image

43-jaar oude Telnet nog steeds populair op internet

maandag 30 maart 2015, 10:53 door Redactie, 3 reacties

Het is deze week 43 jaar geleden dat Jon Postel RFC 318 publiceerde, een document waarin hij een standaard methode beschreef om terminal devices op de ene locatie vanaf een andere locatie te bedienen, tegenwoordig beter bekend als Telnet (TELetype NETwork). Ondanks de leeftijd en de beveiligingsproblemen die met Telnet worden geassocieerd is het netwerkprotocol nog altijd zeer populair op internet.

John Matherly, de ontwikkelaar van de zoekmachine Shodan, verzamelde in maart allerlei informatie over diensten op internet en ontdekte dat Telnet op de zesde plek van meest aangetroffen diensten staat, achter HTTP, CWMP, SIP, SSH en HTTPS. Volgens Matherly, wordt Telnet nog altijd door bedrijven en fabrikanten gebruikt. Onder andere in allerlei "slimme" producten. "Het feit dat Telnet eenvoudig is te gebruiken, eenvoudig is te integreren en door gebruikers wordt gevraagd zorgt ervoor dat Telnet populair op internet blijft", aldus Matherly.

Telnet werd ontworpen in een tijd dat beveiliging nog nauwelijks een rol speelde en beschikt dan ook niet over encryptie. Naast allerlei oude legacy-apparaten die Telnet nog gebruiken en door SSH worden vervangen is het onduidelijk hoe vaak het protocol voor nieuwe producten wordt gekozen merkt Matherly op. "Maar het blijft een feit dat zelfs voor nieuwe programma's en apparaten, mensen en ingenieurs Telnet boven alternatieven verkiezen." Iets wat de Shodan-ontwikkelaar zowel van uit een beveiligings- als bruikbaarheidsstandpunt onverstandig vindt. Onlangs berichtte internetgigant Akamai nog dat het in het vierde kwartaal van 2014 maar liefst 32% van al het waargenomen aanvalsverkeer tegen Telnet was gericht.

Reacties (3)
30-03-2015, 11:29 door Anoniem
Jammer dat die man wel tijd heeft om persberichten te schrijven en niet om verzoeken om te kappen met scannen door
die verrotte zoekmachine van hem af te handelen.
30-03-2015, 12:35 door erazz
Door Anoniem: Jammer dat die man wel tijd heeft om persberichten te schrijven en niet om verzoeken om te kappen met scannen door
die verrotte zoekmachine van hem af te handelen.
Wat is er zo verrot aan zijn zoek machine ik vindt m wel handig.
30-03-2015, 23:29 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer dat die man wel tijd heeft om persberichten te schrijven en niet om verzoeken om te kappen met scannen door
die verrotte zoekmachine van hem af te handelen.

Publiceer even vanaf welke ranges ze scannen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.