image

AIVD-baas noemt beweringen Snowden "bullshit"

vrijdag 1 mei 2015, 15:49 door Redactie, 22 reacties

Begin dit jaar beweerde klokkenluider Edward Snowden dat de Nederlandse inlichtingendiensten het schoothondje van de NSA zijn, maar volgens AIVD-baas Rob Bertholee is dat "absolute bullshit". Dat zegt hij tegenover NRC. Ook vindt Bertholee dat de journalistiek teveel achter Snowden aan loopt.

Volgens de klokkenluider worden Nederlandse diensten veel minder gerespecteerd dan andere Europese inlichtingendiensten. De Amerikanen zouden de AIVD en de MIVD niet vanwege hun capaciteiten waarderen, maar vanwege de altijd soepele medewerking. "Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?", merkt de AIVD-baas op. Verder hekelt hij ook de houding van de journalistiek, die Snowden geen tegenspel zou bieden.

Reacties (22)
01-05-2015, 16:18 door Anoniem
jaja, en snowden heeft nooit eerder gelijk gehad.. hoepel lekker op Robbie...
01-05-2015, 16:25 door johanw
Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?"
Nou, Snowden heeft iets gezegd over hoe de Amerikanen tegen de AIVD aankeken en wat dat betreft zat hij bij de NSA natuurlijk op de juiste plek. Daarvoor moest hij juist niet in Nederland zitten want als de Amerikanen een beetje slim zijn beschermen ze het ego van omhooggevallen managers als Bertholee wel door dat niet hardop te zeggen als er AIVDers bij zijn.
01-05-2015, 16:27 door Anoniem
“absolute bullshit”
“Wie biedt meneer Snowden nou echt tegenspel?”
De AIVD-chef wil niet reageren op deskundigen en een oud-medewerker van de dienst die onlangs forse kritiek uitten in NRC op het functioneren van de AIVD én op hemzelf.
“Ik heb het allemaal gelezen maar voel geen enkele behoefte er iets over te zeggen.”

Een man met een grote mond die de pers verwijt niet door te vragen maar zelf niet reageert op kritiek en vragen?
Dit is dus de man die wij straks het vertrouwen geven om al het digitale verkeer in nederland van onder tot boven te tappen op te slaan te analyseren enz.
Oost Europa 2.0.

Afluisterbaasje mag blij zijn met zoveel kritiekoosheid in eigen land.
Snowden gaf een voorzet aan vragen voor de tweede kamerleden die daar niet eens iets mee hebben gedaan.
Niet meer interessant zeker als je de vragen zelf niet hebt verzonnen?

Snowden in de volkskrant (lezen!)
Hij waarschuwt Nederland en Nederlandse politici waakzaam te zijn bij het aannemen van een nieuwe wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten verruimt.
http://www.volkskrant.nl/dossier-het-prism-schandaal/edward-snowden-aivd-en-mivd-lopen-aan-de-leiband-nsa~a3834491/

Zelfs de toezichthouder op de aivd en mivd vind het alarmerend dat we die verruiming maar kritiekloos laten gebeuren!

Toezichthouder: te weinig discussie over uitbreiding bevoegdheden geheime dienst (lezen!)
https://tweakers.net/nieuws/102845/toezichthouder-te-weinig-discussie-over-uitbreiding-bevoegdheden-geheime-dienst.html
http://tweakimg.net/files/upload/CTIVDjaarverslag20142015.pdf

Straks hebben we 4 mei herdenking.
Gevolg van …. ?

Met het verder opheffen van burgerrechten straks gewoon weer in de historische herhaling.
Zeg ooit niet dat je het niet wist, want je wist het wel maar wilde het niet weten omdat het even niet uitkwam.

We staan aan de vooravond van een grote historische vergissing.
01-05-2015, 16:50 door Anoniem
Duurt even, maar dan komt de tegenpropaganda ook op gang hoor. Beetje jammer dat'ie niet verder komt met op de man te spelen. Vooral dat "de soepele samenwerking" is leuk gevonden. Fijn eufemisme, dat. Echt, moest'ie nou zo lang nadenken over dit stukje briljante tegenspraak?

