image

Overheid betaalt 1,7 miljoen euro voor Windows XP-updates

vrijdag 24 april 2015, 07:45 door Redactie, 36 reacties

De Rijksoverheid zal Microsoft 1,7 miljoen euro betalen zodat 5.000 computers die nog op Windows XP draaien beveiligingsupdates blijven ontvangen. Eerder werd er al 3 miljoen euro uitgetrokken, waardoor het totale bedrag voor het verlengde onderhoudscontract op 4,7 miljoen euro uitkomt, zo meldt de NOS.

Sinds april vorig jaar wordt Windows XP niet meer door Microsoft ondersteund. Organisaties die nog niet naar een nieuwer besturingssysteem waren geüpgraded konden een onderhoudscontract afsluiten om alsnog beveiligingsupdates voor XP te blijven ontvangen. Destijds betaalde de Rijksoverheid 3 miljoen euro voor de verlengde ondersteuning van zo'n 34.000 à 40.000 Windows XP-computers.

Dat aantal is het afgelopen jaar geslonken, maar nog steeds zijn er 5.000 XP-computers in gebruik. De migratie zou voor deze computers veel lastiger zijn dan in eerste instantie werd aangenomen. Het nu afgesloten contract geldt voor een periode van zes maanden. Microsoft heeft de prijs per computer echter verhoogd, omdat de meeste organisaties geen Windows XP meer gebruiken.

Reacties (36)
24-04-2015, 08:30 door Anoniem
Dan stel je u de vraag. Is het slim om nog XP te draaien op de dag van vandaag? (niet dat het slecht was maar 'old school' nu of niet?)

Ik dacht dat men met Win7 al ging stoppen met beveiligingsupdates in, was het 2016 of 2020?
24-04-2015, 08:41 door Anoniem
Belachelijk dat het nog zo fucking lang moet duren voordat alles en iedereen over is.
Dit was al jaren geleden bekend en nu pas ondernemen ze actie.
Waarom pleuren ze niet diegene eruit die hier verantwoordelijk voor was en zetten ze iemand neer die wel competent is?
24-04-2015, 09:28 door Anoniem
alle XP systemen die geen foute hardware hebben gekoppeld P2V-en in een secure cloud hangen en dan migreren.
Scheelt je meteen 1.7 miljoen, die je dan weer kunt gebruiken voor je licenties RedHat Linux of VMWARE en de hardware voor de farm..
Iedereen blij.
24-04-2015, 09:39 door Anoniem
Zullen ze ook al begonnen zijn met het uitfaseren van windows server 2003 (r2)?
24-04-2015, 10:26 door Vandy
Misschien moeten ze downgraden naar Windows 3.11. Dat is inmiddels zo obscuur dat niemand het meer wil hacken.
24-04-2015, 10:49 door Anoniem
Nou geweldig hoor. Tegen de tijd dat ze van XP zijn afgestapt is er waarschijnlijk al zoiets als Windows 20 of zo...
Ik stel voor dat we de falende IT managers bij de overheid volgend jaar uit eigen zak laten betalen voor de XP-updates!
Moet je eens opletten hoe snel ze dan ineens wél over kunnen naar Windows 7 / 8 / 10...
24-04-2015, 11:00 door Overcome
De juiste kop is dus "Overheid betaalt 4,7 miljoen euro voor Windows XP-updates". Als het geld is van een ander, dan blijkt toch steeds weer dat het eenvoudig is uit te geven. De volgende zin zegt genoeg: "De migratie zou voor deze computers veel lastiger zijn dan in eerste instantie werd aangenomen." De kans is groot dat de noodzaak tot upgraden tijdenlang op een lijstje heeft gestaan, maar geen prioriteit heeft gekregen. Alles doet het toch? Nou dan. If it ain't broke, don't fix it. Op het allerlaatste moment wordt er pas serieus aandacht aan de naderende deadline besteed, waarna blijkt dat de migraties van de applicaties die nog op XP draaien toch nog niet helemaal lekker lopen. He wat vervelend nou. Leveranciersoftware werkt niet op andere Windows versies, softwareleverancier inmiddels failliet zonder simpele alternatieven, testen duurt langer dan gepland, lastig lastig lastig. Gelukkig is daar altijd nog de geldkraan voor het geval we er op IT gebied een puinhoop van maken. He, lekker, konden we dat thuis ook maar zo doen.
24-04-2015, 11:04 door Anoniem
Ik heb het een beetje gehad met dit gezeik, graag hoor ik jullie mening van mijn planvoorstel waar ik een tijdje over na heb gedacht:

