image

Kamervragen over 'Snowden praat bullshit' uitspraak AIVD-baas

zaterdag 9 mei 2015, 08:03 door Redactie, 11 reacties

Vorige week stelde AIVD-baas Rob Bertholee dat beweringen van klokkenluider Edward Snowden over de Nederlandse inlichtingendienst "absolute bullshit" waren, aanleiding voor de SP om verschillende Kamervragen over deze uitspraak aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken te stellen. Zo wil SP-Kamerlid Ronald van Raak weten of Plasterk de mening van Bertholee deelt en ook vindt dat Snowden "absolute bullshit" spreekt.

Ook vraagt Van Raak of de minister kan uitsluiten dat de AIVD in het verleden de National Security Agency (NSA) of een andere Amerikaanse geheime dienst direct of indirect heeft geholpen bij de inzet van bijzondere middelen tegen of in een ander Europees land. Verder is het SP-Kamerlid van mening dat de AIVD Snowden isoleert en stigmatiseert en hij wil dan ook weten of Plasterk deze strategie deelt.

De minister moet tevens antwoord op de vraag geven of hij de kritiek van Bertholee deelt dat journalisten in Nederland niet kritisch genoeg zijn. Als laatste vraagt Van Raak aan Plasterk waarom hij niet bereid is Snowden politiek asiel te verlenen zodat de klokkenluider in Nederland in alle vrijheid zijn verhaal kan doen. Het SP-Kamerlid heeft naast de Kamervragen ook een column voor The Post Online over het onderwerp geschreven. Daarin stelt Van Raak dat het juist Bertholee is die "absolute bullshit" praat.

Reacties (11)
09-05-2015, 09:25 door Anoniem
Zolang Bertholee geen bewijs laat zien, dan geloof ik Edward Snowden eerder dan Bertholie, want Snowden heeft echt al veel dingen verteld die wel echt waar zijn. Dus waarom zou hij nu ineens over de Nederlandse inlichtingdienst bullshit gaan vertellen. Straks zegt Bertholee dat Snowden opzoek is naar wraak en dat hij daarom die bullshit rondslingerd. Maar ik denk eerder het omgekeerde is. Dat Bertholee zelf opzoek is naar wraak om Snowden zwart te maken omdat hij de waarheid aan het vertellen was over Nederland. Erg gesteld hier in Nederland.
09-05-2015, 11:52 door Anoniem
Ach, voordat Snowden met aanvullende bekendmakingen kwam riep NSA in hearings dat Snowden bullshit lulde en er geen Amerikanen afgeluisterd werden...
Nu roept dus de AIVD dat het allemaal bushit is wat Snowden zegt...
09-05-2015, 14:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-05-2015, 14:46 door superglitched - Bijgewerkt: 09-05-2015, 14:47
Subjectieve dingen kun je altijd bevestigen/ontkennen.

Het kan geen feit zijn dat Nederland het slaafje is van de VS.
Het kan geen feit zijn dat Nederland niet het slaafje is van de VS.

Vooral point of view van Snowden zal zijn geweest in de VS homebase dat wij allemaal slaafjes van hun wil zijn, zo zal dat in de wandelgangen daar ook gezegd zijn. En vanaf de point of view van de Nederlanders zal het zijn geweest dat wij de VS als een partner gebruiken in samenwerkingsverband en op gelijke voet staan.

Bovendien is de onderhandelspositie van de VS vele malen sterker en kunnen ze meer flikken, de een zal zien dat Nederland een schoothondje is en de ander zal dingen zien voor wat ze zijn.

Dat ligt dus puur aan de interpretatie. Ik vind het daarom nogal nietszeggend en een hoop gedoe om niets.
Ik hoor liever concrete dingen.
09-05-2015, 17:28 door Anoniem
Ah, als de BND het met de NSA deed, zal AIVD ook wel boter op zijn hoofd hebben. Hoe vaag Plasterk dit ook meent te kunnen ontkennen.
"De AIVD en de MIVD kunnen alleen met toestemming vooraf bijzondere bevoegdheden inzetten om de inhoud van internetverkeer of telefoonverkeer te onderzoeken. Dat kan alleen als dat noodzakelijk is in het belang van de nationale veiligheid. Inzet moet proportioneel zijn. Ook moet duidelijk zijn dat informatie niet op een andere manier kan worden verkregen."
bron: minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mede namens minister Hennis van Defensie en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

doei
09-05-2015, 19:17 door Anoniem
Zoals altijd hier in dit land wordt Snowden niet geloofd in zijn interpretatie. Totdat hij met emails en faxen komt waatin het staat en dan wordt het nog ontkent.

Dick pics is het enige wat het sbs6 volk in Nederland snapt.
10-05-2015, 11:31 door Bung Penonton
Misschien is Edward Snowden niet het resultaat van een perfecte Russische operatie om de USA en de westerse bondgenoten tegen elkaar uit te spelen.
Het zou natuurlijk wel een goede spionagestunt zijn, wanneer over enige jaren blijkt dat de Russische FSB wel achter deze verdeel en heers operatie zit.
10-05-2015, 20:27 door Anoniem
Al ben ik het met het sentiment eens, en zou het inderdaad goed zijn als deze vragen gesteld zouden worden,
op dit moment is het niets anders dan poppenkast, het ophouden van de schijn dat deze vragen echt gesteld zijn.
De antwoorden vallen binnen het spectrum staatsgeheim en dat betekent dat er niet alleen zo hard gelogen kan worden als dat nodig is, maar dat er zo hard gelogen moet worden als dat nodig is.
11-05-2015, 11:34 door Abaraham54
Rookgordijn.
Zie ook de commotie rondom Angel Merkel in Duitsland waar de BND jarenlang spionage binnen Europa deed voor de NSA.

Ik denk eerder dat dit alles samenhangt met het strategische spel om de Amerikaanse economische belangen in het oosten van Europa veilig te stellen door Rusland via ieder media kanaal zwart te maken.
11-05-2015, 12:09 door Anoniem
Die AIVD-baas zou er beter aan doen om te zorgen dat zijn "dienst" ons "dient".
I.p.v. z'n eigen ego (marktewaarde) proberen op te krikken door allerlei onzin te gaan zitten uitkramen voor de TV.
En daarbij ook nog woorden te gebruiken waar hij zelf blijkbaar te betekenis niet begrijpt. Maar die in ieder geval van weinig beschaving op dat niveau getuigen.
Kortom; "Niet kletsen, maar aanpakken man!" Daar betalen we je dikke salaris voor.
12-05-2015, 14:36 door Anoniem
van Raak heeft gelijk. AIVD graaft zich een andermaal in. De integriteit van de data die Snowden bezit is immers bevestigd door de instanties zelf. Ik snap dus ook niet dat je zo 'dom' kan zijn dit te ontkennen.
Zal wel politiek zijn zeker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.