De hele politiek is al jaren schoothondje (en erger, veel erger) van zowel de VS als de EU. Die laatse is ook duidelijk schoothondje (en erger, veel erger) van de VS. Dus linksom of rechtsom zijn wij vazallen van de VS.

Daar had ik overigens Snowden niet voor nodig. De "WMD"-affaire was toch wel zo'n beetje het laatste punt dat als je nou toch niet de schellen van de ogen vielen je gewoon compleet stekeblind bent. Of ambtenaar.

Speciaal voor deze topraamstaarder nog even dit van de Telegraaf van gisteren:
WASHINGTON - De crises rond Europa kunnen alleen worden aangepakt met de steun van de Verenigde Staten. Die boodschap heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag afgegeven in een gesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry.
"Wij kunnen het niet zelluf. We hebbun jullie nodug. Eg waar hoor." Best kans dat het nog waar is ook.
01-05-2015, 16:58 door WhizzMan
Ik zie iemand die geen argumenten kan verzinnen om Snowdens analyse tegen te spreken, dus maar op de man gaat spelen. Hoe Snowden aan zijn kennis komt lijkt me wel duidelijk, die heeft ie gewoon van de servers van de NSA afgekopieerd. Dat de journalistiek geen tegenspel zou bieden heeft ie aan zichzelf te danken, want argumenten om dat te doen komen hij en de NSA niet echt mee.
01-05-2015, 16:59 door Mozes.Kriebel
"door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat".... "hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?"
Hoe zou het komen dat Snowden in Moskou zou moeten zitten? Waarom denkt hij dan dat Snowden een vijand van de staat beschouwd wordt?
01-05-2015, 17:45 door Anoniem
Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?

Je moet niet denken maar gewoon het nieuws volgen, en dit is de "baas" van de AIVD. Seriously...
Verder hekel ik hem, hoe moeten journalisten tegenspel bieden tegen de overvloed aan documenten. Ik heb nog niet gelezen dat de documenten niet echt zijn.
01-05-2015, 18:14 door Anoniem
"Wij van WC Eend", maar dan inderdaad zonder inhoudelijke argumenten op de man af spelen; daarmee bevestigd die natuurlijk (onbewust) het gelijk van Snowden ('shoot the messenger'). Het is verdomme van de week nog in het nieuws geweest; Duitse en Engelse geheime diensten loopjongens van de Amerikanen... en in NL liggen USA atoomwapens en dat sattelitiet-tap park in Drenthe; nee heur ... allemaal leugens * kuch * kuch *

[ ] GESCHIKT
[X] ONGESCHIKT
01-05-2015, 18:42 door Overcome
Nou, hier worden we ook niet veel wijzer van. Welke inhoudelijke argumenten brengt Bertholee naar voren?

Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?

Wat een sneue opmerking. Doet de huidige verblijfslocatie van Snowden of de juridische aanpak van Snowden door Amerika iets af aan de kennis die Snowden heeft op dit gebied? Nee, helemaal niets. En die kennis... ten eerste is er geen diepgaande analyse voor nodig om te weten hoe meewerkend onze eigen inlichtendiensten zijn. Je moet alleen je ogen en oren open houden. Daarnaast had Snowden toegang tot tienduizenden zeer gevoelige documenten. Hij maakte onderdeel uit van de NSA werkvloer en geloof het of niet, die mensen horen en zien nog wel eens wat, ook uit de monden van collega's die met de Nederlandse sleepnetliefhebbers te maken hebben.

En voor wat betreft de journalisten: waarom zouden die Snowden tegengas moeten geven? De documenten die de krankzinnige schaal beschrijven waarop alles en iedereen in de gaten wordt gehouden spreken voor zich. Of moeten journalisten wat meer de angstpraatjes nabootsen waar onze overheid in uitblinkt om zo de inhoud van al die documenten af te zwakken? Terrorisme en zo, levensgevaarlijk!