Heel de overheid upgraden naar Linux distro's.

Zo, sneller dan dit kan een planvoorstel niet zijn.

Nee... ik zal het wat uitgebreider uitleggen doormiddel van een lijstje:

Voordelen:
- Linux is stabieler
- Ubuntu is gebruiksvriendelijk
- Geen licentiekosten (Denk aan Windows licenties en Office licenties)
- Toch applicaties die verplicht in Windows moeten draaien? Wine of een VM.
- Linux draait nog op PC's van tien jaar oud (Zou me niets verbazen als de halve overheid nog op Pentiums 4 draait met 1 GB RAM...)

Gemaakte kosten:
- Tja... Eigenlijk alleen arbeidskosten van eventuele computerbedrijven die dit zouden realiseren voor de overheid.
Maar ik denk dat de overheid zelf zijn mannetjes hiervoor heeft rondlopen

Nadelen:
- Geen
- Geen
- Geen
- Ohja... Ambtenaartjes moeten even wennen aan een GUI, en misschien bij Openoffice/Libreoffice zijn sommigen instellingkjes veranderd die normaal in Word wel op een bepaalde plek te vinden waren.

Servers die bij de overheid draaien? Ook upgraden naar Linux
Waarom?

- Mail: Postfix
- Firewall: UFW
- Verbinding voor Admins: SSH
- LAMP

Ik weet niet wat de overheid nog meer gebruikt, maar ik weet zeker dat dit een verbetering is van wat ze nu hebben draaien.
Ook al klinkt dit nogal amateuristisch om op te zetten (dat realiseer ik me) het werkt, het is stabiel, het is veilig, en het is een verbetering van wat ze nu hebben voor minimale kosten.

Graag hoor ik jullie mening.
24-04-2015, 11:12 door Anoniem
De verantwoordelijke ambtenaren zijn inmiddels ontslagen en financieel volledig kaalgeplukt om de schade van 4,7 miljoen euro te betalen?

Of is het echt waar dat wanneer je te dom en/of te lui bent om te werken, je altijd nog bij de overheid in dienst kan treden om belastinggeld op grote schaal te gaan verbranden? Gelukkig hebben we eens de zoveel tijd een schijnverkiezing om deze schijndemocratie in stand te houden, kunnen we kiezen of linksom of rechtsom worden belazerd.
24-04-2015, 12:36 door Anoniem
Windows € 85.-- x 5000 computers = € 425.000 Dat lijkt mij toch wel een ietsie pietsie goedkoper. Of vergis ik mij nou?
24-04-2015, 13:27 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Of is het echt waar dat wanneer je te dom en/of te lui bent om te werken, je altijd nog bij de overheid in dienst kan treden

Je vergeet dat:
- er nogal wat stelselwijzigingen op de ambtenarij af is gekomen.
- het meeste IT-werk helemaal niet door ambtenaren wordt gedaan maar door inhuur die gemiddeld 75% duurder is dan een ambtenaar en door verkeerde financiële prikkels ook gemiddeld maar 75% van de hoeveelheid werk van die ambtenaar verricht.
24-04-2015, 14:00 door Anoniem
Door Overcome: De juiste kop is dus "Overheid betaalt 4,7 miljoen euro voor Windows XP-updates".
In totaal, ja. Maar over die 3 miljoen was een jaar geleden al bericht, het gaat in dit bericht om wat ze voor dit jaar betalen.

