image

Versleuteld sms'en met Android-app SMSSecure

maandag 23 maart 2015, 10:33 door Redactie, 4 reacties

Een nieuw aangekondigde app voor Android moet het weer mogelijk maken om versleutelde sms-berichten te versturen, nu een andere populaire Android-app die dit mogelijk maakte ermee is gestopt. Onlangs liet Open WhisperSystems, de ontwikkelaar van TextSecure, weten dat de ondersteuning van versleutelde SMS/MMS wordt gestopt.

Volgens de ontwikkelaar zal versleutelde SMS/MMS nooit zo gebruiksvriendelijk als versleutelde tekstberichten zijn, omdat gebruikers bij het versleuteld sms'en handmatig de encryptiesleutels moeten uitwisselen voordat er kan worden gecommuniceerd. "We vinden dat mensen niet eens moeten weten wat een "sleutel" is, dus dit obstakel voelde altijd al verkeerd", aldus de ontwikkelaars.

Daarnaast noemt Open WhisperSysms sms en mms een "securityramp", omdat er continu metadata wordt gelekt. De sms-berichten lopen via de servers van telecombedrijven. De ontwikkelaars willen niet dat door de staat gerunde telecombedrijven in bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Iran of China toegang tot de metadata van TextSecure-gebruikers kunnen krijgen. Als laatste zou de ondersteuning van sms/mms het lastiger voor de ontwikkelaars maken om de app te verbeteren.

SMSSecure

Op GitHub is nu een nieuwe app verschenen genaamd SMSSecure, een fork van TextSecure. Het gaat om een afsplitsing die op de broncode van TextSecure is gebaseerd en zich op versleutelde sms-berichten richt. Om meteen met de app aan de slag te gaan moet er een onversleutelde back-up van TextSecure worden gemaakt, die vervolgens door SMSSecure kan worden geïmporteerd. SMSSecure is ontwikkeld door de Fransman Bastien Le Querrec.

Reacties (4)
23-03-2015, 13:10 door johanw
Ik heb een vroege beta (https://files.securedtext.org/org.SecuredText.SecuredText_0.3.2-debug.apk, gebruikt nog de oude naam van het project) getest, hij is samen met TextSecure te gebruiken op hetzelfde toestel (na enige aanpassingen). Dus als je TextSecure niet kwijt wilt om bv. te communiceren met mensen die Silent op een iPhone draaien is deze bruikbaar, i.t.t. de andere port van Securecom die op een oudere TextSecure versie gebaseerd is.

Enige issue bij samen gebruik tot nu toe is dat op Android 4.4 beide apps een versleutelde sms zullen binnenkrijgen, en TextSecure daar een foutmelding op geeft. Hier wordt nog aan gewerkt.
24-03-2015, 04:23 door Anoniem
Ik snap eigenlijk sowieso niet waarom communicatie apps niet standaard public keys uitwisselen zodra je een contact toevoegd.
24-03-2015, 08:54 door Anoniem
SMS…… niet van deze tijd.
Als whatsapp nou eens vort maakt met end 2 end encryptie zoals telegram dan zijn we d’r toch.
24-03-2015, 11:26 door johanw
Door Anoniem: Ik snap eigenlijk sowieso niet waarom communicatie apps niet standaard public keys uitwisselen zodra je een contact toevoegd.
Omdat je in dit dit programma geen contacten toevoegd maar hij de standaard contactenlijst van Android gebruikt. Lang niet iedereen daarvan zal dit programma geinstalleerd hebben, nog afgezien van vaste nummers in de lijst e.d. die het niet eens zouden kunnen.

Door Anoniem: SMS…… niet van deze tijd.
Voor sommigen is het noodzakelijk omdat data niet altijd beschikbaar of betaalbaar is.

Door Anoniem:Als whatsapp nou eens vort maakt met end 2 end encryptie zoals telegram dan zijn we d’r toch.
Het Telegram protocul is nogal buggy. WhatsApp onder Android gebruikt dit trouwens al, maar alleen voor directe chats met andere Android gebruikers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.