image

Microsoft: meld telefonische oplichters bij politie

zaterdag 28 maart 2015, 07:11 door Redactie, 28 reacties

Nederlanders die thuis worden gebeld door telefonische oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft moeten het nummer noteren, ophangen en dit bij de politie melden, zo adviseert Microsoft Nederland. De laatste tijd ontvangt de softwaregigant berichten dat de telefoonscammers weer actief zijn.

De oplichters bellen mensen en stellen dat er problemen met hun computer zijn. Vervolgens wordt geprobeerd om de computer over te nemen door de consument bepaalde software te laten installeren. Hierna proberen de oplichters de gebruiker voor de zogenaamd verleende diensten te laten betalen. Ook komt het volgens Microsoft voor dat slachtoffers naar websites worden geleid om daar gevoelige informatie in te voeren, die vervolgens wordt misbruikt.

"Microsoft zal je als consument nooit ongevraagd telefonisch benaderen. Nooit. Niet om je te helpen bij het oplossen van een computerprobleem, en niet om je software of andere diensten te verkopen. En we zullen je al helemaal niet vragen naar wachtwoorden of beveiligingsinstellingen", aldus Microsoft. Consumenten die worden gebeld krijgen het advies om het telefoonnummer te noteren, op te hangen en een melding bij de politie te doen.

"Door pogingen tot phishing bij de politie te melden, help je opsporingsdiensten en politie een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Ook helpt het doen van een melding natuurlijk bij het aanpakken van deze oplichtingspraktijken door de politie." In het geval consumenten zich hebben laten misleiden en bijvoorbeeld software hebben geïnstalleerd moeten wachtwoorden worden gewijzigd en er een virusscan worden uitgevoerd. Daarnaast is het verstandig om met bank of creditcardmaatschappij contact op te nemen en een melding of aangifte bij de politie te doen.

Reacties (28)
28-03-2015, 08:16 door Anoniem
Of je roept het op twitter dat Microsoft moet stoppen te bellen ;)
Net als het VVD kamerlid en ICT-voorzitter http://www.elsevier.nl/Kennis/achtergrond/2015/3/Hoongelach-om-VVDer-Elias-na-Twitterbericht-over-Microsoft-1722383W/
28-03-2015, 09:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-03-2015, 09:38 door Anoniem
De naïviteit straalt ervan af, de politie is alleen nog maar geïnteresseerd als er publicitair te scoren valt.
28-03-2015, 13:38 door Anoniem
Want de politie heeft toch tijd genoeg.
Als de politie bellers nou eens het tegenadvies zou geven Linux te installeren.
Eens kijken hoe lang Microsoft dit advies dan blijft geven.
28-03-2015, 14:12 door Anoniem
Tijd om suffe scammers legaal tegenadvies te gaan geven?

De oplichters bellen mensen en stellen dat er problemen met hun computer zijn.
Bel een willekeurige consument en er is grote kans dat er inderdaad wel wat daadwerkelijk bestaande probleempjes te vinden zijn.
Plan als beller de belronde maar na een 'willekeurige' patchdag/updateronde.
Het begrip "probleem" is ook legaal te formuleren, op een manier dat de consument het aantrekkelijk lijkt daar wat aan te doen (dat is namelijk de essentie van de meeste verkooppraatjes en reclame).

Vervolgens wordt geprobeerd om de computer over te nemen door de consument bepaalde software te laten installeren. Hierna proberen de oplichters de gebruiker voor de zogenaamd verleende diensten te laten betalen
Met een binnenkomende mededeling als "Uit onderzoek blijkt dat de meeste computers niet up to date zijn, wat een risico is bij internetbankieren: Is uw computer wel up to date?" of "Veel gebruikers kopen onterecht een nieuwe computer omdat deze traag is geworden, wij kunnen u snel helpen uw computer goedkoop sneller te maken", zullen dergelijke 'problemen' inderdaad aan de hand en daadwerkelijk te verhelpen zijn.
Op consumenten computers is namelijk vrijwel altijd wel wat te vinden en geheel legaal daadwerkelijk te verhelpen, zeker als het gaat om het updaten van software!

Advies aan de scammers : verhelp die problemen in de tijd die je anders ook bezig was geweest met je nep verhaal.
Doe dat tegen een wat redelijker tarief dan die vele andere o6-lijn-studentenhulpdiensten (a €20,- per 20 minuten? Wel nuttige, legale diensten?) en je hebt vanuit India niet alleen volkomen legaal en nuttig werk verricht maar concurreert daarmee de bestaande dure 06-crap uit de Nederlandse markt.