Over het afgelopen jaar hebben ze 75 à 88 euro per computer betaald. Dit jaar wordt over de resterende 15% (de rest is al weggewerkt, doe niet alsof er niets gebeurt) 340 euro per computer betaald.

Dat is veel te duur, het had vermeden kunnen en moeten worden, dat klopt allemaal. Maar zie niet over het hoofd dat die kosten hoogstwaarschijnlijk laag zijn in vergelijking met de totale kosten van het werk dat die computers ondersteunen. Iemand die zijn werk niet kan doen kost aanzienlijk meer dan dat bedrag. Ik wil het daarmee niet goedpraten, en ik had die 1,7 miljoen ook liever op mijn rekening gestort gezien, maar een beetje relativeringsvermogen kan geen kwaad.
24-04-2015, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb het een beetje gehad met dit gezeik, graag hoor ik jullie mening van mijn planvoorstel waar ik een tijdje over na heb gedacht:

Knip.

Graag hoor ik jullie mening.

http://tweakers.net/nieuws/97890/munchen-overweegt-terugkeer-naar-windows-wegens-problemen-met-linux.html

In München hebben ze er 10!! jaar over gedaan om alles over te zetten en is men nog steeds ontevreden.
24-04-2015, 14:26 door Anoniem
Misschien moeten ze downgraden naar Windows 3.11. Dat is inmiddels zo obscuur dat niemand het meer wil hacken.

Windows 3.11 hangende aan een 56k modem?

Strak plan!!!
24-04-2015, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem:http://tweakers.net/nieuws/97890/munchen-overweegt-terugkeer-naar-windows-wegens-problemen-met-linux.html

In München hebben ze er 10!! jaar over gedaan om alles over te zetten en is men nog steeds ontevreden.
Dat was een uitlating van een loco-burgemeester die door de rest van de gemeenteraad is tegengesproken.
http://www.heise.de/open/meldung/Linux-in-Muenchen-Stadtrat-verteidigt-LiMux-gegen-Buergermeister-2262506.html
Linux in München: Stadtrat verteidigt LiMux gegen Bürgermeister

Trotz Gegenwind von der Rathausspitze: CSU, SPD und Grünen im Münchner Stadtrat schließen einen Wechsel von LiMux zurück zu Microsoft derzeit aus. Selbst CSU-Stadtverordnete bezeichnen LiMux-Kritik als "sachfremde Einzelmeinungen".
"Sachfremde Einzelmeinungen", dat klinkt als meningen van eenlingen zonder verstand van zaken.

En uit de Limux-timeline op Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Limux:
August 2014 – Munich deputy mayor, Josef Schmid, and mayor, Dieter Reiter, considering going back to Windows due to productivity problems. Munich city council spokesman Stefan Hauf explained that the majority of issues stem from compatibility issues in OpenOffice, something a switch to LibreOffice could solve.[33] In addition, the city council and Karl-Heinz Schneider, head of municipal IT services, said that most things are fine, they saved €10 million (more than US$13 million), and there is no serious reason to come back. He added that the number of complaints and malfunctions would not exceed the usual number for an administration of this size.[34] Microsoft wants to move German headquarters to Munich in 2016, helped by Reiter who describes himself as a "Microsoft fan".[35][36][37][38]

