image

Kamervragen over aanspreken hostingproviders door politie

vrijdag 24 april 2015, 14:16 door Redactie, 11 reacties

D66 heeft Kamervragen gesteld over het voornemen van de politie om hostingproviders op cybercrime te gaan aanspreken. Afgelopen maandag kwam Security.NL met het nieuws dat er een brief naar hostingbedrijven is gestuurd waarin de politie stelt dat het tot "concrete acties" zal overgaan.

Zo worden hostingproviders benaderd die een faciliterende rol bij cybercrime spelen. De acties zijn onderdeel van het project Nederland Schoon, dat als doel heeft om gezamenlijk met hostingbedrijven cybercrime aan te pakken waarbij de infrastructuur van Nederlandse hostingbedrijven wordt gebruikt. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil van minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten op wat voor soort vormen van cybercrime het project is gericht.

Ook vraagt (pdf) het Kamerlid wat precies onder "concrete acties" wordt verstaan. "Is het waar dat de politie hostingproviders actief gaat aanspreken op cybercrime zonder tussenkomst van de rechter? Wat is de reden hiervoor?" Verder wil Schouw weten of voor het weghalen van informatie of websites altijd een rechterlijke controle is vereist en welke consequenties eraan verbonden zijn als webhosters weigeren vrijwillig een website of informatie offline te halen zonder tussenkomst van de rechter. De vragen zouden binnen drie weken moeten worden beantwoord.

Reacties (11)
24-04-2015, 14:31 door Anoniem
"Is het waar dat de politie hostingproviders actief gaat aanspreken op cybercrime zonder tussenkomst van de rechter? Wat is de reden hiervoor?"

Volgens mij mag je (als politie of als burger) elkaar best aanspreken op zaken. Dat wil helemaal niet zeggen dat je een gang naar de rechter moet maken ? Wat bedoel men precies met aanspreken ?

Een vrijblijvend gesprek over het onderwerp, en wat men zou kunnen doen (waarbij het aan de provider is om al dan niet op de uitnodiging voor een gesprek in te gaan) ? Of wil men zaken opleggen waar men eigenlijk een gerechtelijk bevel voor nodig heeft ?
24-04-2015, 14:32 door Anoniem
Als je weet dat www.mediamartk.nl o.a. verwijst naar 95.211.117.206, dan mag de politie dat toch wel melden aan Leaseweb?

Als het om een gehackte server gaat kan Leaseweb de eigenaar waarschuwen. Indien de server gehuurd is door oplichters mag ik aannemen dat zij met een dergelijke domainname niet aan de voorwaarden van Leaseweb voldoen.

Als Leasweb weigert actie te ondernemen moet er wat mij betreft wel eerst een rechter aan te pas komen.
24-04-2015, 14:37 door Anoniem
De kamer vond en vindt het prima dat banken ook po-li-tie spelen over hun vast-wel-cri-mi-ne-le klanten. En cafebazen en supermarktkassieres ook trouwens. Waarom niet hostingproviders? Waarom niet ISPs, en gelijk ook maar ten behoeve van wat (eigen zeggens noodlijdende) industrietjes? Waarom nu ineens vragen stellen? De po-li-tie kan alle hulp gebruiken, want ze heeft het al zo moei-lijk!
24-04-2015, 14:58 door Reinder
Concrete acties van de politie? Parbleu! Straks gaan ze nog boeven vangen ook!
24-04-2015, 15:26 door Anoniem

Ook vraagt (pdf) het Kamerlid wat precies onder "concrete acties" wordt verstaan. "Is het waar dat de politie hostingproviders actief gaat aanspreken op cybercrime zonder tussenkomst van de rechter? Wat is de reden hiervoor?"

En dan komen ze met de magische woorden: Kinderporno, Terrorisme en Fraude. Daar gaan alle deuren voor open en krijgt de politie wederom een groene kaart om te doen en laten wat ze willen zonder enige verantwoording verder af te leggen.
24-04-2015, 16:25 door Anoniem
Langs de kaders van de wet

Wanneer men geen juridische mogelijkheden heeft om anderen tot medewerking te dwingen kan men hen aanspreken.
Je kan een website niet laten verwijderen omdat die website juridisch niet verboden kan worden.
Wat wel kan is de provider / hoster onder druk te zetten met een al dan niet publiekelijk, herhaaldelijk, dringend beroep op de eigen voorwaarden, maatschappelijk belang, door de politie ingevulde morele waarden.