Misschien moet iedereen dus die die lui uit India aan de lijn krijgt ze dit advies voor legaal werk maar eens gaan geven: gebruik de tijd nuttig om echte problemen op te lossen en de locale crap weg te concurreren.

Extra opgemerkt, het installeren van Remote software is op zich niet illegaal, dat doen al die andere legale diensten ook (kijk maar of je Teamviewer tegenkomt op een willekeurig systeem en vraag aan de gebruiker waarom dat is geïnstalleerd).

Als die Indiërs gaan inzien dat het net zo goed legaal en nuttig kan, en dit advies ook gaan overnemen wordt het probleem daadwerkelijk opgelost.
Dan valt de aanpak vanaf dat moment waarschijnlijk zelfs in het niet bij de kletsverhalen en over-facturatie waarmee je te maken krijgt als je je computer inlevert bij sommige gewone computer repair services.

Melden bij de Politie?
Zullen we de lokale computerservice-fratsen ook eens gaan melden dan?
Dat is een probleem dicht bij huis dat ook aandacht verdient en stuk praktischer is om op te lossen, daarvoor hoeft men immers niet naar India.
28-03-2015, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem: De naïviteit straalt ervan af, de politie is alleen nog maar geïnteresseerd als er publicitair te scoren valt.

Ik gok dat Microsoft ook afgescheept is met de melding dat ze het gaan onderzoeken als de omvang groot genoeg is, en mede daarom vraagt om aangiften.
28-03-2015, 18:18 door Eric-Jan H te D
hahahaa ;-) Die lui die als protest hun sirenes laten loeien (wettelijk verboden) in plaats van de politiebegeleiding van politieke hotemetoten te staken.
28-03-2015, 19:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-03-2015, 21:48 door Anoniem
als sirenes loeien wettelijk verboden is, waarom zitten die dan op de auto?

Wat denk je van voor hun speciale taak? Snel ergens komen zonder je aan allerlei verkeersregels (stoplichten, rechts voorrang geven, etc) te moeten houden omdat dat niet opschiet?
Ze mogen ze niet gebruiken voor bijvoorbeeld snel een kruising oversteken omdat anders de net opgehaalde shoarma koud wordt (ja, dat gebeurt echt) voor de jongens op het bureau....
29-03-2015, 13:10 door Anoniem
Door Anak Krakatau: meestal staat er geen nummer. wat dan MS?
Precies makkelijk gezecht, als ze alleen anoniem bellen
Die MS oplichters hebben het zeker 5 x geprobeerd hier
Met zo'n Indias engels taaltje
Maar goed als ik het nummer wel zou zien , Rapport ik het zeker ...
29-03-2015, 14:26 door Anoniem
Ochja, dat is wel een erg makkelijke opmerking van Microsoft om het telefoonnummer te noteren en door te geven aan de politie. De politie (op eenheidsniveau) doet er vervolgens helemaal niets mee, omdat ze niet weten wat ze er mee aan moeten. Al deze nummers liggen dan bij de eenheden in het land op tientallen verschillende locaties. Het is een landelijk probleem en niet een probleem van elke afzonderlijke eenheid.

Ik denk dat ze dergelijke nummers beter via Twitter, Facebook etc. bekend kunnen maken aan Microsoft, zodat zij met alle verzamelde nummers aangifte kunnen doen bij de politie en het dan onder aandacht brengen van het team High Tech Crime. Het team High Tech Crime is tegenwoordig een stuk slagvaardiger door de bundeling van diverse specialisten en tactisch rechercheurs dan een afzonderlijke eenheid. Zij kunnen ook gemakkelijker bevriende diensten in het buitenland benaderen om dit probleem te tackelen, want er wordt meestal niet vanuit Nederland gebeld. Het probleem is echter wel dat de jurisdictie bij de grens stopt waardoor dergelijke onderzoek ook stoppen wanneer deze door de eenheden opgepakt moeten worden.
29-03-2015, 23:22 door Niekie30
De politie beschikt over landelijke systemen, waar al dat soort meldingen in staan.
Je hoeft er alleen maar het gebruikte 06 nummer in te toetsen en je hebt een landelijk overzicht van alle aangiften, die door dat nummer zijn veroorzaakt.
Als het nummer niet zichtbaar is, wordt het een heel stuk lastiger.
En deze lieden krijg je niet overgehaald om legaal te gaan werken. Ze zijn 10 min. bezig met een tooltje wat van al je persoonlijke mappen, leuke snelkoppelingen maakt en als je vervolgens geen 145 euro wil betalen en de hoorn erop mikt, staat je pc op slot.
Ik heb er een paar ter herstel hier gehad, maar je data is gewoon niet meer te recoveren.
Dus we kletsen hier over erg vervelende criminelen.

