image

'Onderzoek privacy en terrorisme verkeerd begrepen'

maandag 24 juni 2013, 10:41 door Redactie, 10 reacties

Twee weken geleden werd in de Verenigde Staten een onderzoek uitgevoerd waaruit zou blijken dat Amerikanen hun privacy willen opgeven als hiermee terrorismebestrijding is gebaat, maar volgens een expert worden de resultaten verkeerd geïnterpreteerd. 56% van de ondervraagden vond het geen probleem als de NSA telefoongegevens van miljoenen Amerikanen verzamelt.

Hieruit werd geconcludeerd dat de meeste Amerikanen terrorismebestrijding belangrijker dan hun privacy vinden en surveillance ondersteunen. Volgens beveiligingsexpert Robert Graham van Errata Security is dat een verkeerde conclusie. Het onderzoek vroeg namelijk naar 'surveillance of terrorisme'.

"Stel je voor dat het onderzoek had gevraagd of het acceptabel was voor de overheid om alle telefoongegevens te monitoren, op zoek naar patronen, zelfs als die nummers geen connectie met terrorisme hebben", stelt Graham. "Of als het onderzoek had gevraagd of het acceptabel was om telefoongegevens te monitoren voor politieke doeleinden."

Meubels
Graham wijst naar verschillende verhalen waaruit mogelijk zou blijken dat de aftap- en surveillanceprogramma's verder gingen dan het genoemde doel van terreurbestrijding. De vraag blijft hoe groot het probleem van terrorisme werkelijk is, en of de autoriteiten en burgers wel de juiste inschatting maken.

Graham wijst naar cijfers waaruit blijkt dat Amerikanen net zoveel kans hebben om door meubels om het leven te komen als door terrorisme. "Hebben Amerikanen een rationeel begrip van de risico's van het terrorisme? Of is dit iets waar de overheid het publiek over misleidt om hun acties te rechtvaardigen?", vraagt de expert zich af.

Risicoanalyse
Eerder waarschuwde beveiligingsgoeroe Bruce Schneier na de terreuractie in Boston dat Amerikanen niet in paniek moesten raken en niet moesten verlangen dat politici maatregelen zouden nemen. Mensen zouden namelijk slecht in staat zijn om risico's in te schatten.

Wie uit angst handelt en bang is speelt volgens Schneier direct in de kaart van de daders. "We hoeven niet bang en machteloos te zijn. We hebben alle macht hier en er is één ding dat we kunnen doen om terrorisme ineffectief te maken: weigeren om geterroriseerd te worden."

"Het probleem is dat angst ons redenering kan vertroebelen, waardoor we overreageren en ons teveel op de details richten." Volgens Schneier is het menselijke brein niet goed in risicoanalyse en hebben we de neiging om bijzondere en vreemde gebeurtenissen te overdrijven, terwijl we de gewone en veelvoorkomende risico's bagatelliseren.

"We denken dat bijzondere risico's gewoner zijn dan in werkelijkheid het geval is." Volgens Schneier is een autoritje naar de bioscoop gevaarlijker dan de kans om het slachtoffer van een bioscoopschutter te worden.

Reacties (10)
24-06-2013, 10:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-06-2013, 10:55 door Anoniem
De vraag zou niet moeten zijn of men surveillance wil accepteren t.b.v. terreurbestrijding, maar of die surveillance als middel proportioneel is, en of het ook voor andere doeleinden wordt gebruikt dan voor terreurbestrijding.

Bijvoorbeeld het monitoren van het internet gebruik van alle burgers wereldwijd lijkt mij niet overeenkomstig met principes van proportionaliteit/subsidariteit, omdat er andere middelen zijn die minder ingrijpend zijn en waar je hetzelfde mee kunt bereiken.

Verder lijkt het erop dat de middelen zeker niet alleen worden ingezet voor terrorisme bestrijding.
24-06-2013, 10:59 door Anoniem
Dan zijn de Nederlanders in hetzelfde bed ziek als de Amerikanen:
"De meeste Nederlanders hebben er absoluut geen moeite mee dat de overheid internet- en telefoongegevens aftapt. Maar liefst 70 procent van de bevolking denkt zelfs dat dit al op grote schaal gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van NUtech." bron ANP
24-06-2013, 11:07 door john west
Die Amerikanen zijn ongelooflijk bang en stom,als ze denken dat dit bij draagt tot een betere samenleving.
Ze denken mijn onschuldige e-mails,dat maakt niets of ze dit zien,helaas fout want een verkeerd woord en je wordt al gemonitord,en als je goed zoekt is er altijd wel iets.

De terroristen en ander gespuis in de gaten houden prima,maar alles van iedereen monitoren en opnemen gaat ten kosten van je vrijheid.
Het heeft ook zin meer,ze zijn gewaarschuwd,dus is het eigenlijk verspilling van geld en tijd.
En wie controleert ,wie wat doet ?
Misbruik en fouten zijn niet te vermijden.
Het zal je maar gebeuren dat je b.v door naamsverwisseling of door identiteit - fraude een schurk of terrorist wordt.
Het is vreemd dat je strafbaar bent als je iemands foto neemt,maar de overheid doet alles wat de burger niet mag.
Amerika democratisch land ?
Als dit het begin is,dan zie ik een totalitaire staat in wording.
Als de privacy geschonden wordt is ook je vrijheid geschonden.
24-06-2013, 11:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-06-2013, 11:30 door Anoniem
Door john west: Als dit het begin is,dan zie ik een totalitaire staat in wording.
Als de privacy geschonden wordt is ook je vrijheid geschonden.

Nou nee, nog eerder autoritair dan totalitair. In een totalitaire staat probeert de overheid niet via polls en andere vormen van mediamanipulatie de opinie van haar burgers te beïnvloeden, maar legt simpelweg een politieke ideologie op en als door surveillance blijkt dat burgers niet meedenken verdwijnen ze in heropvoedingskampen.

Als je privacy geschonden wordt dan heeft dat niet noodzakelijk direct invloed op je vrijheid, maar er is dan wel altijd sprake van een mensenrechtenschending. (Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, Artikel 12 van de VN Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en het VN-verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten)
24-06-2013, 14:05 door Anoniem
Hetzelfde geintje hebben ze inmiddels hier in nederland geflikt:

http://www.nu.nl/tech/3508073/nederlander-akkoord-met-aftappen-terrorisme-onderzoeken.html

73 procent van de ruim 2000 ondervraagden geeft aan dat de Nederlandse overheid burgers moet kunnen aftappen als dat mogelijk terrorisme voorkomt. 18 procent is er tegen.

Er is dus gevraagd of de overheid burgers moet kunnen aftappen. Niet of burgers akkoord gaan met het feit dat al hun activiteit en alles wat men zegt in de gaten wordt gehouden en doorzocht.
24-06-2013, 17:06 door schele
Nog maar eens die bekende Benjamin Franklin dan maar?

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
25-06-2013, 07:41 door Anoniem
er zijn verdraaide waarheden, leugens en je hebt statistieken!~

ga toch weg met je vooropgezette statistische resultaten. Zeker in tilburg op de uni gezeten?


Ik vraag me ernstig af waarom NU.NL hier aan mee werkt
Hierdoor verlies ik in een klap het vertrouwen in alle berichtgeving van nu.nl
28-06-2013, 22:55 door spatieman
de us burger vind het geen probleem, dus de rest van de wereld moet de privacy ook maar inleveren......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.