image

Privacybril voorkomt gezichtsherkenning (video)

woensdag 19 juni 2013, 17:37 door Redactie, 12 reacties

Google mag de gezichtsherkenning voor Google Glass voorlopig hebben uitgeschakeld, in Japan wordt er al aan een oplossing gewerkt die gebruikers tegen deze technologie moet beschermen. Het Japanse Nationale Informatica Instituut heeft de eerste privacybril ontwikkeld die gezichtsherkenning door toezichtcamera's, maar ook door mensen die foto's maken, moet voorkomen.

"Je kunt een zonnebril dragen, maar een zonnebril alleen kan gezichtsherkenning niet voorkomen. Omdat gezichtsherkenning features zoals de ogen en neus gebruikt, is het lastig om te voorkomen door alleen je ogen te verbergen. Deze privacybril die ik heb ontwikkeld gebruikt 11 bijna infrarode LED's", aldus assistent-professor Isao Echizen.


Camera's
Het gebruikte infrarood licht is niet door het menselijke oog te zien, maar veroorzaakt bij camera's een fel licht. De lampjes zijn zo geplaatst dat een gedeelte van de ogen en neus donkerder lijken, terwijl andere delen weer lichter zijn. Dit zou gezichtsdetectie moeten voorkomen. Volgens Echizen is deze methode gebruiksvriendelijker dan het gehele gezicht te verbergen. "Het enige dat een gebruiker hoeft te doen is deze bril te dragen."

Er zijn echter camera's die niet gevoelig zijn voor infraroodlicht. Daarvoor wordt nog aan een andere oplossing gedacht, zoals het gebruik van weerspiegelend materiaal dat het patroon van de gezichtsherkenning dwarsboomt. "Dus je kunt gezichtsherkenning voorkomen, zelfs zonder het gebruik van elektriciteit. En het is goedkoop om te maken", laat de professor weten. DigInfo maakt onderstaande video van de bril.

Reacties (12)
19-06-2013, 17:39 door schele
Verbod op de privacybril in 1, 2, 3 ...

Bedoel, dat komt al snel in de categorie terecht van spray op je nummerplaat tegen flitsers...
19-06-2013, 17:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2013, 17:59 door AdHd
Je kunt ook een papieren zak over je hoofd trekken, dan loop je als bijkomend voordeel net iets minder voor l*l...
19-06-2013, 18:06 door vimes
Het is dan ook wachten op een google glass hack waarbij de gezichtsherkenning is vervangen door google glass herkenning. Uitgerust met een kleine laser die vervolgens met een gericht schot de ccd chip van de andere bril frituurt.
19-06-2013, 20:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2013, 21:55 door Anoniem
Door Functietoets: Of als iedereen een zwart balkje voor de ogen wil dragen, .....is ook een goed middel tegen herkenning.
Dat noemen we een zonnenbril in Nederland ;-)
19-06-2013, 22:50 door Anoniem
@AdHd en@Functietoets: was het maar waar,maar dat mag niet van Ome Onno Opstelten en Ome Fred Teeven,gezichtsbedekking is in het kader van met name de terrorisme bestrijding VERBODEN en dus STRAFBAAR! Boerka,gezichtssluier,bivakmuts mag NIET MEER! Dus tis te hopen dat er inderdaad technische,voor de gewone (arme)man betaalbare tech-oplossingen komen,en anders blijft er niks anders over dan bij degene die je ervan verdenkt jou stiekum te filmen met google glass bril deze bril van hun kop te rukken,op de grond te smijten en dan nog even goed met de voeten kapot te stampen.
20-06-2013, 07:36 door N4ppy
@vimes dat werkt niet want je ccd chip is door een laser defect geraakt dus je kunt niet een glass herkennen om met een laser ....... ;)
20-06-2013, 08:14 door Anoniem
Zie je het al voor je ? Met die hele kermis rondom je nek om die bedrading en dat kastje ergens in te (ver)stoppen ?! Leuk ! voor op het stand of de boulevard ..... NOT ! Plus het feit dat je door die enorme bril op al meer aandacht op je vestigd dan eigenlijk de bedoeling zou zijn.
20-06-2013, 10:09 door Anoniem
Dus de ene helft van de bevolking loopt straks voor gek met de Google bril en de andere helft met deze duikbril met infraroodlichtjes? Het kan trouwens nog veel goedkoper, googel maar eens op "zwarte balk bril". Staat ook een stuk hipper (of crimineler). En anders moeten we maar een voorbeeld gaan nemen aan Daft Punk...
20-06-2013, 11:29 door AdHd
Door Anoniem: @AdHd en@Functietoets: was het maar waar,maar dat mag niet van Ome Onno Opstelten en Ome Fred Teeven,gezichtsbedekking is in het kader van met name de terrorisme bestrijding VERBODEN en dus STRAFBAAR! Boerka,gezichtssluier,bivakmuts mag NIET MEER!
Toevallig ga ik morgen naar een grote bruiloft, ik zal de bruid informeren over het feit dat een sluier tegen de wet is tegenwoordig, de crimineel & potentiële terrorist! Ze kan wel zeggen dat ze zwanger is, maar misschien is het wel een bom-gordel? ;]

Overigens is het opa(!) Ivo O. de het beleid maakt en het is Onno Hoes (burgemeester van Maastricht) die dat (soms - situationeel afhankelijk noemt men dat) uitvoert. Fredje T. is die knakworst met het briljante plan om veroordeelde criminelen voortaan sieraden en een uitkering mee naar huis te geven...

Ik ben een brave burger hoor, en vol goede moed, maar als ik was begonnen met luisteren naar wat Bert & Ernie, oops foutje, Fred & Ivo te vertellen hebben was ik allang beroepscrimineel geworden! Een 'vak' met toekomst en vol subsidie-mogelijkheden! VVD = Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (maar dan wel alléén voor een select groepje natuurlijk...)
07-06-2015, 08:02 door Anoniem
Verhip, ínfraroodlichtjes op je kentekenplaat. Gat in de markt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.