Probeer het volgende keer nog eens Bertholee, maar dan inhoudelijk, met solide en onderbouwde argumenten. Op de man spelen kunnen we allemaal.
01-05-2015, 19:28 door Anoniem
Als ik het me goed herinner, had Snowden het in die situatie over de mening van de NSA over de AIVD, en over wat bij de NSA bekend is wat in Nederland gebeurt.

Ten tweede, heeft de heer Bertholee nu nog niet door dat ontkenningen van de uitspraken van de heer Snowden gewoonlijk prompt gevolgd worden door publicatie de interne memo's van de NSA die de uitspraken van de heer Snowden bewijzen? Hoewel hij in dit geval geluk kan hebben dat hij de uitspraken in het Nederlands gedaan heeft.

Ten derde, van de gemiddelde reaguurder op Geenstijl kan ik dergelijke uitspraken wel hebben, maar in geval van het hoofd van een inlichtingendienst, met de macht die dat meebrengt, gelden andere regels. Gebrek aan respect voor politieke tegenstanders*macht over de kwaliteit van leven van burgers = een uitkomst die ik liever niet zie... Wat mij betreft is het beter als de heer Bertholee maar zijn functie maar ter beschikking stelt.
01-05-2015, 19:49 door Anoniem
Hoe harder ze schreeuwen, des te groter de waarheid.
01-05-2015, 20:48 door Anoniem
Waarom Snowden "vijand van de staat" zou zijn als hij "bullshit" verkoopt, is mij een raadsel.
01-05-2015, 20:52 door Anoniem
Ik kan me de reactie van deze man wel voorstellen; frustratie en onmacht over iets dat niemand eigenlijk iets aangaat. Iets wat miljoenen onschuldige burgers dus ook voelen omdat ze in de gaten gehouden worden alsof ze zware criminelen zijn. Omdat overheid en diensten alles van iedereen moet weten en opslaan zeggen ze dus; brave Henk en Ingrid: jullie zijn niet te vertrouwen, gevaarlijk en onverantwoord.

Henk en Ingrid zijn ook gefrustreerd en voelen onmacht; ze vragen zich af of ze zelf niet meer na hoeven denken omdat 'big nanny' alles in de gaten houdt wat zij doen en wel zal ingrijpen als ze over de schreef gaan. Daarom zien Henk en Ingrid het ook niet meer als hun verantwoordelijkheid om iets te melden dat verdacht is; 'big nanny' ziet toch wel alles...

Met andere woorden: de extreme controledrang die Nederland (als schoothondje) zich laat opleggen zorgt alleen maar voor invidualisering en verhuftering van onze samenleving en voor een hoop wantrouwen.

Het is namelijk keer op keer feit dat Nederland zich laat uitknijpen en gebruiken omdat bestuurders denken dat ze het zelf toch niet kunnen. We zijn van alles en iedereen afhankelijk. Grote multinationals betalen geen belasting omdat Nederland bang is ze kwijt te raken waardoor Nederlandse inlichtingendiensten weer minder budget kunnen krijgen om zelf iets ( lees: zelfstandig ) voor elkaar te krijgen.