October 2014 – In response to inquiries by the Green Party, mayor Dieter Reiter revealed that a transition back to Microsoft Windows would cost millions of euros.[39]
24-04-2015, 15:14 door Anoniem
U denkt dat het bij de (r)overheid slecht is gesteld ? Wat dacht u van de medische wereld ? Waar medische apparaten met embedded windows xp 30 jaar mee moeten gaan, want de investering is/was een paar miljoen euri per stuk ? En daar geldt idd if it ain't broken don't fix it. Want stel dat je daar upgrade naar windows 10, dan mag het hele feest eerst weer door de molens van diverse safetyboards en kan het zomaar tonnen per apparaat kosten. Tegenwoordig is dat geld in de zorg niet meer zomaar beschikbaar. Het moet kunenn worden terugverdiend, want anders wordt het niet uitgegeven. Windows xp of niet, dat boeit dan niet........
Kies dan een andere leverancier.
Tja, er zijn belangrijke niches in ziekenhuisland waar in nederland maar één leverancier van/voor is.
Dan valt er gewoon niets te kiezen.
Radiotherapie, nucleaire geneeskunde en dergelijke, kennen zeer specifieke apparaten.
Bijvoorbeeld : Bepaalde isotopen kunnen op twee plekken in de wereld worden betrokken : Petten en ergens in Canada ......
En zo gaat het soms ook met bepaalde medische apparaten.
24-04-2015, 15:37 door Leo van Lierop
Kunnen ze dan ook gelijk even Service Pack 4 gaan maken?
24-04-2015, 15:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Misschien moeten ze downgraden naar Windows 3.11. Dat is inmiddels zo obscuur dat niemand het meer wil hacken.

Windows 3.11 hangende aan een 56k modem?

Strak plan!!!

Toch maar goed dat ik hier nog Telix heb liggen.
24-04-2015, 16:17 door Anoniem
De kans is groot dat de noodzaak tot upgraden tijdenlang op een lijstje heeft gestaan, maar geen prioriteit heeft gekregen. Alles doet het toch? Nou dan. If it ain't broke, don't fix it.

If it ain't broke, it means a new vulnerability cannot be found/exploited next week ? Slaap zacht, beveiliging is niet statisch......
24-04-2015, 16:18 door Anoniem
Misschien moeten ze downgraden naar Windows 3.11. Dat is inmiddels zo obscuur dat niemand het meer wil hacken.

Atari, Amiga of MSX nemen ? Zal ook heel veilig zijn. En jonge hackers hebben er nog nooit mee gewerkt ;)
24-04-2015, 16:50 door Anoniem
En dat noemt de overheid ( verantwoord om gaan met belasting geld !!!! )
Even een simpele rekensom 5.000 computers A 600 Euro = 3.000.000 Euro's
Maar dan heb je wel NIEUWE computers en niet de sterk verouderde XP systemen.
Nota bene was het niet diezelfde overheid die ons aan rade om je computer up to date met nieuwe systemen te gebruiken als je bank zaken enz ging doen op de computer , nou de overheid doet dus net het tegen over gestelde met sterk verouderde systeem onze belastingen en dergelijke verwerken !!!!!
STERK STAALTJE VAN DEZE OVERHEIDS,,,,,, GELD OVER DE BALK GOOIEN NOEM IK ZOIETS !!!
24-04-2015, 17:36 door Overcome - Bijgewerkt: 24-04-2015, 17:37
Door Anoniem:
Door Overcome: De juiste kop is dus "Overheid betaalt 4,7 miljoen euro voor Windows XP-updates".
In totaal, ja. Maar over die 3 miljoen was een jaar geleden al bericht, het gaat in dit bericht om wat ze voor dit jaar betalen.

Over het afgelopen jaar hebben ze 75 à 88 euro per computer betaald. Dit jaar wordt over de resterende 15% (de rest is al weggewerkt, doe niet alsof er niets gebeurt) 340 euro per computer betaald.

Dat is veel te duur, het had vermeden kunnen en moeten worden, dat klopt allemaal. Maar zie niet over het hoofd dat die kosten hoogstwaarschijnlijk laag zijn in vergelijking met de totale kosten van het werk dat die computers ondersteunen. Iemand die zijn werk niet kan doen kost aanzienlijk meer dan dat bedrag. Ik wil het daarmee niet goedpraten, en ik had die 1,7 miljoen ook liever op mijn rekening gestort gezien, maar een beetje relativeringsvermogen kan geen kwaad.

Even wat punten op een rij:

(1) Ja, in dit bericht gaat het over die 1,7 miljoen, maar onder aan de streep kost het niet tijdig upgraden naar een nieuwere versie van Windows bijna 5 miljoen. Het migratieproject loopt 5 miljoen uit de kosten en de deadline wordt niet gehaald. Met een streefdatum die al jaren geleden vast stond is dat slecht werk. Ik leg die lat wellicht wat hoger dan gemiddeld, dat zou kunnen.

