsporen

vrijdag 8 augustus 2014, 17:15 door Redactie, 9 reacties

Een hacker heeft voor katten een halsband gemaakt waarmee kwetsbare wifi-netwerken kunnen worden opgespoord. "WarKitteh", zoals Gene Bransfield de halsband noemt, is een variatie op wardriving, waarbij er via een auto naar openstaande of slecht beveiligde wifi-netwerken wordt gezocht.

Bransfield werkt als security-ingenieur bij Tenacity Solutions. Regelmatig moet hij security briefings aan zowel technisch als niet-technisch personeel geven. Het niet-technische personeel had de neiging om bij het technische materiaal af te haken. Daarom begon Bransfield grappige foto's van en verhalen over katten toe te voegen. De methode werkte en de presentatiestijl van Bransfield werd al gauw bekend.

Na één van de presentaties werd Bransfield een tracking-halsband voor katten aangeboden. De halsband bevatte een gps-apparaat en een mobiel onderdeel dat de bewegingen van de kat volgde. De ingenieur bedacht zich opeens dat de halsband eigenlijk een wifi-sniffer zou moeten hebben, wat uiteindelijk de inspiratie voor "WarKitteh" was.

Presentatie

Tijdens de DefCon conferentie in Las Vegas dit weekend zal Bransfield tijdens zijn lezing "Weaponizing Your Pets: The War Kitteh and the Denial of Service Dog" demonstreren hoe de halsband moet worden gemaakt. De hardware voor de halsband bestaat uit een Spark Core chip voorzien van zelfgeschreven firmware, een wifi-kaart, een kleine gps-module en een batterij. De eerste test met de WarKitteh was geen succes, de kat bleek namelijk de hele dag op de veranda van een college te liggen.

Een andere kat bood betere resultaten, aangezien er 23 wifi-netwerken in kaart werden gebracht, waarvan meer dan een derde openstond of de eenvoudig te kraken WEP-encryptie gebruikte. Hoewel het onderzoek vooral voor zijn eigen vermaak was, hoopt Bransfield gebruikers ook bewust te maken. "Katten zijn interessanter voor mensen dan informatiebeveiliging. Als mensen beseffen dat een kat hun open wifi-netwerk kan vinden, dan is dat misschien een goed iets", zo laat hij tegenover Wired weten.

Reacties (9)
08-08-2014, 19:16 door Anoniem
Totale hax, man. Hoe oud is die vent, 14?
08-08-2014, 20:31 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 19:16 uur:
Totale hax, man.
O? Ja? OMG!
http://i2.kym-cdn.com/photos/images/original/000/034/427/wtf5.jpg

Door Anoniem, 19:16 uur:
Hoe oud is die vent, 14?
Nou, nee. Hoezo? Mogen alleen kinderen van katten houden en over katten praten? Lijkt me niet.
http://www.theregister.co.uk/2014/06/23/wifi_war_cat_ddos_dog_the_latest_in_animal_biotech_warfare/
Cat gents and cat ladies unite!
09-08-2014, 06:54 door Anoniem
Als ik hier in onze buurt nog 1 kat zie gaat haar nek eraf hahaha.
09-08-2014, 09:15 door Anoniem
Dit lijkt zo'n bericht dat vooral grappig is.

Het is ook grappig, maar als je even doordenkt en e.e.a. kunt verkleinen kun je ook gaan denken aan (trek)vogels, knaagdieren en zelfs insecten. En dan wordt het allemaal een stuk serieuzer.


De eerste test met de WarKitteh was geen succes, de kat bleek namelijk de hele dag op de veranda van een college te liggen.
PeaceKitteh ;)
09-08-2014, 10:01 door spatieman
gutje, en hoe zit het met honden ??
09-08-2014, 12:19 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 06:54 uur:
Als ik hier in onze buurt nog 1 kat zie gaat haar nek eraf hahaha.
Is dat grappig, vind je?
Ik vind het een zieke opmerking, ook al zul je het niet serieus bedoelen.
09-08-2014, 21:44 door EKTB
[Verwijderd door moderator]
11-08-2014, 11:29 door Anoniem
O.o pets are furry dangerous:p
03-01-2015, 20:21 door Whimpysinger
De eerste test met de WarKitteh was geen succes, de kat bleek namelijk de hele dag op de veranda van een college te liggen.

Bransfield weet blijkbaar meer af van techniek dan van katten, want hoogstwaarschijnlijk heeft hij voor dat experiment de verkeerde kat uitgekozen: een "je-weet-wel-kater" of een poes.
Ongecastreerde katers zijn geneigd tot voortdurend zwerven en hebben een actieradius waar je versteld van staat; een kilometer of tien is niet ongebruikelijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.