image

Britse provider gaat virusverspreiders afsluiten

woensdag 10 oktober 2001, 22:54 door Redactie, 7 reacties

De Britse provider Telewest is van plan klanten (tijdelijk) af te sluiten als ze in de toekomst door nalatigheid besmet worden een worm of virus. Een woordvoerder stelt dat deze klanten een mogelijk gevaar vormen voor het netwerk. In een reactie zegt een expert van Sophos dat het wel lastig is om een duidelijke grens te trekken: als een klant wel verouderde, lekke software draait maar nog niet is geinfecteerd met een worm, moet hij dan worden afgesloten?

Zouden Nederlandse ISP's ook dergelijke maatregelen moeten nemen?

Reacties (7)
11-10-2001, 08:32 door Anoniem
Dat doen sommige ISP's al, en lijkt me ook logisch.

Je KUNT een besmette gebruiker niet zijn/haar gang laten gaan. Dus eerst op de hoogte stellen en oplossing aandragen, als daar niet op gereageerd wordt...tjakka..off-line.
11-10-2001, 12:45 door Anoniem
Originally posted by GeneralFailure
Dat doen sommige ISP's al, en lijkt me ook logisch.

Je KUNT een besmette gebruiker niet zijn/haar gang laten gaan. Dus eerst op de hoogte stellen en oplossing aandragen, als daar niet op gereageerd wordt...tjakka..off-line.

Onzin, alsof ISP's niets beters te doen hebben.

Laat ze eerst maar eens hun nivo van dienstverlening op peil brengen, daarna aan voorlichting doen, en indien er echt iets te escaleren valt, eerst de klant verzoeken er mee te stoppen, en daarna pas naar dit middel grijpen. -als je een SLA hebt mogen ze het niet eens zomaar afsluiten-
11-10-2001, 13:08 door Anoniem
Onzin ? Tuurlijk, daarom gebeurt het al, natuurlijk :-)

Ik weet van 2 nederlandse ISP's dat ze 'clueless users' na een uitgebreide uitleg en waarschuwing gewoon tijdelijk afsluiten.
En daar is helemaal niets mis mee. Wat kun je anders met bijvoorbeeld een user die niets anders kan verzinnen dan een 'reset' omdat 'de PC raar doet' en vrolijk 8 - 9 keer per dag opnieuw begint met Nimda-scans ?

Nee, die moet je lekker door laten gaan..
11-10-2001, 15:34 door pierpanda
Het idee is wel te verdedigen van Telewest. Ik denk ook dat er een groot verschil bestaat tussen een virus-van-niks binnen krijgen (en die zonder enige schade is te verwijderen), of besmet raken met een categorie 4 of 5 worm/virus, zoals W32.Magistr.24876@mm.

Vooral dit laatste geval is mij op 9 oktober j.l. overkomen. Omdat ik gewend ben om uitgebreide veiligheidsmaatregelen te nemen en de virusscanner up to date te houden, is een ware rampdag voorkomen en is de worm tijdig onschadelijk gemaakt. (W32.Magistr.24876@mm wist na activatie het CMOS en BIOS waardoor het Moederbord vervangen moet worden. Een schadepost van vele honderden guldens is dan het gevolg)
Door dit veiligheidsbeleid is ook een ware rampdag voor een andere computergebruiker voorkomen, aangezien deze worm zichzelf verstuurt via het adresboek.

Als blijkt dat computerbezitters inderdaad worden besmet met een dergelijk gevaarlijk virus of worm, en men heeft bijvoorbeeld geen virusscanner of firewall geïnstalleerd, dan is er inderdaad sprake van ernstige nalatigheid. Zou om veiligheidsredenen de ISP besluiten om de klant tijdelijk af te sluiten, dan moet de ISP ook de helpende hand kunnen bieden aan deze personen.

De praktijk leert helaas dat deze groep van computergebruikers weinig of geen ervaring heeft met een gezonde veiligheidspolitiek voor hun PC.


Pierpanda.
12-10-2001, 12:31 door Anoniem
Ik ben een Telewest gebruiker. En ik ben blij dat Telewest deze maatregel gaat nemen.
Het kabelmodem netwerk van Telewest heeft veel problemen gehad en aangezien de Telewest "helpdesk" geen flauw idee heeft hoe ze het op een andere manier kunnen oplossen schoppen ze de gebruikers maar van het netwerk af.

Trouwens in de SLA van Telewest staat dat je je eigen machine moet beveiligen tegen virus/hack etc etc. Mocht je dit niet doen en daardoor problemen veroorzaken (bewust of onbewust) binnen het Telewest kabelmodem netwerk dan behoudt Telewest zich het recht om je af te sluiten zonder je daar eerst van op de hoogte te stellen.

(Was Telewest ook niet de ISP waar bepaalde personen het halve server park gejat hadden??)
12-10-2001, 12:51 door Anoniem
gewoon geen windows draaien, daarbij vind ik dat
ISP's het volste recht hebben om clueless users
af te sluiten. Code red kost bandbreedte, irritatie en tijd.

grtz,
Marco
15-10-2001, 13:27 door Joda
Surfen zonder upto-date virusscanner en firewall is net als neuken met Jan & alleman ZONDER condoom. NIET doen dus!!
Gr. :)oda
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.