image

Nieuwe VN-waakhond gaat privacyschendingen onderzoeken

vrijdag 27 maart 2015, 10:04 door Redactie, 0 reacties

De Verenigde Naties hebben een speciale afgezant benoemd die zich met het onderzoeken van privacyschendingen gaat bezighouden. Volgens de Mensenrechtenraad van de VN moeten dezelfde rechten die mensen offline hebben ook op internet gelden. Het voorstel voor de nieuwe functie werd door Brazilië en Duitsland voorgesteld en met 35 stemmen voor, geen tegen en twaalf onthoudingen aangenomen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de VN met het benoemen van de afgezant een belangrijke stap voor online privacy genomen. "Als alles wat je zegt of doet kan worden onderschept, gemonitord of het doelwit van surveillance wordt, heeft dit een huiveringwekkend effect op wat mensen durven te zeggen, waar ze naar toe durven te gaan en met wie ze willen afspreken", aldus Eileen Donahoe, directeur bij Human Rights Watch.

Ze hoopt dat de Mensenrechtenraad met de benoeming van de afgezant nu eindelijk de ernst en impact van massasurveillance erkent. De afgezant kan overheidsbeleid over het onderscheppen van digitale communicatie en verzamelen van persoonlijke gegevens onderzoeken, alsmede best practices adviseren om ervoor te zorgen dat monitoring en surveillance binnen de wet plaatsvindt. "De aanstelling van een VN-expert op het gebied van online privacy betekent dat we nu iemand hebben die de mensen in de gaten gaat houden die ons in de gaten houden", stelt Donahoe.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.