image

Canadese geheime dienst zou miljoenen downloads monitoren

donderdag 29 januari 2015, 11:24 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-01-2015, 12:03

De Canadese geheime dienst zou dagelijks miljoenen downloads van internetgebruikers monitoren, zoals video's, foto's, muziek en andere bestanden, zo blijkt uit documenten van Edward Snowden. Volgens de documenten kan het Levitation-programma van het Canadese Communications Security Establishment (CSE) downloads in verschillende Europese landen, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Noord-Amerika monitoren.

Ron Deibert, directeur van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto, vergelijkt het programma met een "gigantische röntgenmachine over ons digitale leven". Alle bestanden die gebruikers van en naar verschillende populaire websites downloaden en uploaden worden verzameld en geanalyseerd, zo stelt Deibert. Van in totaal 102 verschillende bestandsuitwisselingssites worden de download- en uploaddetails bijgehouden. Slechts drie websites worden bij naam genoemd, namelijk RapidShare, SendSpace en het inmiddels verdwenen MegaUpload.

De data zouden direct worden verzameld door internetkabels af te tappen. Vervolgens wordt het IP-adres van elke computer die bestanden van de websites in kwestie heeft gedownload verzameld. De analisten van het CSE gebruiken de IP-adressen vervolgens in andere surveillancedatabases waar ze toegang toe hebben. Op deze manier kan aan de hand van de verzamelde IP-adressen worden vastgesteld welke websites deze mensen nog meer bezoeken en in sommige gevallen ook wat hun Google- of Facebookaccounts zijn.

Uit de documenten blijkt dat het CSE een lijst bijhield van 2200 specifieke downloads die het verdacht of interessant vond. Internetgebruikers die deze bestanden hebben gedownload zouden mogelijk extra aandacht van de geheime dienst krijgen, aldus The Intercept dat het nieuws over het spionageprogramma samen met CBC News naar buiten bracht. Uit de documenten wordt niet duidelijk of het Levitation-programma ooit heeft geholpen bij het voorkomen van een terreuraanval.

Reacties (4)
29-01-2015, 11:43 door Anoniem
Zonder dat het duidelijk wordt, doe ik een gokje: het heeft helemaal niet geholpen bij het voorkomen van een terreuraanval. Het is zo makkelijk om elke dag een ader IP address te hebben - zo'n beetje elke eettent biedt open WiFi aan. Er zijn er genoeg. Hoe moeilijk kan het zijn als je snode plannen hebt?
29-01-2015, 12:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-01-2015, 10:49
[Verwijderd]
29-01-2015, 14:59 door Anoniem
Hoho, ik ken weldegelijk 1 voorbeeld waarbij het WEL geholpen heeft; ergens 10 jaar geleden heeft iemand een klasgenootje via MSN bedreigd en die kon vervolgd worden doordat er via de bewaarplicht bewijslast was (was misschien deze zaak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2007:BA3135) ...

Ofwel: We hebben door met z'n allen 10 jaar lang te bukken en onze privacy wereldwijd geschonden gekregen (want: deze data deelt NL met o.a. UK en USA !) weldegelijk 1 tienerbrandje kunnen blussen !!!!!!!!!!!!!! Dat was al die miljarden & onze privacy opgeven echt wel waard hoor ... volgens opa Ivo althans !
29-01-2015, 20:47 door Anoniem
Ik vind reacties als dat het niet geholpen heeft zo'n grote onzin!
Laat ik eerst zeggen dat ik (ook) kritisch ben.

Maar hoe kan je zeggen dat het verzamelen van informatie NIET geholpen heeft als je niet weet hoeveel aanslagen of whatever er misschien mee voorkomen zijn?

En dan zie ik dat Boston aangehaald wordt alszijnde dat het niet geholpen heeft. Waar de massa-surveillance wel bij geholpen heeft is de snelle opsporing van de twee daders. Als de massa-surveillance er dus niet was geweest, hadden de jongens meerdere aanslagen kunnen plegen totdat hun identiteit bekend zou worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.