image

Onderzoek: IS-supporters gebruikten 46.000 Twitteraccounts

zaterdag 7 maart 2015, 06:42 door Redactie, 3 reacties

Aanhangers van de terroristische organisatie IS hebben van september 2014 tot het einde van vorig jaar naar schatting 46.000 Twitteraccounts gebruikt. Dat beweren onderzoekers J.M. Berger en Jonathon Morgan van het Center for Middle East Policy aan het Brookings Instituut.

De onderzoekers verzamelden gegevens van zo'n (pdf) 50.000 Twitteraccounts, waarvan er 30.000 van IS-aanhangers zouden zijn. Er werd onder andere gekeken naar de locatie, taalinstellingen en het aantal volgers van deze accounts. Zo bleek dat IS-aanhangers locatiegegevens vaker hebben uitgeschakeld dan normale Twittergebruikers, maar niet heel veel meer. Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat een kleine groep "hyperactieve gebruikers" vooral actief is.

Het gaat om 500 tot 2.000 accounts die grote hoeveelheden tweets versturen. Verder bleek dat de IS-steunende Twitteraccounts gemiddeld 1.000 volgers hadden, veel meer dan bij normale Twittergebruikers het geval is. In de onderzoeksperiode werden tenminste 1.000 accounts door Twitter gesloten, maar mogelijk loopt het werkelijke aantal in de duizenden. Het ging dan met name om accounts die veel tweets verstuurden en veel volgers hadden.

"Het schorsen van accounts heeft merkbare gevolgen in het beperken van de omvang en het bereik van de IS-activiteiten op social media. Op dit moment zorgt de huidige implementatie er niet voor dat deze activiteiten worden geëlimineerd en dat kan ook niet worden verwacht", aldus Morgan en Berger. Aan de hand van hun onderzoek stellen de onderzoekers dat sociale mediabedrijven en de Amerikaanse overheid moeten samenwerken om extremisme op social media aan te pakken.

Reacties (3)
07-03-2015, 13:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-03-2015, 11:41 door Anoniem
Zo bleek dat IS-aanhangers locatiegegevens vaker hebben uitgeschakeld dan normale Twittergebruikers, maar niet heel veel meer.

Ik neem aan dat die lokatie gegevens niet beschikbaar zijn voor andere gebruikers, maar wel voor Twitter, en organisaties die bij hen gebruikers gegevens kunnen vorderen. Wat dat betreft zal het niet een echt effectieve voorzorgsmaatregel zijn ?

Overigens zijn de devices waarmee zij twitteren al een risico op zich; zo werd in Libie gebruik gemaakt van de ''iPhone guided bomb'' t.b.v. het targetten van tegenstanders.
09-03-2015, 01:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.