Niek
30-03-2015, 00:21 door Anoniem
UHH hallo ik heb ook aan aantal pc gehad met bv politie virus, bitlock ... ect.
tot nu toe gelukkig allemaal te verhelpen. zonder probleem.

tevens staat er vaak geen nummer bij ja en als er een nummer bij staat bestaat dat uit 11 cijfers of zo (skype nummer)
ik ben al een paar keer gebeld.

mijn mening ? de politie heeft het al druk genoeg dus aangifte ?? lijkt me onzin.

ik persoonlijk doe geen aangifte bij inbraak diefstal of wat dan ook. enkel als het nodig is voor bijvoorbeeld een verloren rijbewijs.

ik persoonlijk vind het leuker om ze een tijdje aan de lijn te houden.
tevens gaan ze er altijd vanuit dat je Windows heb

"hello now press windows + r" hahha oke i will what must i do now ?? format c ? :P
mijn score : ergens in de 8 minuten ben even vergeten xd

wat soms ook wel gebuurd eerst heb je een vrouw aan de lijn, maar als je of wat professionele ben dan hun of je bent digibeet geven ze zel de telefoon over aan een manlijke persoon.

PS: ik vind het echt niet erg als ze bellen , het kan zelfs leuk zijn al hebben ze slechte bedoelingen zijn ze meestal aardig.

het mooiste van alles nog zijn die "stemmetjes" het lijkt wel of ik elke keer de zelfte heb maar ik denk dat dat een beetje hoort in dat land .... (ik bedoel er niks mee hoor , los van dat het anders is dan ik gewent ben hierzo)

is dat arabic or samting maakt niet uit het blijft vind ik leuk.

ik weet niet of ik een linkje mag plaatsen van security .nl maar ga het proberen.
deze it-er ging heeft er een leuk project van gemaakt. is een tijdje geleden dat ik het had gezien maar ga even google.

gevonden: youtube .co m/watch?v=jCzyXw_lpXU

virual windows zie ik nu lachen
30-03-2015, 01:42 door Anoniem
Door Anoniem: Want de politie heeft toch tijd genoeg.
Als de politie bellers nou eens het tegenadvies zou geven Linux te installeren.
Eens kijken hoe lang Microsoft dit advies dan blijft geven.

ik ben het 1% met je eens een beetje dat het een beetje een onzin opmerking is maar dat zecht niks over Microsoft maar meer hoe het hier werkt aangifte doen dus.

Wat heeft Microsoft er mee te maken ?
omdat er ene misdrijf word gepleegd en jou systeem betrokken is xd ?

Audi heeft dan een mega claim van alle inbraken en bank overvallen met die wagen zeker xd

ik neem het Microsoft kwalijk dat in nog niet in diens zit bij ze aangezien ik tig aantal blogs en forums beantwoord en Microsoft behartig na al dei uren dagen maanden posten en nog geen enkele bedankje xd

Hierbij mijn cv bijgevoegd.
wv-tinus
30-03-2015, 08:10 door Anoniem
Bij de meeste telefoontoestellen/andere komt het nummer dat u belde toch voor dacht ik.

Ik neem zo bijvoorbeeld nooit op als het om een nummer gaat dat ik niet kan zien (privé's)

Mocht het iemand zijn die mij toch wil bereiken, dat ze dan maar een postkaart sturen.

Ik denk dat het hoofdprobleem hier is dat er nog steeds teveel mensen zomaar lukraak alles aanpakken of telefoons opnemen waar men de 'afkomst' niet echt van kent.

Lijkt mij hetzelfde met @-mails en andere, probeer achter alles wat er op je pc/telefoon verschijnt eerst eens een vraagteken te plaatsen.

Neem niet zomaar alles lukraak aan.
30-03-2015, 10:13 door Anoniem
Ben net gebeld door deze groep.. Zag wel een nummer staan. 0058754529. Ben er natuurlijk niet op in gegaan.
30-03-2015, 10:27 door Anoniem
Ook in Belgie vallen ze de mensen hiermee lastig.

Zelf reeds 4 maal opgebeld geweest.
Helaas telkens anoniem, dus geen nummer kunnen noteren.
Vond het wel grappig toen ik zei dat ik geen windows pc had. De man zei dan 'what computer do you have, we can fix other computers too' en dat in zo'n Indisch Engels taaltje....gewoon zalig!!
30-03-2015, 12:03 door Anoniem
Ik ben altijd verheugd als een dergelijke accentvolle engelssprekende crimineel zich meld. Volledig instemmen en aangeven dat je de laptop zoekt, en daarna opstart. Uiteraard duurt het zoeken al 6 minuten en het starten wordt omgeven met zeer domme vragen. De beste volhouder legde pas neer na 16 minuten.