'Bad' criticasters

Deze omwegen worden in meer variaties toegepast, een andere weg is sponsoring bijvoorbeeld.
Door hoofdsponsor te worden van een programma, een evenement of misschien wel een webmagazine en zo invloed uit te oefenen.
Hoe zou de onderwerp keuze op nieuwsgebied er uitzien als security.nl de politie als hoofdsponsor had?
Wat zou het betekenen als de politie invloed had op de inhoud van de nieuwsartikelen doordat zij als sponsor de redactie zou aanspreken op de inhoud?

Dat is de kant die het al een tijdje opgaat : "Politie schrapt kritische journalist uit talkshow"
http://www.communicatieonline.nl/nieuws/politie-schrapt-kritische-journalist-uit-talkshow

Wat komt er na het vanuit overheidswege dwarszitten van 'bad hosters' en 'bad' criticasters ?
25-04-2015, 00:31 door Niekie30 - Bijgewerkt: 25-04-2015, 00:36
Op diezelfde site legt de maker Chris het allemaal keurig uit.
Een vaste rubriek gaat 1 keer niet door, omdat die productie wordt gesponsord door de politie, die het programma voor werving willen gebruiken.

"" Hallo allemaal,
Ik ben het, Chris die dit programma heeft bedacht. Bedankt Jasper dat je me op dit artikel wijst.

Wat ik wil doen met Tek Tok late night is datgene wat normaal gesproken in dure, saaie congreszalen plaatsvindt naar een poppodium halen. Ik wil ook niet afhankelijk zijn van cultuursubsidies, kaartverkoop of reclame. Daarom hebben we elk programma een andere partner, die het thema bepaalt en betaalt. Dat zeggen we er ook altijd bij. en dat zo'n geheel nieuw concept op verwarring stuit snap ik ook wel.

Ik heb bewust gekozen voor Team High Tech crime omdat ik het heel stoer vindt van ze dat ze deze werving in 't Paard van Troje doen en iedereen toelaten. Dat het item "De Kraak van de maand" niet het doel van werving dienst snap ik.

En ja, we hebben nu wel 1000 bezoekers ipv 100. Dat is toch ook wel leuk. en alle journalisten zijn welkom om te komen kijken en erover te schrijven. - See more at: http://www.communicatieonline.nl/nieuws/politie-schrapt-kritische-journalist-uit-talkshow#sthash.SvKJC9yN.dpuf """

En met het aanspreken van de hosters, willen ze optreden tegen o.a. botnets en cyber criminaliteit, zodat jou bestanden straks niet via 1 klik op een reclame banner geincrypt worden door bijv het Cointvault virus

Niek
25-04-2015, 03:01 door Anoniem
leesvoer - leesvoer - leesvoer - leesvoer - leesvoer - leesvoer


Beste Niekie30,

Je hebt me wel aan het werk gezet.
Het archief weer doorgenomen en de bijna weggeebde leesherinneringen opgefrist.
Heel inzichtelijk, Dank daarvoor, dat wil ik jou en anderen natuurlijk ook niet onthouden.
Bijna verplichte kost op het onderwerp zou ik willen zeggen, in het kader van de opinievorming rondom wat belangrijker (voor jou) is : je vrijheid van meningsuiting en de vrijheid hebben om ongefilterd kennis te kunnen nemen van zaken, of dat niet kunnen omdat er steeds meer argumenten zijn om het internet af te knijpen en in te delen naar eigen (overheids)inzichten.
Met die beveiliging van je computer komt het wel goed, je leest immers security.nl al. Als we elkaar dan ook nog helpen en goed informeren hebben we het straks allebei : een veilige computer en vrijheod van meningsuiting met de vrijhied om kennis te nemen van informatie.

O,ja , leg de vaste krant van dit weekeinde maar even opzij.

Alsjeblieft, in de hoop dat jij/jullie er wat aan hebben.
Een hele berg aan basis leesvoer links (en nog veel meer als je de links in de artikelen weer volgt, een aantal heb ik er al voor je uitgepikt!
De diverse rode lijnen vind je wel.

Komt ie ! :-)



1) Clean? it? - Cleaning what? De vrijheid van meningsuiting?