De AIVD moet Nederlandse belangen verdedigen, maar als het neer komt op economische spionage door zeer competente bevriende staten hebben ze het nakijken. Daar kun je je voor schamen, maar waarom zou je als grotere inlichtingendiensten van onze buurlanden hetzelfde overkomt. Je kan ook proberen de cirkel te doorbreken, dat doe je echter door bij jezelf te beginnen ipv vinger te wijzen naar iemand die ook maar een boodschapper is. Met vinger wijzen los je niets op. Daarbij komt ook dat de vinger in dit geval de verkeerde kant op wijst.
01-05-2015, 21:44 door Anoniem
Goh! En waarom zegt GHCQ iets anders?
http://www.theguardian.com/uk-news/2013/nov/01/gchq-europe-spy-agencies-mass-surveillance-snowden
01-05-2015, 23:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-05-2015, 23:13 door Reinder
Tja. Had iemand serieus verwacht dat 'ie iets anders zou zeggen? De beste man kan moeilijk anders. Ongeacht of het nu waar is of niet, of waar de waarheid in het midden ligt, hij kan niets anders zeggen.
02-05-2015, 01:20 door johanw
Door Reinder: Tja. Had iemand serieus verwacht dat 'ie iets anders zou zeggen? De beste man kan moeilijk anders. Ongeacht of het nu waar is of niet, of waar de waarheid in het midden ligt, hij kan niets anders zeggen.
Hij had beter helemaal niks kunnen zeggen dan ongevraagd met deze onzin te komen.
02-05-2015, 04:28 door Anoniem
Je merkt met dit soort uitlatingen van "Robbie", maar weer eens goed hoeveel schijt (bullshit) hij aan de zorgen van de bevolking van nederland heeft. Uitlatingen van Snowden in een kwaad daglicht stellen omdat deze ons waarschuwt voor een dreigend gevaar. Je bent echt niet de enigste informatie goeroe die er is. Echt intelligente opmerking van je Rob... nu je jezelf gecompromiteerd hebt... kan je jezelf ook afvragen of je de zaak van de nederlandse burger nog wel goed kan behartigen, en het niet beter is dat je terug gaat naar school voor een opfris cursus empathie.
02-05-2015, 14:59 door Anoniem
Nee. Robbie neemt het nu juist op voor de grote jongen (NSA) waar hij (AIVD) al jaren lang een onderdanige, afhankelijke, slaafse relatie meer onderhoud. Om nu nog aantrekkelijker voor zijn meester te zijn, valt hij de agressor (Snowden) aan. Ik zeg: Goed gesproken Robbie, pak de vaseline maar vast!
02-05-2015, 19:23 door superglitched - Bijgewerkt: 02-05-2015, 19:41
In een intensieve samenwerking waar de ene partij veel meer heeft in te brengen dan de ander, gaat dat logischerwijs spaak lopen. Amerika zal meer bij ons gedaan krijgen, dan wij terugkrijgen. Ik zou zeggen: daar is geen inside kennis voor nodig, maar gewoon boerenverstand. Sterker nog, we zien het overal in terug. Nederland is relaties aan het onderhouden en de goede orde aan het bewaren. Amerika is op alle vlakken de concurrerende positie aan het versterken.

Bovendien zijn de Amerikanen beter in politiek/spionage/oorlogje voeren. Al was het maar omdat het land 20x zoveel inwoners heeft.

Bertholee, de meester zal nooit tegen zijn schoothondje zeggen dat hij een schoothondje is, dat is een manier van macht preservering.
02-05-2015, 23:08 door Anoniem
Ander voorbeeld van een land waar geheime diensten in het verleden zeer machtig, berucht en autonoom waren: tweakers.net/nieuws/102881/duitse-geheime-dienst-gebruikte-door-nsa-vergaarde-europese-gegevens.html

Samenwerken met andere veiligheidsdiensten is geven en nemen.

Maar niet in een extreem scheve verhouding ten koste van de belangen van je eigen land en burgers...
03-05-2015, 23:12 door Anoniem
ECHELON en ECHELON II zijn/waren er in ieder geval niet voor Nederlandstalige belangen.

Meer van dat is de weg voorwaarts voor niet Nederlandstalige belangen.
En iedere Nederlandstalige die zijn/haar (persoonlijke) toekomst daar ziet.

Dergelijke Nederlandstaligen dien je dus niet in een positie van macht te plaatsen. Of te houden.
Die geven, botweg gezegd, rechten en zekerheden van medelanders weg voor eigen gewin.

En dat is geen discriminatie. Immers, de niet Nederlandstaligen hebben hun (nationale) belangen boven de belangen van anderen gesteld. Daar dient dus evenredig tegengewicht tegenover te staan.

Samenwerken is leuk, slim en verstandig. Maar niet als het teveel eenzijdig blijft uitpakken.
Want dan wordt je enkel misbruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.