Heerlijk de oplichter opgelicht!
30-03-2015, 12:15 door Anoniem
Ik ben een maand geleden 's morgens gebeld door 00999918 en 003858, was ook Microsoft. De eerste heb ik een paar seconden aangehoord, bleef eerst even stil en daarna " hallo" in het Engels.
30-03-2015, 14:40 door Anoniem
Door Niekie30:

En deze lieden krijg je niet overgehaald om legaal te gaan werken. Ze zijn 10 min. bezig met een tooltje wat van al je persoonlijke mappen, leuke snelkoppelingen maakt en als je vervolgens geen 145 euro wil betalen en de hoorn erop mikt, staat je pc op slot.
Ik heb er een paar ter herstel hier gehad, maar je data is gewoon niet meer te recoveren.
Dus we kletsen hier over erg vervelende criminelen.

Niek

Dan zijn kennelijk de tactieken aan het veranderen, nog niet eerder van deze aanpak in deze combinatie gehoord namelijk.
Als dit werkelijk de trend is kan je wachten op de volgende stap, het direct installeren of laten installeren van cryptolocker achtige malware.
Wellicht zou dan een inventarisatie interessant zijn van welke tactieken er het meest toegepast worden en welke kant het op lijkt te gaan?

@ Niek, wat is het kader van je ervaring?
Werk je voor een winkel met reparatieservice? Hoe vaak kom je dit tegen? Kom je ook andere varianten tegen?
Verricht je algemene reparaties en is dit iets wat je af en toe tegenkomt of ben je zelfs specifiek gespecialiseerd in dit soort herstelwerkzaamheden, waardoor je ze ook vaker tegenkomt?

Groet
Anoniem 14:12, 28-03-2015
30-03-2015, 17:53 door Niekie30 - Bijgewerkt: 30-03-2015, 17:54
Door Anoniem: UHH hallo ik heb ook aan aantal pc gehad met bv politie virus, bitlock ... ect.
tot nu toe gelukkig allemaal te verhelpen. zonder probleem.

Benieuwd hoe je het (Bitlocker) (je zal bedoelen het Cryptolocker) virus oploste? Het enige is een bestandje droppen bij Fox-IT, maar dat werkt ook niet meer, dus betalen of weg data.
En het "politievirus" of Ukash viris heeft niets te maken met cryptolockers.

En het kader van mijn ervaringen: ongeveer 20 jaar hobbyisme met soms 5 tot 9 laptops/pc's per week.
Ik heb ze gehad met het Cointvaultvirus, Cryptolockervirus, gelockt door zgn MS medewerkers etc etc.
En eigenlijk is een goede backup (die niet aan de machine hangt, als de backup niet loopt) de enige veiligheid.
Of ja inderdaad betalen.
Ik las dat de mannen van Crypolocker er intussen 4 miljard mee hebben verdiend.
Dan ga je dus nog niet voor 1000 euro par uur iets doen wat mensen wel leuk vinden.

Bitlocker is overigens een normale in Windows beschikbare functie.

Niek
31-03-2015, 13:15 door Anoniem
Door Niekie30:

En het kader van mijn ervaringen: ongeveer 20 jaar hobbyisme met soms 5 tot 9 laptops/pc's per week.
Ik heb ze gehad met het Cointvaultvirus, Cryptolockervirus, gelockt door zgn MS medewerkers etc etc.
En eigenlijk is een goede backup (die niet aan de machine hangt, als de backup niet loopt) de enige veiligheid.
Of ja inderdaad betalen.
Ik las dat de mannen van Crypolocker er intussen 4 miljard mee hebben verdiend.
Dan ga je dus nog niet voor 1000 euro par uur iets doen wat mensen wel leuk vinden.

Bitlocker is overigens een normale in Windows beschikbare functie.

Niek
Dank voor de toelichting.

Er zit aan je verhaal wel een opmerkelijk kantje, tenzij ik wat gemist heb, dat kan natuurlijk.
Ik zie jouw ervaringen niet terug in het security nieuws wat des te opmerkelijker is omdat cryptoware volop in het nieuws is, telefoonscamming ook het nieuws haalt maar deze nieuwe nieuwswaardige killing combinatie alleen door jou zijn opgemerkt.
Geloven wat je zegt wil ik wel, het wordt dan wel tijd voor nieuws media om dit op te pikken gezien de aandacht voor cryptoware en het leed dat dat veroorzaakt.