Aangaande Brenno de Winter :

Laten we Brenno de Winter dan zelf ook aanhalen over het schrappen uit Tek Tok en persvrijheid in het algemeen

Censuur: Nationale Politie schrapt kritische column
http://www.hpdetijd.nl/2013-02-26/censuur-nationale-politie-schrapt-kritische-column/

Toen ik in december 2012 een geval van (zelf)censuur blootlegde voelde ik het benauwende van een overheid die zich mengt in uitingsvormen.

In een telefoongesprek legt Pim Takkenberg, hoofd van het THTC, uit dat ik ‘scherp kritisch richting de overheid in zijn algemeenheid ben’ en dat dus ‘in de lijn’ is besloten dat ik niet welkom ben. Men wil ‘gewoon geen risico’ lopen, omdat dit een ‘feestje in het kader van hun werving’ moet zijn. Met het begin van de discussie volgt meteen de mededeling dat de discussie ook uit moet zijn en dat ik mij hieraan te houden heb.

Foute keuzes
Het is wat moeilijk te bevatten dat je in Nederland om je journalistieke keuzes wordt geweigerd. Maar als ik het gesprek terugluister blijkt hij echt als reden ‘scherp kritisch richting de overheid’ te zeggen. Kennelijk vergadert de politielijn dus over het niveau van kritiek dat journalisten mogen hebben en niet over de vraag hoe ze waarden als persvrijheid kunnen beschermen.

Niet de eerste keer
Natuurlijk ga ik geen millimeter aan de kant, zal ik geen onderzoek niet doen en geen vraag niet stellen. Natuurlijk heeft Takkenberg met succes het einde van mijn rol bij Tektok bewerkstelligd, maar dat stopt geen onderzoek. Maar het wordt wel veel inmiddels.

"Het intimideren begint een patroon te worden"
Onderzoek naar intimidatie van Brenno de Winter - UPDATE
http://webwereld.nl/beveiliging/81554-onderzoek-naar-intimidatie-van-brenno-de-winter---update


2) Clean? it? - Cleaning what? De vrijheid van meningsuiting?

Lange aanloop - een greep aan artikelen rondom de rumoerige voorgeschiedenis van CElan It en ander bediscussieerd handelen van politie en justitie op het vlak van de vrijheid van meningsuiting


2015
Opstelten én Anonymous, voor een schoon internet!
http://computerworld.nl/overheid/85051-opstelten-en-anonymous--voor-een-schoon-internet
Clean-IT uit de mottenballen

Er komen geen nieuwe wettelijke regelingen, sussen Opstelten en zijn Europese collega's. Maar daar zit nu juist precies het probleem. In plaats van formele wetgeving gaat het om 'intensieve samenwerking' tussen overheid en isp's om haatcontent te weren en offline te halen.

Onzalig zwaar bekritiseerd plan even laten rusten en weer tevoorschijn gehaald
Dat hebben we eerder gelezen, al jaren eerder. Het beruchte Europese Clean IT-project, onder Nederlandse regie. Toen het naar buiten kwam heette het plotseling slechts een verkenning, maar onder de radar is het gewoon doorgegaan.

Morele druk
De maatregelen komen eigenlijk alleen neer op het verhogen van de morele druk op hostingproviders om hun straatje schoon te vegen van alles wat naar illegale content riekt.

Met zulke vrienden achteraf had je al geen ..
EU beschermt vrije woord: content sneller offline
http://webwereld.nl/overheid/85042-eu-beschermt-vrije-woord-content-sneller-offline
De erfenis van Charlie: isp's moeten in samenwerking met de overheid bepalen waar meningsvrijheid ophoudt en haatzaaiende content snel offline halen.

Isp's als contentpolitie

2014
Hosters en overheid in de clinch over 'censuurverzoekjes'
http://computerworld.nl/beveiliging/84174-hosters-en-overheid-in-de-clinch-over--censuurverzoekjes

In hoeverre zijn hosters verantwoordelijk voor het verwijderen van mogelijk illegale content? Moet de overheid zich beperken tot formele vorderingen en bevelen?

Maar keer op keer blijkt dat de overheid vooral informele verzoeken doet, en daarmee het probleem en de verantwoordelijkheid over de heg kiepert bij hosters.