(2) Of die kosten laag zijn in vergelijk met de totale kosten is volstrekt irrelevant. We zijn onnodig bijna 5 miljoen kwijt door zeer matig IT management. Ik zie de neiging wel vaker om forse bedragen af te zetten tegen nog veel grotere bedragen om het probleem in omvang te reduceren. "Ja voorzitter, de kosten zijn 365 miljoen, maar dat is per inwoner per dag minder dan 6 cent, dus het valt allemaal wel mee". 5 miljoen is 5 miljoen. Was dan 3 jaar geleden eerder begonnen met plannen en wacht niet tot het laatste moment.

(3) Ik doe niet alsof er niets is gebeurd. Dat er iets is gebeurd geloof ik ook wel. Ik stoor me echter aan incapabele mensen en departementen die zaken tot het allerlaatste moment op hun beloop laten, erachter komen dat ze veel te laat zijn begonnen met een migratietraject, daardoor in problemen komen, om vervolgens miljoenen belastinggeld maar uitgeven om de ontstane situatie te verhelpen. Als mensen deze bedragen uit eigen portemonnee zouden moeten ophoesten zouden de prioriteiten aanzienlijk anders komen te liggen. En dat stoort mij. Ach, "maar" 5 miljoen, da's te overzien! Het probleem is dat die houding eens moet veranderen.

Het zal ook mee te maken hebben dat ik jaren geleden als externe bij wat ministeries heb gewerkt en daar zoveel incompetentie, krankzinnige situaties en politieke spelletjes heb gezien die de gemeenschap zoveel hebben gekost (en nog steeds kosten, gezien de verhalen die ik van de toenmalige collega's nog wel eens verneem), dat ik me mateloos stoor aan het feit dat er weinig is veranderd en dat de lat bij de nodige personen zeer laag lag, ligt en zal blijven liggen.

@Eric-Jan H te A: als het verstelde werk op 75% ligt, dan moet je als manager achter je oren krabben en eens goed kijken naar je externen en hun inzet. Dat doe je ook jezelf aan. Die 75% klopt misschien wel, maar los het dan ook op. Laat die status quo niet voortbestaan. Gebeurt dat wel, dan bevestigt dat alleen maar het beeld niet alleen ik, maar heel veel mensen van een overheid hebben.
24-04-2015, 17:52 door Anoniem
Nou,ja weggesmeten belastinggeld,laat ze nou maar eens op ubuntu draaien of zo alle software daar.
Of een andere linux versie,dat is teminste gratis en vele malen goedkoper ook met de support,want voor technische ondersteuning betaal je wel soms met een Linux distributie als je er een ict er in voor moet huren.
24-04-2015, 19:52 door karma4
Op tweakers staat wat meer http://tweakers.net/nieuws/102720/nederlandse-overheid-betaalt-nog-1-komma-7-miljoen-euro-voor-windows-xp.html "systemen die niet overkunnen" "continu draaien" en wat reacties.
Er moet sprake zijn van een lock-in met applicaties, zelf gebouwd of gekocht, waarvoor geen alteratieven klaar liggen. Het alternatief is die applicaties opnieuw te gaan ontwerpen en bouwen dan wel een aanbesteding te starten.

Als het een nog goed werkend iets is, is daar niet zo maar en budget voor. Het is waarschijnlijk veel goedkoper de oude situatie te laten voortbestaan en de afkoop voor het support op het OS te doen. Je moet denken aan een 10-100 maal duurder iets voor een vervanging met een vanaf prijd in tienduizenden euros. Dit is niet alleen bij de overhead zo maar ook in het bedrijfsleven. Als je geld wilt verspillen moet je alles in den blind veranderen. Misschien dat het bij oplevering zo weggegooid kan worden.
OS/2 heb ik nog gezien op kritieke verwerkings plaatsen 13 jaar nadat IBM er mee gestopt was. Tandem (Itanium) computers zullen nog veel opgesteld staan in het payment circuit.