@ redactie, is het een idee om de focus bij cryptoware en telefoonscammers te gaan combineren door specifiek aandacht te gaan besteden aan de blijkbaar ingezette trend via telefoonscams cryptoware te laten installeren?
Een behoorlijke nieuwsscope!

Groet
Anoniem 14:12, 28-03-2015
02-04-2015, 00:17 door Niekie30 - Bijgewerkt: 02-04-2015, 00:19
De " killing combinatie" deed ik op bij de laptop van een Canadeese dame, die een halfuurtje met de valse MS medewerkers had getelefoneerd. Ze had ze toegelaten op de laptop, maar toen het natuurlijk op betalen aankwam, besefte ze dat ze opgelicht was, verbrak ze de verbinding en koppelde ze de laptop los van i-net. Twee uur later stond dat ding bij mij.
Opgestart zonder verbinding en ik kreeg een mij onbekend schermpje om in te loggen met een username en ww. (Niet het hare)
Daarna heb ik de hd gedemonteerd en gekeken wat daar nog aanwezig was.
Alle persoonlijke mappen op C: waren snelkoppelingen geworden (een heel vage verwijzing, in elk geval niet op de laptop). Alle persoonlijke data was gewoon weg. Zelfs een recover actie met Easeus data Recovery pro bracht niets bruikbaars terug.
Ze had gelukkig een bachup van 1 of 2 maanden geleden op D: staan die ik terug kon zetten, dus de uiteindelijke schade viel mee.
PS: Hoe kan je hier trouwens instellen, dat je een mailtje krijgt, als er een reactie is op een post van jezelf?

Niek
05-04-2015, 19:36 door Anoniem
google even: "Gevangene ontsnapt door e-mail te sturen"

ik snap niks van.
als ik op een virus link klik , ben ik zelf ook verantwoordelijk volgens de bank.
wat nu als de staat op een virus link klikt en daar komen kosten enz bij kijken ?

geld dan nog steeds "als je te dom ment op een link te klikken , ben je verantwoordelijk"

even voor GB: hang op , bel de bank, ....

na al die reclame. weten ambtenaren nog steeds niet het goede voorbeeld te geven.
wel weten ze mij te vertellen hoe het moet.
zelf kunnen ze het niet, ze weten geeneens dat micosoft niet een een wachtwoord vraagd.

tevens is dat voor een 50+-er logies maar niet als je zelf vind dat andere het moeten weten !!!

wel je echt lachen (dan bedoel ik de kenners die het al ruiken zonder een onderzoek van de staat )
google dan even:

Hoongelach om VVD'er Elias na Twitterbericht over Microsoft

de ICT-er van nederland

er schiet meteen een stratagie naar binnen , hun maken de regels.
de rest gaat testen op de makers. lijkt me terecht !
08-12-2015, 13:15 door Anoniem
het blijft doorgaan: ik werd vanochtend gebeld door "iemand van MS" met het verhaal dat mijn computer allemaal foutmeldingen zou genereren bij Microsoft, hij zou mij helpen.
Of ik even via Winkey+R "www.mjserver.webs.com" zou willen intypen. Gedaan op een linux-pc, via een browser waar geen enkel script oid ongewild op draait, "you now click on server 2". Dat zorgt voor download van "supremo.exe" en dat moet ik vervolgens activeren. Op dat moment heb ik maar besloten hem te vertellen dat de grap lang genoeg had geduurd. Na een forse scheldpartij verbrak hij de verbinding. 10min plezier gehad.
19-02-2016, 12:06 door Anoniem
Ben net gebeld door 024-3540032.

Een Engels sprekende man gaf aan van Microsoft support te zijn en errormeldingen van mijn computer te ontvangen.
Nadat ik aangegeven had dat niet te begrijpen omdat ik Linux gebruik werd de verbinding verbroken.......
19-02-2016, 13:51 door Anoniem
En nu nog een keer door 024-3540027
12-04-2016, 11:42 door Anoniem
Ik heb dit mee gemaakt. Stom genoeg geloofde ik die ene Martin Ferguson, zo gaf hij zijn naam op en ook gebeld van nummer : +31243240078.
Na 45 minuten aan de lijn, drong hij mij om US$896 te betalen. Dan besefde ik op eens dat dit niet goed is. Ik had meteen de verbinding verbroken. Ik heb geproberd mijn PC weer in te loggen maar helaas is versleutel.

Daarna heb hij nog meer dan 6 keer naar onze vaste nummer gebeld. Zo brutaal kunnen ze zijn. Dus Pas Op mensen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.