image

Britse overheid verliest cd's met gevoelige informatie

zaterdag 31 januari 2015, 06:12 door Redactie, 2 reacties

De Britse overheid is twee cd's met zeer gevoelige onderzoeken over politieschietpartijen verloren. De datadragers werden via de post verstuurd maar kwamen nooit op het bedoelde adres aan. Ondanks een uitgebreide zoektocht samen met de politie werden de schijfjes niet gevonden.

De cd's bevatten informatie over twee schietpartijen waarbij iemand door de politie werd doodgeschoten en een derde dodelijk incident waarbij de politie mogelijk betrokken was. Er is inmiddels een onderzoek gestart hoe de cd's konden kwijtraken en één ambtenaar is in afwachting van het onderzoek geschorst. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zullen er mogelijk disciplinaire maatregelen worden genomen, aldus de Britse overheid in een verklaring. Het is onbekend of de data op de schijfjes versleuteld waren. Bij de meeste incidenten waar dit wel het geval is wordt dit apart vermeld.

Reacties (2)
31-01-2015, 09:49 door Anoniem
Twee belangrijke details die ze niet vermelden vallen direct op: Ten eerste, de Britten hebben inderdaad regels om dit soort dingen te versleutelen, maar vaak is dat de ambtenaren toch nog te moeilijk. Ten tweede, de posterijen daar zijn overheidseigendom. Dat maakt het een dubbele blamage.

Gek genoeg is er op zich weinig mis met versturen per post. Want wat is er belangrijk voor een ambtelijke organisatie? Dit zijn andere eisen dan die van de technoloog. Ook de soorten dingen die mis kunnen (en dus zullen) gaan zouden best eens beter bij een ambtenarenapparaat kunnen passen.

Het is niet de eerste keer dat er gevoelige informatie publiekelijk kwijtraakt, in de post, in de bus, in de metro, maar eigenlijk is het beter dat het publiekelijk gebeurt (en dan wel dat de data versleuteld was graag) dan dat er stiekem meegegluurd werd en niemand heeft het door. Het betekent dat de reuring de ambtenaren een beetje wakker houdt, nuja dat hoop je dan.

Uitendelijk is voor publieke taakuitvoerders transparantie een beter idee dan met zogenaamd super-efficiente technologie werken maar niemand weet nog wat er precies gebeurt, en als er wat misgaat heeft niemand het door.
31-01-2015, 16:45 door Anoniem
Natuurlijk is die data niet versleuteld. Dan zou er niks aan de hand zijn - 2 CDtjes weg. So what.
Overheid en IT... Het blijft sukkelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.