** Het is geen technisch probleem van machines en OS maar ICT planning op een hoger niveau.
** het is niet de desktop/hardware met een OS, maar het geheel met alle bijbehorende toepassingen. Die toepassingen zijn het echte issue en waar de echte kosten zitten.

Als je het pareto principe snapt (gewoon een wiskundig statistisch verschijnsel net als dobbelen) dan kun je met de 80-20 veel bedrijfssituaties inclusief overheid snappen. Het zijn maar 20% van de mensen die 80% van het werk doen.

Nu wordt LHM er weer bijgehaald als iets wat beter zou zijn. Met dank aan Ubuntuhein deze link. Goed nalezen ..
http://www.pcwelt.de/ratgeber/LiMux__Wohin_steuert_Linux_in_Muenchen_-Windows-Ersatz-8920737.html
schokkend:
- Medewerkers worden onder druk gezet om niets los te laten over het ICT-functioneren
- Zwaar verouderde browsers (firefox) wegens lock-in met software van de servers
- opstarttijden van ca 5 minuten voordat met werken begonnen kan worden.
- kalendering werkt niet
De mailfuncties gingen total onderuit mogelijk iets met thunderbird en kolab mail wat in onderzoek/test zat.
De burgermeester kreeg zijn zakelijke (niet privé) pas na vele maanden geleverd. Nee hij is mogelijk niet de enige die wat negatiefs te zeggen heeft, wel de enige in een positie zit die dat kan doen en kan blijven zitten. Kritiek / openheid zijn in de limux cultuur niet toegestaan.
Verder vond ik nog dat een kleine lokale firma de Limux opdracht mocht doen (ca 10 jaar lang) en dat er op momenten 100 man (extern) mee aan de slag waren. Die firma is wegm het project wordt niet meer genoemd.
Het kostenplaatje mag dan passen in de jaarlijkse budgettten (ca 140Miljoen 1100 IT-ers en 150 externen, cijfers sept2014) nee goedkoop is het echt niet en bij de tijd ook niet, gewoon zwaar verouderd.
24-04-2015, 21:26 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 24-04-2015, 21:29
Door Anoniem: En dat noemt de overheid ( verantwoord om gaan met belasting geld !!!! )
Even een simpele rekensom 5.000 computers A 600 Euro = 3.000.000 Euro's !

Ik geloof dat wij het vroeger hadden over werkplekkosten van €1000,-/mnd. Zo bezien valt het nog wel mee. Daarnaast komt bij de overheid investeren en lopende kosten vaak uit een ander potje. Dat daarmee de diensten de departementen een loer draaien is weer een ander verhaal.
24-04-2015, 21:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-04-2015, 12:12
[Verwijderd]
24-04-2015, 23:36 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door Anoniem: Of is het echt waar dat wanneer je te dom en/of te lui bent om te werken, je altijd nog bij de overheid in dienst kan treden

Je vergeet dat:
- er nogal wat stelselwijzigingen op de ambtenarij af is gekomen.
- het meeste IT-werk helemaal niet door ambtenaren wordt gedaan maar door inhuur die gemiddeld 75% duurder is dan een ambtenaar en door verkeerde financiële prikkels ook gemiddeld maar 75% van de hoeveelheid werk van die ambtenaar verricht.

Maarja 75% van niets blijft nog steeds niets...
25-04-2015, 03:30 door Anoniem
Ik ben ook een XP fan en kan de beslissing om bij XP te blijven goed begrijpen. Heb veel goed werkende applicaties die ik na een upgrade niet meer kan gebruiken. En voor de rest kan je de schuld net zo goed bij de fabrikant Microsoft neerleggen ipv kritiek op de overheid te hebben. Het zijn die gasten van Microsoft geweest die XP omzeep geholpen hebben. Waarom iets goeds kapot maken ? Maak er dan XP next generation versie van. Zelfde interface maar met nieuwe motor onder de interface. Ik draai nu windows 7 noodgedwongen. De mentaliteit dat bedrijven de gang van zaken bepalen moet over zijn. Bedrijven moeten naar klanten luisteren wat ze willen en niet andersom. Steve Jobs had dat beter in de gaten.
25-04-2015, 11:48 door Rolfieo
Door Anoniem: alle XP systemen die geen foute hardware hebben gekoppeld P2V-en in een secure cloud hangen en dan migreren.
Scheelt je meteen 1.7 miljoen, die je dan weer kunt gebruiken voor je licenties RedHat Linux of VMWARE en de hardware voor de farm..
Iedereen blij.