Misbruik van autoriteit

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) legt uit waarom het vragen om sites offline te halen verkeerd is: het is een vorm van misbruik van autoriteit. Het weegt namelijk veel zwaarder als zo'n verzoek van een overheidsinstantie als de NCTV komt dan van een willekeurige derde.

NCTV vraagt wat gevorderd moet worden
https://www.bof.nl/2014/10/13/nctv-vraagt-wat-gevorderd-moet-worden/

Rejo Zenger
Als op een website strafbare informatie staat, kan het Openbaar Ministerie tot verwijdering ervan bevelen. Vrijblijvend vragen om die informatie ontoegankelijk te maken, mag ze niet. Hoewel de politici en bestuurders van ons land dat soms vergeten, is daar een belangrijke reden voor.

Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat de Nationaal Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid (NCTV) al sinds begin 2013 verzoeken stuurt aan de beheerders van websites om informatie te laten verwijderen. Meestal vraagt ze de beheerders om bepaalde informatie aan de eigen algemene voorwaarden te toetsen. De argumentatie wisselt van verzoek tot verzoek.

Nee, de regel is heel simpel: als het strafbaar is, dan kan de overheid overgaan tot vervolging en bevelen tot het verwijderen van informatie. In alle andere gevallen heeft de overheid niets te vinden. Zelfs een verzoek is dan misplaatst.

Het criterium is strafbaarheid, niet smakeloosheid
https://www.bof.nl/2014/08/28/het-criterium-is-strafbaarheid-niet-smakeloosheid/


Radio stilte voor de buitenwacht ? - 2013


2012
Europese isp's laten niets heel van anti-terreurplan EC
http://webwereld.nl/netwerken/58327-europese-isp-s-laten-niets-heel-van-anti-terreurplan-ec

Anti-terrorismeplan beknot internetvrijheid burgers
http://webwereld.nl/beveiliging/58117-anti-terrorismeplan-beknot-internetvrijheid-burgers

Wetsartikel verwijdering website rammelt aan alle kanten
https://www.bof.nl/2012/05/09/wetsartikel-verwijdering-website-rammelt-aan-alle-kanten/

OM negeert rechter bij bevel blokkeren website
https://www.bof.nl/2012/05/07/om-negeert-rechter-bij-bevel-blokkeren-website/

Nederland leidt project tegen internet-extremisme
http://webwereld.nl/e-commerce/56140-nederland-leidt-project-tegen-internet-extremisme

Justitie ontkent uitgelekt internetcensuurplan
http://webwereld.nl/netwerken/58027-justitie-ontkent-uitgelekt-internetcensuurplan

Vergaand plan voor bestrijding cyberterrorisme lekt uit - update
http://webwereld.nl/e-commerce/58004-vergaand-plan-voor-bestrijding-cyberterrorisme-lekt-uit---update

Hoe Nederland internet wil schoonvegen
http://webwereld.nl/e-commerce/199-hoe-nederland-internet-wil-schoonvegen

'Vordering servers door Justitie disproportioneel'
http://webwereld.nl/datacenter/57945-vordering-servers-door-justitie-disproportioneel

OM zet honderden sites op zwart om 1 fout plaatje
http://webwereld.nl/overheid/56727-om-zet-honderden-sites-op-zwart-om-1-fout-plaatje

EU-Hof verbiedt copyright-filterplicht voor hosters
http://webwereld.nl/datacenter/56083-eu-hof-verbiedt-copyright-filterplicht-voor-hosters

De pr paal zelf
The Clean IT Project - Reducing the impact of the terrorist use of internet
http://www.cleanitproject.eu/

2011
Storm van kritiek op internetcensuurwet
http://webwereld.nl/overheid/46258-storm-van-kritiek-op-internetcensuurwet

Justitie op vingers getikt vanwege bluf tegen websites (Door Brenno de Winter)
http://webwereld.nl/beveiliging/52950-justitie-op-vingers-getikt-vanwege-bluf-tegen-websites
Vragen staat niet vrij

Justitie mag media niet onder druk zetten om informatie rond websitebezoek te geven. Een vordering mag alleen na toetsing van persvrijheid. Het bedreigen van Crimesite.nl was een justitiële blunder.

