image

"Eis verzekeraars tot inzage medisch dossier is misleidend"

donderdag 8 januari 2015, 10:14 door Redactie, 12 reacties

De eis van zorgverzekeraars VGZ en CZ om inzage in de medisch dossiers van huisartsen te krijgen is misleidend, zo stelt jurist Ab van Eldijk tegenover Privacy Barometer. In hun contracten hebben de twee zorgverzekeraars opgenomen dat ze recht op inzage hebben in medische dossiers.

Volgens Privacy Barometer lijken de zorgverzekeraars daarmee af te wijken van dwingende regels van het miniserie van Volksgezondheid. De overige zeven verzekeraars hebben deze bepalingen niet in hun contract opgenomen. Zo'n 500 huisartsen zouden inmiddels hebben geweigerd om het nieuwe contract met VGZ te tekenen, onder meer vanwege de privacyschending. In de contracten van VGZ, maar ook in die van CZ, staat dat de huisarts verplicht is de zorgverzekeraar inzage in de medische dossiers van patiënten te geven, als dat voor controle van declaraties nodig is.

De regels van het ministerie stellen dat inzage in medische dossiers niet zomaar mag. In de regeling is een stappenplan met voorwaarden opgenomen hoe declaraties gecontroleerd mogen worden. Controle door inzage in het medisch dossier mag alleen als er sprake is van een ernstig vermoeden van fraude en als andere controlemiddelen geprobeerd en uitgeput zijn. Beide zorgverzekeraars laten weten dat ze deze wettelijke regeling gewoon volgen. Het opnemen van de eis tot inzage in medische dossiers zou daarvan onderdeel zijn.

Jurist Ab van Eldijk stelt dat zorgverzekeraars hiermee de huisartsen misleiden. "In contracten opnemen dat de zorgverzekeraar inzage mag krijgen in medische dossiers is misleidend, brutaal en getuigt niet van respect voor privacyrechten van burgers." Van Eldijk vindt dat VGZ en CZ een rookgordijn optrekken: "Zorgverzekeraars nemen dit soort bepalingen graag op omdat ze hopen dat zorgverleners zich daardoor gehouden voelen om inzage te geven. Maar dit soort inbreukmakende verplichtingen kunnen niet via zulke contracten worden opgelegd en zijn ook niet bindend. Aan de andere kant maakt het wel duidelijk dat verzekeraars gewoon zonder voorwaarden toegang willen tot medische dossiers van hun verzekerden."

Reacties (12)
08-01-2015, 10:25 door Anoniem
Daar hebben ze het EPD toch al voor? Dat is toch het hele doel daarvan: iedereen inzage in *MIJN* gegevens geven?
Wel goed van die huisartsen. En verzekeringen doen niet in respect. Die doen in geld verdienen. Het liefste zo veel mogelijk.
08-01-2015, 10:41 door Anoniem
Ronduit schandalig!
08-01-2015, 11:52 door Anoniem
(lol) .. vanaf dag 1 omtrent het medisch dosier riep ik al sarcastisch dat zorgverzekeraars hier toegang toe zouden proberen te krijgen, en zie hier.
Er is weer eens iets niet keihard in de wet vastgelegd en ethisch voor commerciele bedrijven betekent, binnen de wet. Ook als het compleet onethisch is.
Wat een hufters, wat een gespuis, wat een walgelijke onderlaag van menselijke ethiek.
en wat een prutpolitici hebben wij.
08-01-2015, 13:23 door spatieman
en dit is dus EEN van de redenen waarom ik NEE op het formulier schreef.
08-01-2015, 13:24 door Anoniem
Als privacyvoorvechters kan je blijven aggeren tegen 'de grote boze bedrijven', maar je bereikt meer door met de personen te praten die daadwerkelijk invloed hebben op het schrijven van de contracten en met ze te discussieren over hun denkbeelden.

Dergelijk eisen als bagatelliseren van medische privacy komen niet van 'de verzekeraars' maar van zeer specifieke personen die werken voor of bij verzekeraars. De bottom line is dat een kleine schare personen die aan juridische- en handelstouwtjes trekken als een soort god bepalen of macht en handel belangrijker zijn dan privacy of gezondheid. Het is vrij naief om te denken dat die personen aldoor doorgronden wat al hun regels voor derden impliceren of daar waarde aan hechten.
08-01-2015, 13:52 door Anoniem
Als blijkt dat ook mijn verzekeraar alleen al hiertoe oproept ('artsen oproepen tot mijn privacy schenden / een onwetmatige daad'), dan zal ik daar per direct aangifte over doen ... dit heeft natuurlijk niets met fraude te maken, want in dat geval is inzage via een escalatie-prodecure / rechter / OM (1 op 1 gelijk aan afgifte NAW gegevens) altijd mogelijk. Dit is puur zodat verzekeraars meer claims kunnen afpoeieren en meer geld aan Big Data geneuzel - over de rug van haar klanten - kan verdienen.
08-01-2015, 13:54 door Anoniem
Ik heb er geen probleem mee dat een zorgverzekeraar in het kader van ernstige verdenking van fraude door mij, de verzekerde, toegang krijgt tot het dossier. Voorwaarde daarbij is wel dat als het onzin blijkt te zijn de zorgverzekeraar mij levenslang de polis blijft aanbieden tegen gelijke kosten als vóór de inzage (inflatie mogen ze best doorrekenen).

Een zorgverzekeraar heeft niets te zoeken in het medische dossier. Regeltjes opstellen die neerkomen op "het mag meestal niet" gaan natuurlijk niet werken. Zorgverzekeraars zijn korte termijn winstgeoriënteerde organisaties. Dus moet het voor zorgverzekeraars al op de korte termijn duidelijk zijn dat onnodige inzage in privégegevens meer kost dan het oplevert. Zolang die financiële motivatie er niet is zal het kat-en-muis spelletje uiteindelijk altijd neerkomen op winst voor de bedrijven.
08-01-2015, 15:29 door Anoniem
Gelukkig maar dat het CBP nu flinke boetes mag uitdelen!
08-01-2015, 15:39 door Anoniem
als het al geregeld is door de ministerie dan behoeft deze EIS niet in een contract te staan en kan de verzekeringsmaatschappij gewoon de wettelijke gang van zaken volgen, en anders is in mijn ogen de privacy ernstig in het gedrang !
08-01-2015, 17:10 door Anoniem
Dat heeft VGZ en CZ dan wel heel Sneaky strak door het nieuwe jaar geduwd. Nu zit ik aan mijn zorgverzekering vast van VGZ en kan niet meer wisselen. Denk je het ergste wel gehad te hebben van die bejaarde uit den haag, dan krijg je dit weer uit verzekeringland..om te kokhalsen. Je krijgt ook geen moment rust. Goed artikel en bedankt voor de info.
09-01-2015, 07:58 door Anoniem
En zo weet je buurman strak precies wat je mankeert!
09-01-2015, 16:00 door Anoniem
Commerciële zorg = prioriteit geld

Hm, wat zou toch het beste zijn voor de gemiddelde Nederlander?
Marktwerking/Commerciële zorg, of toch de sociale zorg?

Helaas (athans naar mijn mening) vinden de meeste mensen waarmee ik gesproken heb een commerciële zorgstelsel beter.
De toekomst van de Nederlandse zorg ziet er beangstigend uit, vooral voor de mensen die de zorg het hardste nodig heeft.

Interessante documentaire over commerciële zorg in de V.S.: Michael Moore's Sicko
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.