image

'NSA kan uitgeschakelde telefoons niet volgen'

dinsdag 23 juli 2013, 15:55 door Redactie, 10 reacties

De afgelopen dagen verschenen verschillende berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat is om uitgeschakelde telefoons te traceren, maar dat is volgens een beveiligingsexpert niet waar. "Het hangt ervan af hoe je 'uit', 'traceren' en 'telefoon' omschrijft", zegt Robert Graham. Hij stelt dat 'uitgeschakelde' telefoons het best via een stiekem geinstalleerde chip te traceren zijn.

De chip zou dan met de batterij van de telefoon verbonden moeten zijn. In dit geval wordt echter de chip en niet de telefoon getraceerd. Een andere mogelijkheid speelt vooral bij oudere 'feature phones', die middels een signaal van de zendmast kunnen worden ingeschakeld.

De 'baseband' processor in deze telefoons blijft in sommige gevallen werken, ook al is de telefoon 'uitgeschakeld'. Daardoor zijn deze toestellen via de zendmast toch te traceren.

Batterij
"De moraal van dit verhaal is dat jouw definitie van 'uitgeschakeld' niet betekent dat je telefoon ook continu volledig 'uit' staat", aldus Graham. Wat betreft het traceren van gebruikers aan de hand van een telefoonnummer of andere persoonlijke identiteitsnummers is dat niet mogelijk als de telefoon is uitgeschakeld, concludeert de expert.

Wie zeker wil zijn dat hij niet gevolgd wordt krijgt van beveiligingsexpert Marsh Ray het advies om de batterij te verwijderen. De NSA zou namelijk de firmware van het toestel kunnen aanpassen. Daardoor lijkt het voor de gebruikers alsof de telefoon is uitgeschakeld, terwijl die in werkelijkheid nog steeds actief is.

Reacties (10)
23-07-2013, 16:30 door spatieman
met stiekem, bedoelen ze dus.
met 100% voorbedachte reden in de GSM ingebouwd.
23-07-2013, 17:18 door Anoniem
Dat het toestel niet echt is uitgeschakeld zou je moeten kunnen zien aan het energiebverbruik dus aan de batterij-status.Heb je last van een snel leeggeraakte gsm-batterij dan ben je mogelijk gehacked en/of afgetapt.Zeker als het een vrij nieuw toestel betreft is een snel lege batterij bij(weinig gebruik cq.standby-stand) en goede netwerkdekking wel zeer verdacht.
23-07-2013, 19:04 door Anoniem
Ieder electronisch apparaat is in principe te detecteren en te volgen. Voor 100% zekerheid laat je dan ook maar niet onder narcose brengen voor een operatie, voor je het weet zit er iets in je lichaam .....
23-07-2013, 21:05 door Anoniem
Als je zo'n nieuwerwetse telefoon met draadloos betalen functie hebt dan is die wellicht wel te detecteren?
(op een korte afstand dan)
23-07-2013, 21:17 door Anoniem
Handige tip om je batterij te verwijderen met steeds meer telefoons waar dat niet bij kan. Zou dat soms met opzet gedaan zijn om te voorkomen dat mensen niet meer te volgen zijn? Daar kun je een beste theorie op loslaten. Misschien maar gewoon geen telefoon meer nemen, ben je in ieder geval daar niet mee te volgen.
23-07-2013, 22:51 door cyberpunk
Ik heb een Nokia N9. In principe kan je die batterij er niet uithalen. In werkelijkheid kan dat wél (er bestaat zelfs een YouTube filmpje dat toont hoe je het hele toestel kan demonteren), maar dan moet je het hele ding gaan opendoen, dus echt praktisch is dat niet...
24-07-2013, 00:16 door Anoniem
De enige reden dat telefoons niet verwijderbare accu's hebben is omdat de fabrikant dan meer verdient.
Aan nieuwe toestellen omdat ze economisch total-loss zijn of aan reparaties in het dealerkanaal om accu's te vervangen.

En heus niet om één of meer geheime diensten van dienst te zijn.

De simpelste oplossing is de telefoon in een doos of (schouder)tasje te laten verdwijnen met een paar lagen aluminiumfolie bekleed: de kooi van Faraday.
24-07-2013, 03:48 door Anoniem
Zolang er in zowel energie meters, printers, horloges, telefoons, game consoles, alarm systemen, PC's, laptops, smart tv's, ADSL modems.... Kortom alles waar een chip in zit of daarop aangesloten is, beveiligingsgaten en backdoors mogelijk zijn is NIETS veilig.

Het hacken van een huishoudelijke apparatuur via software fouten en gebackdoorde hardware (euh diagnose functies bla bla bla) staat vervolgens op de agenda. Straks is je stroom meter voorzien van een bot. Wel handig om die info te verkopen aan inbrekers als je weer eens op vakantie bent.

Al die informatie is blijkbaar op een USB stick bij de gemiddelde spionage dienst eenvoudig mee te nemen naar buiten. Terwijl dat echt heel moelijk te maken is met zowel logische als fysieke maatregelen. Blijkbaar is het gehalte niet daadwerkelijk c.q. niet diepgaand genoeg technisch onderlegde adviseurs in combinatie met weerstand van gebruikers en management elke keer het perfecte recept om security de nek om te draaien. Totdat het een keer echt fout gaat en de politiek verantwoordelijke spelers de waarheid verdraaien tot men er bij neer valt om maar buiten schot te blijven.

Wat blijft beveiliging toch een fantastisch vakgebied. De beste inspiratie voor de dramaschrijver zonder inspiratie.... HAHAHA
24-07-2013, 07:12 door steve sh1t

De afgelopen dagen verschenen verschillende berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat is om uitgeschakelde telefoons te traceren

Dit is dus ook al jaren bekend in de media (it must be komkommertijd :). Zelfs bij die eerste generatie mobiele telefoons konden ze de microfoon op afstand aan zetten, terwijl de telefoon uit stond.

En de oude telefoons konden altijd al afgeluisterd worden als ze met de hoorn op de haak lagen.
24-07-2013, 11:04 door Anoniem
GSM toestellen beschikken al sinds jaar en dag over een ingebouwde klok, en laat daar nu net energie voor nodig zijn. Verder zijn productie kosten te beperken door accu's niet verwisselbaar te maken omdat er dan geen connectoren noodzakelijk ijn met als bijkomend voordeel geen contact problemen dus een betrouwbaardere voeding. Tja en als de processor dan toch loopt voor de klok functie dan zijn daarmee andere leuke dingen mogelijk voor de diverse diensten en hackers. Zoals bijvoorbeeld op zenden schakelen van het toestel op afstand dat ik bij enkele nokia toestellen gedemonstreerd heb gezien. Uiteraard wel met een opmerkelijk hoog batterij verbruik voor standby.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.