'Vorderen IP-adressen ondermijnt beleid van OM' (door Brenno de Winter)
http://webwereld.nl/beveiliging/46235-vorderen-ip-adressen-ondermijnt-beleid-van-om

Het vorderen van IP-adressen is schering en inslag constateert journalistenvakbond NVJ. Nederland is al veroordeeld door het mensenrechtenhof en al langer wordt gevraagd om een oplossing.

2010
Rechtbank Assen: voorafgaande toetsing censuurknop vereist
https://www.bof.nl/2010/08/03/rechtbank-assen-voorafgaande-toetsing-censuurknop-vereist/

wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit
https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstel_versterking_bestrijding_computercriminaliteit

Het wetsvoorstel bevat een zelfstandige bevoegdheid voor de officier van justitie om strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen.

- De officier van justitie wordt zelfstandig bevoegd om strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen. Een groot aantal internetproviders werkt vrijwillig volgens de zogeheten notice and take down - gedragscode. Daarbij verwijderen internetproviders zelf gegevens als overduidelijk is dat die informatie onrechtmatig of strafbaar is. Wanneer de gedragscode niet afdoende is, kan de officier opdracht geven de omstreden informatie op het internet ontoegankelijk te maken. Hij kan daarbij zo nodig een dwangsom opleggen.


Nou kamerleden! Niet alleen maar Tweakers meer quoten SVP, er zijn veel meer interessante bronnen met historisch leesmateriaal !
Goed voor het inzicht en het debat !!
25-04-2015, 11:41 door Anoniem
@Anoniem @03:01
Bedankt voor al deze informatie. Allerlei links naar bronnen die ik nog niet kende. Heel goed om te weten.
25-04-2015, 12:52 door Anoniem
Heel eng dom mannetje...

"ik ga jou wel even beschermen tegen het grote boze internet, want misschien klik jij wel eens op een link of type je de URL verkeerd in en kom je op een vaute site uit"...

Nou sorry hoor, JIJ bepaalt niet voor mij waar ik wel en niet op mag klikken. @)*&@ effe een eind op zeg. Ik ben 18+ geworden, jij bent mijn moeder niet en als ik geinfecteerd wil worden bepaal ik dan nog altijd zelf.

Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid. Als mensen niet geinfecteerd willen worden moeten ze maar leren om te gaan met Posix systemen zoals Apple's OS-X of Ubuntu, schaffen ze een virusscanner aan als ze toch windows willen gebruiken (wellicht hebben ze ook Nike schoenen aan of een VW Golf omdat hun buren dat ook hebben) en gebruiken ze een andere PC voor belangrijke dingen. Internet is om informatie te delen. Wil je niet delen, moet je er niet op komen. Het eerste de beste virus dat mijn harde schijf versleuteld? Leuk voor dat virus, maar in 12 seconden heb ik een snapshot teruggezet, lekker boeien... Dat al dat SBS6 volk op internet zit, ik vergelijk het met kinderen en breinaalden in een kerncentrale... Je moet die kinderen eerst een paar keer 10kVolt op hun flikker geven voordat ze in gaan zien waar ze mee bezig zijn. Internet is wereldwijd. De leuke buurten maar ook de foute buurten. Je zou jouw PC ook niet meenemen naar de achterbuurten van Amsterdam, New York, Peking, Moskou. Maar zodra je dat stekkertje in internet stopt zit die instant ook daar. Dat begrijpen mensen niet met hun beperkte capaciteit. Laat ze dan maar eens 1000 euro betalen voor hun vakantie foto's... Misschien gaan ze dan leren.

Jij bent ook zeker iemand die het heel erg vind als iemand in China niet op een link mag klikken naar foute sony film. Maar jij vind het wel heel normaal als iemand niet mag klikken op (in jouw optiek) foute pekingwood film. Dat is 'doe als ik zeg, niet als ik doe' en hypocriet en inconsistent. En laat dat nu precies de eigenschappen zijn van foute mensen die later als ze macht krijgen politici worden die elk jaar big brother awards sparen of als ze nog meer macht krijgen dictator worden.
25-04-2015, 21:14 door Anoniem
Waarom stelt D66 wel vragen bij de politie die hostingbedrijven gaat aanspreken, maar niet als de poltie dat doet bij bijvoorbeeld hangjongeren? Zijn het toevallig de contacten met eigenaren van hostingbedrijven de aanleiding, die geen zin hebben om hun eigen gedragsregels na te leven maar wel klagen dat anderen niet het juiste doen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.