Ofwel we gaan een compleet nieuwe techniek even implementeren. VDi's.... Licentie technisch vanuit MS al een ramp. En we gaan ook nog eens een VDi infrastructuur "even" neer zetten..... Wat denk je dat dit zal kosten om te bouwen en te testen?
Ik kan je alvast verstellen je dit niet voor 1,7miljoen gaat neer zetten.
25-04-2015, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem: Belachelijk dat het nog zo fucking lang moet duren voordat alles en iedereen over is.
Dit was al jaren geleden bekend en nu pas ondernemen ze actie.
Waarom pleuren ze niet diegene eruit die hier verantwoordelijk voor was en zetten ze iemand neer die wel competent is?

Volgens mij ben jij de weg kwijt. Ze betalen echt geen 1,7 miljoen als ze zo over kunnen. Kortom.... oordeel niet als je niet weet wat er aan de hand is. Verder zijn ze er al heel lang mee bezig !
25-04-2015, 13:56 door karma4
Door Anoniem:. Steve Jobs had dat beter in de gaten.
Nee juist niet compatibiliteit was bij hem in het geheel niet aan de orde. Je moet verplicht aanpassen en mee anders heb je pech gehad. En alleen die spullen daar bij die toko aanschaffen anders mag het niet.
Het is eigenlijk een wonder dat XP 13 jaar !! heeft bestaan en voortdurend ondersteund en gebruikt is. Je hebt nu W7, dat is een goede opvolger. Wat heb jij in het verleden niet goed gedaan dat het een upgrade van het OS niet doorstaat.
Als je daar de kennis van hebt kun met die kennis dat proberen te vermijden voor de toekomst.
25-04-2015, 14:19 door Anoniem
Heel grappig al die makkelijke en snelle uitspraken hier, geen idee wat er echt speelt...
Sommige opmerkingen zullen vast wel toepasbaar zijn in kleine bedrijven met minder dan 1000 werkplekken, maar komop we hebben het over Enterprise omgevingen waar je niet altijd de LVT oplossingen kan gebruiken... (Leuk voor thuis)...
25-04-2015, 18:30 door karma4
Door Anoniem: Heel grappig al die makkelijke en snelle uitspraken hier, geen idee wat er echt speelt...
Ben het met je eens, maar wil je mij aub als uitzondering zien?
Ik had iets over Capex Opex management benaderingen op macht gebaseerd met de silo-s operationeel / bouw-architectuur / Change loket. TCO en ROI zijn losgeraakt van bedrijfsbelang en de afdelingsbelangen. Het is de gangbare werkmethode in elke grotere organisatie overheid of bedrijfsleven het maakt geen verschil. Het resultaat is het afkappen van normaal onderhoud en vernieuwing. Het is de root-cause waardoor het niet het zelfde gaat als bij LVT of die blitse moderne bedrijven die met iets hyping nieuws komen waar iedereen dan op valt.
26-04-2015, 12:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-04-2015, 12:17
[Verwijderd]
26-04-2015, 17:29 door karma4
Door Krakatau: Het deel dat in de platform abstractie draait hoeft niet te worden aangepast wanneer het platform wijzigt, wat de problemen beperkt tot de HAL, die (mits goed opgezet) redelijk eenvoudig kan worden aangepast.
...
Met die HAL http://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_abstraction (OS - hardware) en de PAL http://www.stridewiki.com/index.php?title=Platform_Abstraction_Layer - https://code.google.com/p/pal/ ben ik het helemaal met je eens. De PAL is echter minder bekend en meer specifiek voor een toepassingsgebied.
Het past in de hype dat een ieder zjin eigen API's zou moeten gaan bouwen en zien te verkopen. Alleen is die hype een ongestructureerde aanpak. Het lijkt meer op het SOA idee en het debacle er van (Service Oriented Architecture).

