image

Campagne tegen bewaarplicht gelanceerd

maandag 16 februari 2015, 10:13 door Redactie, 7 reacties

Vandaag is er een campagne tegen de bewaarplicht telecomgegevens van start gegaan, waarbij internetgebruikers eenvoudig hun internetprovider kunnen vragen om hiermee te stoppen. Volgens Stopdebewaarplicht.nu overtreden Nederlandse providers door het volgen van de bewaarplicht de Grondwet en worden de gedragsgegevens van abonnees veel te lang bewaard.

Via de website, die door vrijwilligers van het Privacy Café is opgezet, kunnen internetgebruikers hun provider kiezen, om vervolgens via Twitter, Facebook of een al opgestelde tekst de provider te vragen om met de bewaarplicht te stoppen. In de tekst wordt verwezen naar een brief van minister Opstelten, die in 2014 aangaf dat de Wet bewaarplicht in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

"Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet verbiedt de toepassing van een wet die in strijd is met internationale verdragen", aldus de tekst die abonnees naar de klantenservice van hun provider kunnen sturen. De internetprovider wordt vervolgens verzocht om het bewaren van persoonsgegevens in het kader van de Wet bewaarplicht te staken en persoonsgegevens die in het kader van deze wet al zijn opgeslagen per direct te verwijderen. De tekst wordt afgesloten met het verzoek om binnen vier weken een bevestiging te sturen. Op het moment van schrijven waren er al 237 berichten naar providers verstuurd.

Reacties (7)
16-02-2015, 10:16 door Anoniem
Interessant is waarom 'onze' volksvertegenwoordigers dit gedrocht laten bestaan. Andere landen op de vingers tikken is Nederland heel goed in. Maar als het Nederland betreft....
16-02-2015, 12:04 door Anoniem
Het is dus geen "bewaarplicht", maar bewaar-misdaad;waarom blijft dan de media/iedereen het maar "plicht" noemen?!
Misselijkmakend misbruik van de Nederlandse taal.
16-02-2015, 13:00 door Anoniem
Privacy & Stop de bewaarplicht nu

https://stopdebewaarplicht.nu/

Geeft een blanco pagina met een geactiveerde NoScript
Een doorsnee gebruiker zal het idee hebben hebben dat het om van de informatie op de pagina uberhaubt te kunnen kennisnemen verplicht scripts zal moeten toestaan van:

* de site zelf
* https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js?ver=4.1
* https://fonts.googleapis.com/css?family=Montserrat:300italic,400italic,600italic,700italic,800italic,400,300,600,700,800|&subset=latin,latin-ext,cyrillic,cyrillic-ext,greek-ext,greek,vietnamese
* https://fonts.gstatic.com/s/montserrat/v6/IQHow_FEYlDC4Gzy_m8fcgFhaRv2pGgT5Kf0An0s4MM.woff
* https://fonts.gstatic.com/s/montserrat/v6/zhcz-_WihjSQC0oHJ9TCYBsxEYwM7FgeyaSgU71cLG0.woff

Geen mixed content, dat dan weer niet.

Wil je wel de informatie lezen maar geen scripts toestaan, schakel dan het pagina css uit.
In Firefox bijvoorbeeld te vinden onder "Menu", "View", "Page Style", "No Style".

Mocht je de site nog niet bezoeken met via een anonimiserende verbinding, realiseer je je dan wel dat je onder de huidige bewaarplicht ook je gebruikers van de bewaarplicht data inzage geeft in je interesses op het gebied van de bewaarplicht.
Levert toch weer een inzichtelijke database op van alle Nederlanders die het er niet mee eens zijn. Handig om te weten, je weet maar nooit wanneer het van pas komt.

Moeten we nog iets opmerken over het gebruik van sociale media voor deze actie in combinatie met deze actie of ben je wel in staat dat 'privacy'-plaatje (pink, pink, traantje) verder zelf wel uit te tekenen.

Best lastig voor de initiatief nemers en ontwerpers om rekening te houden met de tijdsgeest en een breed publiek te willen bereiken.
Of is het ook een beetje modieuze nonchalance?
Met simpel gebruik van html kan je best ver komen namelijk.

Wat privacy betreft zou je kunnen constateren dat de aanpak op zijn minst niet helemaal uit de verf komt.
Had dan wat tips en kennis die men behandelt bij de privacy Café sessies meegenomen.

Voor het publiek is op zijn minst nog vermeldenswaardig dat sommige providers al een rechtszaak tegen de bewaarplicht voorbereiden en het tijdelijk verlagen van de eigen privacy wellicht wat dubbelop is.

Goed initiatief verder.
16-02-2015, 23:20 door Anoniem
Wat heeft het voor zin om de bewaarplicht van tafel te krijgen als in de nabije toekomst alle internetverbindingen massaal afgetapt gaan worden waarbij niet alleen metadata maar ook inhoud eraan moet geloven? Vergeleken hierbij is de bewaarplicht nog maar onschuldig als het om privacy gaat.
17-02-2015, 08:01 door Anoniem
Ik heb geschreven en kreeg de volgende reactie:

Geachte heer/mevrouw * * *,

Bedankt voor uw bericht vanuit het contactformulier van 16 februari 2015. Hierin geeft u aan dat u een vraag heeft over de bewaarplicht. Volgens het Europese Hof van Justitie is de data retentie richtlijn, de richtlijn waarop de Nederlandse wet op de bewaarplicht gebaseerd is, ongeldig verklaard. De wetgeving in Nederland, net als overigens in een groot aantal andere landen, is nog van kracht totdat de wetgever die heeft ingetrokken of gewijzigd. We houden ons aan de wet- en regelgeving in Nederland. De Raad van State heeft inmiddels de regering aanbevolen deze Wet op de bewaarplicht te wijzigen. Ziggo hoopt op korte termijn duidelijkheid hierover te krijgen van de overheid.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan beantwoorden wij deze graag via ziggo.nl/klantenservice.
Met vriendelijke groet,

Ziggo
18-02-2015, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem:Mocht je de site nog niet bezoeken met via een anonimiserende verbinding, realiseer je je dan wel dat je onder de huidige bewaarplicht ook je gebruikers van de bewaarplicht data inzage geeft in je interesses op het gebied van de bewaarplicht.
Levert toch weer een inzichtelijke database op van alle Nederlanders die het er niet mee eens zijn. Handig om te weten, je weet maar nooit wanneer het van pas komt.

Op basis waarvan maak je deze claim? Ik weet dat websites hun gegevens niet hoeven te bewaren. Toen men dat wilde implementeren, bleken dat er gewoon te veel te zijn. Die informatie is dus geschrapt uit de wet.

Peter
18-02-2015, 19:10 door Anoniem
Ik heb uit naam van een provider een vraag bij het Agentschap Telecom ingediend. Daar is nu (maanden later) nog geen antwoord op gekomen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.