Maar goed..
1/ .Net Het is een runtime en je kan er in bouwen. Koop je iets (COTS) dan moet je de specfieke er bij horende runtime beheren. In beide gevallen moet je hopen (in huis / extern) dat de leverancier goede werkende versies levert voor nieuwe OS releases met nieuwe runtime versies.
2/ Java Het is een virtueel OS (virtuele machine) in een OS. Je kan er een JPRE van maken die bij de applicatie apart staat. Ook hier: nieuwe versie van JAVA en de applicatie (extern/intern) zouden gelijk op moeten lopen.
Het zou allemaal inderdaad redelijk eenvoudig aan te passen moeten zijn.
Ik denk we dat het nog steeds eens zijn met elkaar.

De praktijk
1/ .Net heeft vele versies en wat voor 1 of 2 gemaakt is draait niet zomaar met 3 dan wel 4. Wegens andere issues kan de 1 of 2 versie niet meer op het laatste OS release. Je moet de nieuwste runtime gebruiken. Ergo de business applicaties moeten ook even over. En zie hier het issue ontstaan doordat de businessaplicatie om een of andere reden niet omgezet worden (kosten) of omgezet kunnen worden (leverancier verdwenen, source code niet beschikbaar)
2/ Java komt met de installatie mee met een binding naar de webbrowser, dat is nodig als je java applicaties start onder die browser. Echter een JPRE heeft dat helemaal niet nodig. Ook hier als er een nieuwe java-versie uitkomt verwacht je van de business-applicatie leverancier de er bij horende actie zodat dt blijft lopen. En zie hier nog een uitdaging ontstaan.
(Veel meer voorbeeldsituaties).

Nu ben ik niet meer met je eens.
a/ Er moet niet gewezen worden naar het OS maar naar het falen van de business applicatie leveranciers om aan hun verantwoordelijkheid te voldoen. Dat zou de gangbare houding moeten zijn.
b/ Als gebruiker van de applicatie (afnemersrol) heb je een overeenkomst met de leverancier de maker van jouw applicaties als die de verwachting niet nakomt moet je hem daarop aanspreken, desnoods droppen. Niet gaan vasthouden aan oude omgevingen omdat die het nog doen in jouw situatie. (vastgelegde uitzonderingen daargelaten).

Laten we eens kijken naar andere bedrijfstakken.
Als je een vlucht met een DC3 maakt moet dat ding inclusief voldoen aan de laatste eisen niet aan die van de jaren 1930. Als je met een vrachtauto de weg op wilt heb je ook aan eisen te voldoen, je wordt er anders vanaf gehaald.
In beide voorbeelden alles ondersteund met een juridische insteek.
Kennelijk zijn we met ICT nog niet zo ver dat we zoiets ook gewoon vinden. Waarom eigenlijk niet?
28-04-2015, 15:39 door QaQa79
Ik ergerde me op school rot aan alle veranderingen. Een of andere piet vond het nodig het hele onderwijssysteem op zijn kop te zetten en alle boeken te veranderen. Mijn ontwikkeling werd hierdoor helemaal van slag gehaald.
Dat is een van de redenen dat ik niet alle verandering als positief ervaar.
Ja, thuis is het leuk om elk jaar als consument een nieuw leuk ding te bedienen, maar voor werk kan het mij niet echt schelen of het XP is of Linux.
Bij een bedrijf werkten we 2 jaar geleden nog met Pentium 4. Het stoorde mij enorm, maar als het niemand wat uitmaakt en niemand toch naar mij luistert, dan lekker luieren in de tijd van de baas als het hem ook niet kan schelen dat we 3 kopjes koffie kunnen drinken eer het systeem is opgestart.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.